Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Εκθεση Φωτογραφίας στο Γερμανικό Ινστιστούτο Γκαίτε (Goethe-Institut) με τίτλο "Ολάκερη πόλη" στα πλαίσια του Athens Photo Festival


Tomo Yamaguchi
Tomo Yamaguchi
Η έκθεση με τίτλο "Ολάκερη Πόλη" διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Εξωτερικών Σχέσεων (IfA) στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2011 "Reality Check" του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας και φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Αφιερωμένη στη γερμανική φωτογραφία του υποκειμενικού βλέμματος, η έκθεση δανείζεται τον τίτλο της από ένα έργο του Max Ernst, όπου το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον ρέουν το ένα εντός του άλλου με τρόπο εντυπωσιακό, αλλά και ανησυχητικό συνάμα.
Οι έξι φωτογράφοι (Zoltán Jókay, Andreas Rost, Maria Sewcz, Ulrich Wüst, Tomo Yamaguchi und Eva Bertram) παρουσιάζουν ο καθένας τη "δική" του πόλη, τόσο το κέντρο της όσο και την περιφέρεια της. Απεικονίζοντας το Ορατό οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν ταυτόχρονα και όψεις του πολιτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού Παρόντος της Γερμανίας.

Η έκθεση είναι μέρος μιας σειράς εκθέσεων, αφιερωμένης στην καλλιτεχνική φωτογραφία στη Γερμανία. Συγκεντρώνει παραδείγματα φωτογραφίας του υποκειμενικού βλέμματος του δημιουργού, στα οποία ντοκουμενταρίστικες στιγμές διασταυρώνονται με καλλιτεχνικές ερμηνείες. Οι έξι δημιουργοί που παρουσιάζουν στην έκθεση αυτή το έργο τους – σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη σήμερα πρακτική της ψηφιακής παραγωγής φωτογραφιών – υπηρετούν την ιδωμένη, αχειραγώγητη φωτογραφική εικόνα και τις αισθητικές ιδιαιτερότητες της φωτοχημικής παραγωγής της.

Η έκθεση δανείζεται τον τίτλο της από ένα έργο του Max Ernst. Ο καλλιτέχνης οραματίζεται μια πόλη-όνειρο, όπου το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον ρέουν το ένα εντός του άλλου με τρόπο εντυπωσιακό, αλλά και ανησυχητικό συνάμα. Η αστική κουλτούρα και ζωή απασχολεί και τους καλλιτέχνες αυτής της έκθεσης. Από καθαρά προσωπική σκοπιά δείχνουν ο καθένας τη "δική" του πόλη, τόσο το κέντρο της όσο και την περιφέρειά της. Απεικονίζοντας το Ορατό αποκαλύπτουν ταυτόχρονα και όψεις του πολιτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού Παρόντος της Γερμανίας. Κοινό θέμα τους η ταυτότητα των ανθρώπων της πόλης και εκείνη του αστικού χώρου.

Finissage της έκθεσηςΔευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011, 19:00, με ομιλία του επιμελητή της έκθεσης Matthias Fluegge (Βερολίνο). Ο Matthias Fluegge είναι ιστορικός τέχνης και η αρθρογραφία του επικεντρώνεται στην "Πόλη ως θέμα της φωτογραφίας".
(γερμανικά/ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση)
Παρουσίαση:
Δημοσθένης Αγραφιώτης, θεωρητικός φωτογραφίας
Η βραδιά θα κλείσει με ξενάγηση στην έκθεση από τον Matthias Fluegge.

Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου έως 02 Νοεμβρίου 2011
Goethe-Institut, Ομήρου 14-16, τηλ.: 210 3661000
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 09:00-21:00, Παρασκευή 09:00-19:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου