Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Έκθεση Φωτογραφίας του Βαγγέλη Γεώργα με τίτλο "No such thing as a real orient"


Σύμφωνα με τον Edward Said «η Ανατολή» συγκροτείται ως οντότητα μέσα από τις πρακτικές λόγου και τα λογοτεχνικά σχήματα του «Οριενταλισμού». Αντιτιθέμενος σε ουσιοκρατικές αντιλήψεις τόσο για τη «Δύση» όσο και για την «Ανατολή», ο Said επέμενε πως «η αληθινή ή η πραγματικη Ανατολή» δεν υπάρχει, και πως η «εκ των έσω» αντίληψη για το τί είναι η Ανατολή δεν είναι κατ’ανάγκη πιο αξιόπιστη σε σχέση με την αντίληψη εξωτερικών παρατηρητών.
Η Ινδία εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να αναπαρίσταται στη Δύση ως χώρα γητευτών φιδιών και ελεφάντων, ταχυδακτυλουργών και υπνοτιστών. Οι κάτοικοι της χώρας θεωρούνται ευεπίφοροι στην επιρροή θρύλων και δεισιδαιμονιών. Υποτίθεται πως η υγρή ζέστη της απογευματινής σιέστας τροφοδοτεί τις φαντασιώσεις, τον παραλογισμό και τη λαγνεία. Μύθοι, εφιάλτες και φαντασιώσεις πλανώνται στον αέρα. Όπως το έθεσε κάποτε ο Salman Rushdie « η ίδια η χώρα είναι ένα είδος ονείρου».
Η ρομαντική αυτή αντίληψη για την Ινδία εν μέρει έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα μιας από τις πιο ταχύρυθμα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, με την κοινωνική ανισσότητα και τις πολύ άσχημες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Οι εικόνες του Βαγγέλη Γεώργα, αποτέλεσμα πολλών ταξιδιων στην υποήπειρο από το 2008, αποτελούν θραύσματα αυτής της σύνθετης και πολυεπίπεδης πραγματικότητας. Είναι ένα προσωπικό ντοκουμέντο του τόπου καθώς και της αντίδρασης του καλλιτέχνη στην ατμόσφαιρα που αναδίδει το τοπίο και οι άνθρωποι.
Εγκαίνια: Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, 20:00

Διάρκεια ¨Εκθεσης : 10 Νοεμβρίου 2011 εως 01 Δεκεμβρίου 2011
Ωράριο : Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:30-15:30, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:30-20:30
Manifactura, Ζωοδόχου Πηγής 29, Εξάρχεια, 106 81, Αθήνα 
Τηλ Επικοιωνίας : 2103811410

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου