Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Η Έκθεση Φωτογραφίας "Ιερότητα" έρχεται στην Αθήνα στο THE BOX. Εγκαίνια Τρίτη 19 Δεκεμβρίου

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών  διοργάνωσε για πρώτη φορά το 2016 ένα τετραήμερο σεμινάριο φωτογραφίας στους Δελφούς με εισηγητή τον Πλάτωνα Ριβέλλη (πρόεδρο και ιδρυτή του Φωτογραφικού Κύκλου) και με θέμα «Ίχνη και Ερείπια». Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους διοργανώθηκε στους Δελφούς έκθεση με το ίδιο θέμα με τη συμμετοχή των φωτογράφων που πήραν μέρος στο σεμινάριο. Η εμπειρία επαναλήφθηκε με την ίδια επιτυχία το 2017 με το θέμα «Ιερότητα». Αυτή η τελευταία έκθεση μεταφέρεται τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, στο χώρο του TΗΕ ΒΟΧ. 

Δύο λόγια για την έκθεση από τον επιμελητή της,  Πλάτωνα Ριβέλλη

«Οι τέχνες γεννήθηκαν από τις θρησκείες. Η διάσταση, επομένως, της ιερότητας τις συνοδεύει ακόμα και σήμερα που η γονική σχέση θρησκείας και τέχνης τείνει να λησμονηθεί και που ελάχιστοι καλλιτέχνες συνειδητά συνεχίζουν τη δημιουργία τους πιστεύοντας ότι το κάνουν «προς μεγίστην του Θεού δόξαν». Είναι (ευτυχώς) δύσκολο να ορισθεί αυτή η διάσταση της ιερότητας, αλλά δεν θα είμασταν πολύ μακριά από την αλήθεια, αν λέγαμε ότι είναι μια διάσταση που υπερβαίνει το φυσικό, το υπαρκτό, το υλικό, το εφήμερο, το χρονικά περιορισμένο. Και κυρίως είναι η διάσταση ενός μυστηρίου. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά όμως είναι παράλληλα και χαρακτηριστικά της τέχνης. Κατά συνέπεια κάθε σημαντικό έργο τέχνης λογικά πρέπει να εμπεριέχει μια διάσταση ιερότητας. Είναι επομένως χρήσιμο να διερευνήσει κανείς αυτή τη διάσταση, όχι βέβαια για να επιδιώξει να την ενσωματώσει στη δημιουργία του, αφού τότε θα κατέρρεε η διάσταση του μυστηρίου, αλλά για να ασκηθεί να τη διακρίνει, έτσι ώστε να εξοικειωθεί με την υπόγεια παρουσία της. Αυτό ήταν και το περιεχόμενο του σεμιναρίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών τον Μάιο του 2017.»

Δείτε ολόκληρο τον πρόλογο του Πλάτωνα Ριβέλλη για την έκθεση πιέζοντας εδώ.


Στην έκθεση συμμετέχουν με ένα σύνολο 134 φωτογραφιών οι παρακάτω 44 φωτογράφοι:
Αρβανιτάκης Παναγιώτης, Γεωργακάκου Ευγενία, Γεωργακόπουλος Δημήτρης, Γιαρμενίτης Σπύρος, Γουζούαση Νίκη, Ζαγγογιάννη Βαρσαμία, Ζέρη Μαρία, Ζουμπούλη Γιούλη, Καϊλογιάννου Κατερίνα, Κανάτα Μαρία, Καραμαγκιώλη Νανά, Καραμολέγκος Κώστας, Καρόκη Αθηνά, Κατραμάδου Μυρτώ, Κελέση Ελένη, Κουμπάνη Βασιλική, Κούρκαφας Παύλος, Λαβαζού Δώρα, Λαζάρου Σπύρος, Λαχανά Ειρήνη, Λεμονής Γιάννης, Λερούνης Θεόδωρος, Λιακέας Κωνσταντίνος, Μάρα Ανθή, Μαρκολέφας Παναγιώτης, Μαυρογόνατος Γιώργος,, Μπελεσάκου Χριστίνα, Μπέντας Νίκος, Μυριλάκου Αντιγόνη, Νίκου Στεφανία, Ντόνου Έντα, Παπαδάκου Βάνια, Πιστολά Λίζη, Πολυτάρχου Σπύρος, Πράπας Σωτήριος, Ριβέλλης Πλάτων, Σαντιξή Κλεάνθη, Σχινά Μαργγέλα, Τσάκαλος Θάνος, Τσακίρη Αμαλία, Τσακυρίδου Φανή, Τσιαλός Ιωάννης, Χασιώτη Μαρίνα

Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017 στις 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 19 Δεκεμβρίου 2017 έως 12 Ιανουαρίου 2018
Ώρες Κοινού: 12.00 – 20.00
Κλειστή : Κάθε Κυριακή και στις 25, 26 Δεκεμβρίου, 1η Ιανούαρίου
Χώρος:  The Box: Δορυλαίου 12 , Πλατεία Μαβίλη, Αθήνα
www.thebox-athens.org/ 

Για οποιαδήποτε πληροφορία παρακαλώ επικοινωνείστε : 
ΤΗΕ ΒΟΧ:  Κα Μαρία Καραγιαννάκη: 210-6463788   maria.karagiannaki@thebox-athens.org
Πλάτων Ριβέλλης: platon@rivellis.gr

Ευρωπαικό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
www.photocircle.gr
www.rivellis.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου