Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την ΙΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων παρουσιάζουν την Έκθεση Φωτογραφίας για κατασκεύες που σχετίζονται με το νερό με τίτλο ΦΩΝΕΣ ΝΕΡΟΥ ΜΥΡΙΑΔΕΣ. Λίγα λόγια για την εκθεση

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την ΙΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, συμμετέχει με μία έκθεση φωτογραφίας, στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για το τετραήμερο από 6 έως και 9 Οκτωβρίου 2011, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης πανελληνίας εμβέλειας με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2011. Φωνές νερού μυριάδες», που οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Η φετινή εκδήλωση θα γίνει στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς της Θεσσαλονίκης
και έχει θέμα:

«Νερό σε μία Ρωμαϊκή Αγορά:
μια καθημερινή ανάγκη, μια καθημερινή απόλαυση».
Η έκθεση φωτογραφίας θα φιλοξενηθεί την κρυπτή στοά (cryptoporticus), του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης (Μεταξύ Εγνατίας και Αγ. Δημητρίου, πάνω από το άγαλμα του Βενιζέλου), από 6 έως και 9 Οκτωβρίου 2011, κατ αρχάς.
Συμμετέχουν οι φωτογράφοι:
Κάλλη Μπέλλου, Αργύρης Λιαπόπουλος, Φωτεινή Καραμούζη, Άρης Πιπέλιας, Νίκος Μπέντας, Σταύρος Νταγιούκλας, Βασίλης Καρκατσέλης, Λίζη Πιστολά.



ΦΩΝΕΣ ΝΕΡΟΥ ΜΥΡΙΑΔΕΣ
ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ  

Το ζητούμενο

Μία μικρή συμβολική έκθεση φωτογραφίας για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεών μας με την αρχαιότητα και την κουλτούρα του νερού κατά την ύστερη (ρωμαϊκή) αρχαιότητα και κατά την οθωμανική περίοδο. Μία παρουσίαση κάποιων από τα εκατοντάδες κτίσματα που εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία, εντός και εκτός Ελλάδος, και ανήκουν στη συγκεκριμένη περίοδο. Μία σεμνή παρουσία που δεν θα διαταράσσει την ιδιαίτερη ομορφιά του αρχαιολογικού τοπίου που την φιλοξενεί, αλλά θα μπορούσε (;) να ενεργοποιήσει συνειρμούς για την αναψηλάφηση των σχέσεων του σημερινού ανθρώπου και με τους αρχαιολογικούς χώρους και με την κουλτούρα του νερού.



Για την ανάπτυξη της έκθεσης
Στην επιφάνεια του αρχαιολογικού χώρου δεν ακουμπάμε, γιατί τον σεβόμαστε, δεν προσθέτουμε φθορές στις ήδη υπάρχουσες. Πάνω στον τοίχο στήνουμε έναν νέο, λευκό, επάνω στον οποίο έχουν τοποθετηθεί οι νύξεις των φωτογράφων. Για διευκόλυνση της ανάγνωσης των φωτογραφιών, η επιφάνεια έχει χωριστεί στα δύο. Εξωτερικοί χώροι από διαφορετικές τοποθεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό στην μία, εσωτερικά και χαμάμ στη δεύτερη. Κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες περιελάμβαναν όλους τους τρόπους εφαρμογής των νερών, σε χλιαρά, ζεστά και ψυχρά λουτρά, όπως και χώρους για ξεκούραση, διασκέδαση και ψυχαγωγία.

Για τον θεατή
Ο θεατής, με τη βοήθεια και του δυναμικού πεδίου του όλου χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς, καλείται να αναλογιστεί πόσο ενδιαφέροντες μπορεί να είναι τέτοιοι χώροι και πόσο ικανοί να βοηθήσουν τη φαντασία ώστε να στήσει τη δική της μυθολογία, μπροστά σε κάθε πέτρα, μπροστά σε κάθε ερείπιο, σε κάθε περιβάλλον.
Σε αυτόν τον κατάλογο τόπων / ιστοριών, ο καθένας θα μπορούσε να προσθέσει πολλούς άλλους, τόπους που έχει ο ίδιος επισκεφτεί κατά το παρελθόν ή που θα άξιζε να επισκεφτεί στο μέλλον.
Να και η βαθύτερη επιθυμία αυτής της έκθεσης: Να αφυπνίσει τη δημιουργικότητα του καθένα μας, να μας ενεργοποιήσει σαν πολίτες με παρελθόν, άρα και με μέλλον, να μας πάρει από την παθητικότητα της από μακριά θέασης των πραγμάτων (τηλε - όραση). Ας ψάξει ο καθένας μας τόπους εντός των οποίων θα άξιζε να ταξιδέψει. Σε αυτούς τους τόπους, ευελπιστούμε, όπως είναι φυσικό, να συμπεριλαμβάνονται και οι αρχαιολογικοί χώροι. Για την καλλίτερη επικοινωνία μαζί τους, επιπροσθέτως, προτείνεται και η χρήση του φωτογραφικού μέσου, ενός εργαλείου αναντικατάστατου για τη σχέση μας με αυτό που συμβατικά ονομάζουμε γύρω μας πραγματικότητα, για την αναγνώριση της πορείας μας μέσα από το εκάστοτε τώρα.
Αν μάλιστα σε αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας, μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε πόσο οι παλαιές πόλεις ήταν συνυφασμένες με την ύπαρξη του νερού και πόσο το σεβάστηκαν, τότε, ίσως, πάρουμε θέση και για τη χρήση του σήμερα, και του αποδώσουμε όλον τον πρέποντα σεβασμό.

Βασίλης Καρκατσέλης



Δείτε πληροφορίες για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις στο χώρο της Ρωμαικής Αγοράς 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου