Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Έκθεση Φωτογραφίας του Δημήτρη Μυτά με τίτλο "Hospital" στον Εικαστικό Κύκλο. Εγκαίνια Παρασκευή 4/03


Η συλλογή των φωτογραφιών του Δημήτρη Μυτά με τίτλο “Hospital” αποτελεί ουσιαστικά τη 2η ολοκληρωμένη δουλειά του η οποία συγκροτείται από μεγάλη ατομική έκθεση και λεύκωμα. Εγκαταλείποντας το ρόλο του Πατέρα/Φωτογράφου, ρόλο με τον οποίο τον είχαμε γνωρίσει στην προηγούμενη του δουλειά με τον τίτλο «Μηδέν Δέκα» με την οποία είχε επικεντρωθεί στην εικονογράφηση της οικογένειας του και συγκεκριμένα των παιδιών του την πρώτη δεκαετία της ζωής τους, τώρα επανέρχεται και δοκιμάζει τον εαυτό του παρουσιάζοντας ένα καινούργιο σώμα δουλειάς που προέρχεται από τον ευρύτερο «οικογενειακό επαγγελματικό του περίγυρο» που δεν είναι άλλος από το χώρο του Νοσοκομείου του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι.

Ο ρόλος, αυτή τη φορά, του Ιατρού/Φωτογράφου αποτελεί μια νέα δυσκολότερη γι' αυτόν σπουδή, με αντικείμενο ένα χώρο που συνιστά γι' αυτόν την καθημερινή του επαγγελματική αλλά και συναισθηματική εμπλοκή. Η καλλιτεχνική προσέγγιση του χώρου εργασίας του, του «Νοσοκομείου», αποτελεί μια διέξοδο στην εναγώνια αναζήτηση τρόπων φωτογραφικής δημιουργίας «μέσα από την τριβή της καθημερινής εργασιακής ρουτίνας και της "σκληρότητας" του ιατρικού χώρου», όπως αναφέρει.

Οι φωτογραφίες του συνιστούν μια μορφή αφήγησης καθώς ο Δημήτρης μας μιλάει για ιστορίες προσώπων και χώρων της καθημερινότητας του τις οποίες επιμελείται και σκηνοθετεί με απόλυτη ακρίβεια. Ο Μυτάς συνθέτει ένα φωτογραφικό δοκίμιο με κοινωνικό περιεχόμενο, που δεν βασίζεται σε μια φαντασιακή επινόηση, αλλά σε μια εις βάθος έρευνα και καταγραφή του συγκεκριμένου θέματος.

Οι φωτογραφίες του διαθέτουν ένα πλούτο κοινωνικών επισημάνσεων. Εκφράσεις και στάσεις του σώματος, προφίλ ένδυσης, συνθέσεις αντικειμένων και παραστάσεις από περιβάλλοντες χώρους με ή χωρίς την ανθρώπινη παρουσία. Όπως ο August Sander, με το μεγαλειώδες έργο του πάνω στην κοινωνία μιας μικρής πόλης στη Γερμανία, έτσι και ο Μυτάς μας μετατρέπει σε ενεργούς και προσεκτικούς παρατηρητές και μας προτρέπει να παρατηρήσουμε τα συστατικά αυτών των μεμονωμένων εικόνων που όλες μαζί όμως μας κάνουν κοινωνούς του μεγάλου έργου που αυτή η κλειστή κοινωνία επιτελεί.
Μέσα από τα 20 και πλέον χρόνια που ο Δημήτρης έχει σκύψει με αγάπη και μεράκι σε αυτή την εργασία, μας προσφέρει μια αφήγηση γεμάτη αμεσότητα όπου δεν εμφιλοχωρεί η νοσοκομειακή νοσηρότητα αλλά η ακρίβεια, ο ρεαλισμός και οι καθαρές φόρμες όπως αναδύονται μέσα από τον υπάρχοντα φυσικό φωτισμό και τους τόνους του ασπρόμαυρου.

Ο Δημήτρης Μυτάς εργάζεται ως Καρδιολόγος στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Αττικής.
Το λεύκωμα "HOSPITAL" (εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) θα παρουσιαστεί στα εγκαίνια της έκθεσης.

Επιμέλεια έκθεσης/λευκώματος: Δρ Νίνα Κασσιανού, Επιμελήτρια & Ιστορικός Φωτογραφίας

Εγκαίνια Έκθεσης : Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016, 19.00
Διάρκεια Έκθεσης : 4 εως 20 Μαρτίου 2016
Παράταση Έκθεσης έως Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Ωρες λειτουργίας :
Δευτέρα κλειστά-Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 10.00-20.00
Τετάρτη & Σάββατο 10.00-15.00

Το closing event της έκθεσης HOSPITAL ακυρώνεται  λόγω της διεξαγωγής ημιμαραθωνίου στο κέντρο της Αθήνας!  Η έκθεση παρατείνεται μέχρι  Σάββατο 26/3/16
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Χαριλάου Τρικούπη 121, Αθήνα
Τηλ, επικοινωνίας :210 3300136
www.ikastikos-kiklos.gr

facebook
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου