Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο "Αστική Γεωμετρία" της Ανθής Ξενάκη στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο εως 27 Απριλίου 2014

Μια σειρά φωτογραφιών από αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες αθηναϊκών κτηρίων του Μοντέρνου Κινήματος παρουσιάζεται από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι 27 Απριλίου 2014, στο Μουσείο Ηρακλειδών, στην έκθεση με τίτλο "Αστική Γεωμετρία".

 Η έκθεση θα φιλοξενηθεί σε αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων με ελεύθερη είσοδο και θα είναι ανοιχτή στο κοινό κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του μουσείου.

"Οι φωτογραφίες της σειράς αυτής αποτελούν μια αισθητική προσέγγιση της art deco και συγκεκριμένα των αρχιτεκτονικών λεπτομερειών που κοσμούν τις εισόδους κτηρίων του Μοντέρνου Κινήματος.

Κατά την τελευταία δεκαετία πριν την έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η αθηναϊκή αρχιτεκτονική απομακρύνεται υφολογικά από τον νεοκλασικισμό, για να υιοθετήσει τις νεωτεριστικές τάσεις που επικρατούν στην Ευρώπη. Οι Έλληνες αρχιτέκτονες αντλούν την έμπνευσή τους από τις εκφράσεις της art deco. Γεωμετρικά και φυτικά μοτίβα, σφυρήλατες σιδεριές και επιχρωμιωμένες επιφάνειες συνθέτουν τις λεπτομέρειες σε κάθε είσοδο κτηρίου. Ο πλούτος και η ποικιλία των λεπτομερειών αυτών, καθώς και η επιμέλεια με την οποία έχουν δουλευτεί φανερώνουν τη σημασία της «πρώτης εντύπωσης» που θα αφήσει το κτήριο στον επισκέπτη.

Η φύση του επαγγέλματος έχει καταχωρίσει στη σκέψη μου την είσοδο ως το πέρασμα που συνδέει δύο αντίθετες λειτουργίες: το δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο.

Ο φακός με βοηθά να αποτυπώσω το πέρασμα της εικόνας του εσωτερικού χώρου μέσα από το διάφανο τζάμι κάθε εισόδου, αλλά και την αντανάκλαση των όψεων της πόλης σ’ αυτό.
Η σειρά αυτή "γεννήθηκε" στο Εργαστήριο: "Φωτογραφίζοντας Μνημεία" που διοργάνωσε η MONUMENTA το χειμώνα του 2013. Πολύτιμοι βοηθοί μου οι δάσκαλοί μου: οι φωτογράφοι Στέργιος Καράβατος και Jeff Vanderpool."

~ Ανθή Ξενάκη

Διάρκεια Έκθεσης : 17 Ιανουαρίου εως 27 Απριλίου 2014
Μουσείο Ηρακλειδών- Ηρακλειδών 16 - Θησείο
Αθήνα
Τηλ επικοινωνίας : 210 34 61 981

Ωράριο λειτουργίας : Παρασκευή: 13:00 - 21:00
                                   Σάββατο: 11:00 - 19:00
                                   Κυριακή: 11:00 - 19:00

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου