Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ART-ATHINA 2011 12 -15 Μαίου στο Κλειστό Π.Φαλήρου

Η ART-ATHINA συνεχίζει την εξαιρετική της πορεία, που κύριο στόχο έχει την προώθηση της τέχνης και ειδικότερα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, και επιστρέφει δυναμικά με τη 17η διοργάνωσή της. Η ART-ATHINA 2011 θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως και τις 15 Μαΐου στο Κλειστό Π. Φαλήρου (γήπεδο TaeKwonDo).

Φέτος η συμμετοχή των γκαλερί και των φορέων θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (58 γκαλερί και 40 φορείς), δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να απολαύσει ένα πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς τέχνης μέσα από τη δουλειά 300 και πλέον καλλιτεχνών, αλλά και τις παρουσιάσεις μουσείων, ιδρυμάτων και καλλιτεχνικών εκδόσεων. Στην έκθεση θα πωλούνται έργα που απευθύνονται σε όλο τον κόσμο – η αξία τους θα ξεκινά από τα 300 ευρώ, ενώ θα εκτεθούν μέχρι και έργα που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε μουσειακές ή μεγάλες ιδιωτικές συλλογές.

Η ART-ATHINA (www.art-athina.gr), η οποία είναι πλέον μια διεθνώς καταξιωμένη φουάρ, θεσμοθετήθηκε το 1993 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης με σκοπό την παρουσίαση επιλεγμένων γκαλερί από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο και τη διοργάνωση σημαντικών παράλληλων εκδηλώσεων εικαστικού ενδιαφέροντος. Για μία ακόμα χρονιά, η οργανωτική ομάδα της ART-ATHINA προετοιμάζει τη μεγαλύτερη ετήσια εικαστική εκδήλωση της Ελλάδας με την πεποίθηση ότι η τέχνη είναι μοχλός εξέλιξης και προόδου, και μπορεί να συμβάλει δυναμικά στον κοινωνικό διάλογο, αλλά και να χρωματίσει την καθημερινότητα, όπως αποδεικνύεται άλλωστε και από την περσινή έκθεση που προσέλκυσε σχεδόν 16.000 επισκέπτες και έδωσε μία δυναμική πνοή στα εικαστικά της χώρας, κόντρα στο απαισιόδοξο οικονομικό κλίμα.
Ανάμεσα στις ελληνικές και ξένες γκαλερί που θα συμμετάσχουν υπάρχουν πολλές που εκθέτουν για πολλοστή φορά, αλλά και αρκετές οι οποίες θα έρθουν για πρώτη φορά, γεγονός που υπογραμμίζει τη διεθνή απήχηση της ART-ATHINA. Οι συμμετέχουσες γκαλερί είναι οι: 50 πλην 1 (Λεμεσός, Κύπρος), a.antonopoulou.art (Αθήνα), About: (Αθήνα), Αγκάθι-Καρτάλος (Αθήνα), Α.Δ. (Αθήνα), AMP (Αθήνα), Apotheke (Λευκωσία, Κύπρος), Art Zone 42 (Αθήνα), Artis Causa (Θεσσαλονίκη), Artower Agora (Αθήνα), Αστρολάβος (Αθήνα), Basia Embiricos (Παρίσι, Γαλλία), Bernier / Eliades (Αθήνα), Cardi Black Box (Μιλάνο, Ιταλία), cheapart (Αθήνα), Γκαλερί 7 (Αθήνα), Γκαλερί της Έρσης (Αθήνα), Διάτοπος (Λευκωσία, Κύπρος), Donopoulos (Θεσσαλονίκη), Εικαστικός Κύκλος (Αθήνα), έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου (Αθήνα), Ελένη Κορωναίου (Αθήνα), Elika (Αθήνα), Ζήνα Αθανασιάδου (Θεσσαλονίκη), Fabio Tiboni – Sponda (Μπολόνια, Ιταλία), Federico Bianchi (Μιλάνο, Ιταλία), fizz (Αθήνα), Françoise Heitsch (Μόναχο, Γερμανία), Gentili Apri (Βερολίνο, Γερμανία), Heinz-Martin Weigand (Έτλινγκεν, Γερμανία), Helena Papadopoulos / Nice and Fit (Αθήνα), Ιλεάνα Τούντα (Αθήνα), Isnotgallery (Λευκωσία, Κύπρος), John Martin (Λονδίνο, Μ. Βρετανία), Kalfayan (Αθήνα - Θεσσαλονίκη), Καπλανών 5 (Αθήνα), Καππάτος (Αθήνα), K-art (Αθήνα), Λόλα Νικολάου (Θεσσαλονίκη), Marc de Puechredon (Βασιλεία, Ελβετία), Μέδουσα (Αθήνα), Mihalarias Art (Αθήνα), Mulier Mulier (Κνόκε Ζότε, Βέλγιο), Nroom (Τόκιο, Ιαπωνία), Omikron (Λευκωσία, Κύπρος), Περιτεχνών (Αθήνα), Qbox (Αθήνα), Ρεβέκκα Καμχή (Αθήνα), Siakos.Hanappe (Αθήνα), Σκουφά (Αθήνα), Thanassis Frissiras (Αθήνα), The Apartment (Αθήνα),The Breeder (Αθήνα), The Flat – Massimo Carasi (Μιλάνο, Ιταλία), TinT (Θεσσαλονίκη), Titanium Yiayiannos (Αθήνα), Transit (Μέχελεν, Βέλγιο), Tsatsis Projects / Artforum (Θεσσαλονίκη).

Το Παράλληλο Πρόγραμμα της ART-ATHINA 2011 συμπεριλαμβάνει –μεταξύ άλλων– τα εξής:

1. Μυστικά ταξίδια, από τη συλλογή του ΕΜΣΤ
Στο πρόγραμμα προβολών με τίτλο «Μυστικά ταξίδια» παρουσιάζονται έξι βίντεο από τη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με θέματα που βγαίνουν μέσα από ταξίδια, αναζητήσεις και περιπλανήσεις, κυριολεκτικές ή εσωτερικές. Η γνωριμία με έναν άλλο πολιτισμό, η ίδια η εμπειρία του ταξιδιού αλλά και η επαφή με τη φύση γίνονται αφορμές για παρατηρήσεις και αποκαλύψεις. Η επιμέλεια είναι του Σταμάτη Σχιζάκη και θα παρουσιαστούν βίντεο των: Vito Acconci, Sophie Calle and Gregory Shephard, Gary Hill, Martha Rosler, Shelly Silver, Bill Viola.

2. Οι Εικαστικοί Διάλογοι στην ART-ATHINA 2011

Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση συμμετέχει στη φετινή διοργάνωση της ART-ATHINA με την προβολή μίας επιλογής έργων video-art, τα οποία παρουσιάστηκαν πρώτη φορά σε δημόσιους χώρους της Αθήνας στο πλαίσιο των Εικαστικών Διαλόγων. Εικαστικοί καλλιτέχνες αποπειρώνται, χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα έκφρασης, να μεταγράψουν σε εικόνα τις προβληματικές που εγείρει ο επιστημονικός λόγος σε σχέση με την ιστορία, τη δημοκρατία, την επιστήμη, την ηθική, την ποιότητα ζωής κ.τ.λ.

3. Εικαστικά δρώμενα ΤΥΠΩΘΗΤΩ & Χ_ΑΡΤ_ΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Η ομάδα δράσης Εν Φλω, φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας τους Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με συντονιστές τους εικαστικούς Δήμητρα Σιατερλή, Θόδωρο Ζυρπιάδη και Χάρη Κοντοσφύρη, διδάσκοντες στο τμήμα, θα παρουσιάσουν δύο δρώμενα με τη συμμετοχή των επισκεπτών της έκθεσης.
1. ΤΥΠΩΘΗΤΩ. Χρησιμοποιώντας χαρακτικές και εκτυπωτικές μεθόδους, θα δημιουργήσουν υπερμεγέθεις τυπογραφικούς κυλίνδρους, θα τους μελανώσουν, και στη συνέχεια θα τους κυλούν πάνω σε χαρτιά απλωμένα στους διαδρόμους της έκθεσης, τυπώνοντας γραφές, εικονολέξεις και σύμβολα. Το κοινό καλείται να απαντήσει, να αντιδράσει, να αναιρέσει, να σχολιάσει ή να διαγράψει τις γραφές, χρησιμοποιώντας μεγάλες λαστιχένιες σφραγίδες. Το δρώμενο αφορά προβληματισμούς με θέμα την τέχνη και τη σύγχρονη κοινωνική κατάσταση.
2. Χ_ΑΡΤ_ΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ. Κάθε φοιτητής/παρα-χαράκτης θα χαράζει, και παρουσία του κοινού θα τυπώνει και θα κυκλοφορεί τα δικά του εικαστικά χαρτονομίσματα. Μέσα από το δρώμενο προκύπτουν οι συσχετισμοί χρήμα-αξία, χρήμα-κοινωνική καταξίωση, χρήμα-ταυτότητα, χρήμα-κράτος, χρήμα-Ευρώπη, χρήμα-οικονομική κρίση, χρήμα-τέχνη. Αποχωρώντας από την ART-ATHINA οι επισκέπτες θα παίρνουν μαζί τους ένα αυθεντικό εικαστικό, χαρακτικό χαρτονόμισμα.

4. Ping Pong Diplomacy

H Kunsthalle Athena, εκτός από το περίπτερό της στην έκθεση, στήνει και έναν συμμετοχικό κύκλο παιχνιδιών πινγκ πονγκ με τίτλο «The Ping Pong Lab – Phase A: Ping Pong Diplomacy». Το πινγκ πονγκ δεν εκλαμβάνεται απλώς ως άθλημα, αλλά ως όχημα επιμελητικής μεθοδολογίας που θα επιτρέψει τη συμβολική και ποιητική χαρτογράφηση μιας διεθνούς φουάρ όπως η ART-ATHINA 2011. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πεδίου ανάμιξης, στο οποίο ο καθένας να μπορεί να βιώσει μια –έστω στιγμιαία– αποστασιοποίηση από τη «θεσμική» του ταυτότητα, αλλά ταυτόχρονα να παίξει και με αυτήν. Οι παίκτες του Ping Pong Diplomacy καλούνται να ονοματίσουν την ιδιότητά τους και να παίξουν με αντίπαλο κάποιον με διαφορετική ιδιότητα. Οι κατηγοριοποιήσεις αυτές είναι οι πιο περιπαικτικά προφανείς που μπορούν να προκύψουν σε μια τέτοια εκδήλωση: καλλιτέχνες, γκαλερίστες, επιμελητές, θεωρητικοί-κριτικοί, συλλέκτες, επισκέπτες και οργανωτικοί συντελεστές. Η αίσθηση που προσφέρει η εμπειρία του παιχνιδιού με έναν άγνωστο –ή και γνωστό– συμπαίκτη μέσα σε ένα ευρύτερο πλήθος με κοινό σημείο αναφοράς τη σύγχρονη τέχνη, μετατρέπει το τραπέζι σε μια σκηνή ουδέτερης αντιπαλότητας. Η ίδια η έννοια της αναμέτρησης αφοπλίζεται μεταφορικά μπροστά στην εκδοχή του παιχνιδιού. Πρόκειται περισσότερο για μια κατάφαση ως προς τη διαδικασία, παρά την έκβαση.

5. Προβολές Ντοκιμαντέρ

Με αφορμή τρεις πρόσφατες σημαντικές απώλειες της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής –τον θάνατο του Βλάση Κανιάρη και του Νίκου Αλεξίου και την παύση της λειτουργίας του χώρου Ζήτα-Μι– η ART-ATHINA οργανώνει σειρά προβολών με ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στα τρία αυτά κεφάλαια της σύγχρονης εικαστικής σκηνής. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν τα ντοκιμαντέρ: «Βλάσης Κανιάρης 1958» από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Η ιστορία των χρόνων μου» σε παραγωγή ΕΡΤ, «Νίκος Αλεξίου» από την τηλεοπτική σειρά «Οι Έλληνες» επίσης σε παραγωγή της ΕΡΤ και το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Κιούκα «I would Like to Give you my Heart Forever ZHTA-MI».
Με αφετηρία την πρώτη ατομική του έκθεση στην γκαλερί Ζυγός το 1958, ο Βλάσης Κανιάρης μιλάει για τα έργα του της περιόδου 1957-58 και για τον αντίκτυπο της έκθεσης στη συντηρητική Ελλάδα της εποχής. Πρόκειται για μια χρονιά-ορόσημο για τον δημιουργό, ο οποίος στράφηκε προς νέες αναζητήσεις, επηρεασμένος από τα καλλιτεχνικά ρεύματα του εξωτερικού και εγκατέλειψε τα συμβατικά μέσα ξεπερνώντας τα στενά ελληνικά όρια. Το ντοκιμαντέρ διατρέχει σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του διεθνώς καταξιωμένου καλλιτέχνη.
Η σειρά «Οι Έλληνες» παρουσίασε τη ζωή και το έργο μεγάλων προσωπικοτήτων της χώρας μας. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο η εκπομπή φιλοξένησε τον εικαστικό Νίκο Αλεξίου παρουσιάζοντας μέσα από τη συζήτηση αλλά και την προβολή αρχειακού υλικού τη δραστηριότητά του ως ζωγράφου και σκηνογράφου.
Το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Κιούκα κάνει μια αναδρομή στην ιστορία του Ζήτα-Μι που ιδρύθηκε το 1955 στη Θεσσαλονίκη και αποτέλεσε σύμβολο, στέκι για τους ποιητές, τους σινεφίλ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, τη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» και την αντιστασιακή οργάνωση «Δημοκρατική Άμυνα». Στο Ζήτα-Μι γεννήθηκε επίσης το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

6. Μικρογεωγραφίες 1

Οι Μικρογεωγραφίες είναι ένα έργο εν εξελίξει που στοχεύει στη διερεύνηση των μετασχηματισμών ορισμένων νευραλγικών και παραμελημένων κοινωνικών και γεωγραφικών περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στην περιοχή του Φαληρικού όρμου μετά τη μεγάλη αλλαγή που ακολούθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Επικεντρώνεται τόσο στη δράση των τοπικών κοινοτήτων όσο και σε ορισμένες μικρές, ελάχιστες δράσεις κοινωνικών και καλλιτεχνικών ομάδων. Οι Μικρογεωγραφίες παρουσιάζονται ταυτόχρονα στο Κλειστό Γυμναστήριο του Π. Φαλήρου (TaeKwonDo) και στον χώρο του ναυταθλητικού ομίλου Σ.Ε.Α.ΝΑ.Τ.Κ., ενώ κατά τη διάρκεια της ART-ATHINA θα πραγματοποιηθούν δράσεις και συζητήσεις για τις οποίες θα υπάρχει ενημέρωση και στο http://microgeographies.blogspot.com/. Η επιμέλεια είναι της Χαρίκλειας Χάρη και συμμετέχουν οι: Βασίλης Βασιλακάκης, Michelle Brunello, Βαγγέλης Γκόκας, Francesco Jodice, Νίκος Καζέος, Λίλα Καμπάνη, Κηφισός SOS, Βίκυ Μπέτσου, Ναυταθλητικός Όμιλος Σ.Ε.Α.ΝΑ.Τ.Κ., Ζάφος Ξαγοράρης, Ομάδα Φιλοπάππου, Νίκος Παπαδόπουλος, Νίνα Παππά, Ελένη Τζιρτζιλάκη, Νίκος Τρανός, Πάνος Χαραλάμπους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από φέτος η ART-ATHINA εντάσσεται στο φιλόδοξο επικοινωνιακό πρόγραμμα ATHENS EVERY WEEK του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, αποτελώντας την κεντρική εκδήλωση της 1ης ATHENS ART WEEK (9-15/5/2011).


ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Πέμπτη 12 Μαΐου 19:00 - 22:30 – Εγκαίνια (είσοδος μόνο με πρόσκληση)
Παρασκευή 13 Μαΐου 14:00 - 21:00
Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Μαΐου 12:00 - 21:00
Τις ίδιες ώρες λειτουργούν το εστιατόριο και το καφέ.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Ολόκληρο: €10
Μειωμένο: €5 (παιδιά κάτω των 12 ετών, μαθητές, φοιτητές, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, άτομα άνω των 65 ετών)

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Κλειστό Π. Φαλήρου (TaeKwonDo), Ολυμπιακά Ακίνητα,
Μωραϊτίνη 2, 17561 Π. Φάληρο
(Απέναντι από τα Village Cinemas Π. Φαλήρου)
Χώρος προσβάσιμος σε άτομα με κινητικά προβλήματα
www.art-athina.gr
Γενικός Διευθυντής: Αλέξανδρος Ι. Στάνας
Assistant Director & Διευθύντρια Τμήματος Εκθετών: Αλεξάνδρα Βελισσάρη
Διευθυντής Παραγωγής: PRO4, Μανόλης Σάρδης
Διευθυντής Τύπου & Επικοινωνίας: Φοίβος Σακαλής
Διευθύντρια Προγράμματος VIP: Μαρία Παναγίδου, m.p. artproductions

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου