Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Επετειακή Έκθεση Φωτογραφίας για τα τριάντα χρόνια του Φωτογραφικού Κύκλου (1988-2018) με τίτλο "ΦΩΤΟΚΥΚΛΙΚΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ" Φωτογραφίες Νανάς Καραμαγκιώλη στο Booze Cooperativa. Εγκαίνια Τρίτη 23/01

Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018, με αφορμή την τριακονταετία από την ίδρυση του σωματείου «Φωτογραφικός Κύκλος», εγκαινιάζεται έκθεση φωτογραφίας με πορτρέτα μελών του Κύκλου που έχει τραβήξει η Νανά Καραμαγκιώλη στη διάρκεια των τριάντα αυτών χρόνων. Η έκθεση συμπληρώνεται με φωτογραφικές αναμνήσεις από σημαντικές εκδηλώσεις που σημάδεψαν την πορεία αυτή.



Φωτοκυκλικά πορτρέτα

Το 1988, με τη Νανά Καραμαγκιώλη και μερικούς φίλους και μαθητές, ιδρύσαμε τον Φωτογραφικό Κύκλο, του οποίου έγινα πρόεδρος και εκείνη αντιπρόεδρος. Λίγα χρόνια μετά ο πρόεδρος παντρεύτηκε την αντιπρόεδρο και έκτοτε -και μέχρι σήμερα- παραμείναμε πρόεδρος, αντιπρόεδρος και σύζυγοι.

Η Νανά υπήρξε στην κυριολεξία η πρώτη μαθήτρια μου το 1981, πάνω στην οποία δοκίμασα και τα πρώτα διδακτικά μου βήματα. Δεν σταμάτησε ποτέ να φωτογραφίζει -και με σημαντικά αποτελέσματα- αλλά δεν ξέχασε ποτέ ότι ξεκίνησε τη φωτογραφία για παιχνίδι και χαρά. Με συνέπεια να φωτογραφίζει συχνά σε συνθήκες όπου εμείς οι άλλοι (δυστυχώς επειδή παίρναμε τον εαυτό μας υπερβολικά στα σοβαρά), δεν σηκώναμε μηχανή, ή δεν την παίρναμε καν μαζί μας. Έτσι, μετά από κάθε σεμινάριο, εκδρομή ή ταξίδι, είχαμε όλοι να χαρούμε πορτρέτα που μας είχε πάρει η Νανά, η ποιότητα των οποίων τις περισσότερες φορές ξεπερνούσε την απλώς καλοτραβηγμένη αναμνηστική φωτογραφία, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι η Νανά, είτε από καλοσύνη είτε από θετικό ένστικτο, βελτίωνε την πραγματική μας εικόνα.
Σκεφτήκαμε επομένως, να εορτάσουμε την είσοδο μας φέτος στο 31ο έτος ζωής του Κύκλου με μια σειρά πορτρέτων μελών του Κύκλου, παλαιών και νέων, που έχει κατά καιρούς τραβήξει η Νανά, να δούμε και πάνω τους το πέρασμα του χρόνου, να ξαναθυμηθούμε εποχές πιο ανέμελες, και να τονίσουμε μέσα από αυτό το καλειδοσκόπιο προσώπων τη διάρκεια και τη συνέχεια του σωματείου. Τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν οι ευκαιρίες (και οι δυνατότητες) για εκδρομές και ταξίδια και μειώθηκαν και τα πορτρέτα. Παρόλα αυτά σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να συνοδεύσουμε τα φωτοκυκυκλικά πορτρέτα με μερικές συλλογές μικρών φωτογραφιών, τραβηγμένες από διαφόρους φωτογράφους, που θα θυμίζουν αντίστοιχες δραστηριότητες, ταξίδια, εκδρομές, σεμινάρια ή εγκαίνια εκθέσεων.
Η επιλογή ως εκθεσιακού χώρου του Booze δεν ήταν τυχαία, ούτε αυθαίρετη. Πρώτον, διότι η ιδιότητα του χώρου διασκέδασης ταιριάζει με την αίσθηση γιορτής που είναι για μας η τριακονταετία του Κύκλου και, δεύτερον, διότι στο παλιό Booze, πριν από την επέκτασή του, είχαμε κάνει τις δύο πρώτες ομαδικές μας εκθέσεις, το 1989 και το 1991.

Τριάντα χρόνια «Κύκλος» (1988-2018)

Όταν ήμασταν μικροί, τα καλοκαίρια έμοιαζαν ατέλειωτα. Όταν μεγαλώσαμε, διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι ο Ιούλιος βρέθηκε παράξενα κοντά στον Σεπτέμβριο. Αυτό συνέβη και με τις δεκαετίες του «Κύκλου». Το 1998, στην πρώτη επετειακή έκθεση στο Σπίτι της Κύπρου, νιώθαμε ότι ο «Κύκλος» είχε ήδη ένα μακρύ παρελθόν. Τώρα που κλείνουμε την τρίτη δεκαετία και μπαίνουμε στην τέταρτη, έχουμε την αίσθηση ότι μόλις προχτές γιορτάσαμε τα είκοσι χρόνια.

Πρέπει βέβαια να παραδεχτεί κανείς ότι δεν είναι ούτε συνηθισμένο ούτε εύκολο να κρατάει για τόσα χρόνια μια ομάδα ανθρώπων (με τις αυξομειώσεις της βέβαια), της οποίας το συνεκτικό στοιχείο δεν είναι κάποιο συμφέρον, αλλά απλώς μια κοινή χαρά και επιθυμία. Αν ήμασταν κατάστημα θα γράφαμε (με καμάρι) κάτω από την πινακίδα μας «Οίκος ιδρυθείς το 1988». Ξεπεράσαμε και χωνέψαμε οικονομικές δυσκολίες, προσωπικούς εγωισμούς, τεχνολογικές επαναστάσεις, μαζί βέβαια με τη φυσική κούραση που φέρνει ο χρόνος.
Τα σημειώματα που γράφτηκαν για τις προηγούμενες επετειακές εκθέσεις (και που μπορεί κανείς να διαβάσει στο site του Κύκλου) αναλύουν με λεπτομέρειες την πορεία και την προσφορά του «Κύκλου» στη φωτογραφία. Αυτό που μπορούμε να προσθέσουμε στο κλείσιμο των τριάντα χρόνων είναι ότι η ποιότητα και η ποικιλία της φωτογραφίας που γίνεται σήμερα στον «Κύκλο» είναι χωρίς καμία αμφιβολία μεγαλύτερη από ποτέ, ότι εκμεταλλευτήκαμε σε σημαντικό βαθμό τη διάδοση των νέων μέσων, όπως φαίνεται από την παρουσία μας στο διαδίκτυο και από τη συχνή μας ψηφιακή επικοινωνία, ότι υιοθετήσαμε με ευκολία τις νέες τεχνολογίες, ότι ανοιχτήκαμε (σε κάποιο βαθμό) στην περιφέρεια και ότι συνεχίσαμε, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες, την προσπάθεια για διοργάνωση ομαδικών εκθέσεων και για παραγωγή φωτογραφικών λευκωμάτων. Και πάνω από όλα ότι δεν χάσαμε το κέφι μας και την περιέργειά μας. Κάτω από την πινακίδα του «μαγαζιού» μας ας γράψουμε, λοιπόν, «στις δεκαετίες που ακολουθούν».

Πλάτων Ριβέλλης





Φωτογραφικός Κύκλος – Σωματείο
Ταυτότητα: Ο «Φωτογραφικός Κύκλος» είναι ένα πολιτιστικό σωματείο, που λειτουργεί από το 1988 με έδρα την Αθήνα.
Ιδρυτής: Ιδρυτής και πρόεδρος του «Κύκλου» είναι ο Πλάτων Ριβέλλης, φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και συγγραφέας θεωρητικών συγγραμμάτων για τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο.
Μέλη: Ο «Φωτογραφικός Κύκλος» αριθμεί σήμερα περί τα 250 μέλη, στις εισφορές των οποίων στηρίζει κυρίως την οικονομική του ανεξαρτησία. Μέλος του «Φωτογραφικού Κύκλου» μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για την τέχνη της φωτογραφίας αρκεί να καταβάλει την ετήσια εισφορά, το ύψος της οποίας ανέρχεται στα €50. Η εισφορά καλύπτει έναν πλήρη ημερολογιακό χρόνο (1 Ιανουαρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου) και καταβάλλεται πλήρης (μετρητοίς και εφάπαξ) όποτε και αν γραφτεί το μέλος μέσα στον χρόνο
Σκοπός: Σκοπός του Φωτογραφικού Κύκλου είναι α) η προώθηση της τέχνης της φωτογραφίας, β) η δημιουργία καλλιεργημένου φωτογραφικού κοινού, γ) η καλλιτεχνική καλλιέργεια των μελών του και δ) η ανάδειξη του καλλιτεχνικού έργου των μελών του
Την πραγματοποίηση του σκοπού του επιδιώκει α) με τη διοργάνωση σεμιναρίων, εκθέσεων, συναντήσεων και διαλέξεων και β) Με την έκδοση λευκωμάτων και συγγραμμάτων

Εγκαίνια Έκθεσης:  Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018, 20:00
Διάρκεια Έκθεσης : 23 Ιανουαρίου έως 18 Φεβρουαρίου 2018

Booze Cooperativa
Κολοκοτρώνη 57,
Αθήνα

Επικοινωνία
Πλάτων Ριβέλλης: platon@rivellis.gr / www.rivellis.gr / 6945-437577
Φωτογραφικός Κύκλος: info@photocircle.gr / www.photocircle.gr / 210-3645577

www.photocircle.gr
www.rivellis.gr

Facebook Page Event

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου