Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Έκθεση Φωτογραφίας του Θωμά Φίλιου με τίτλο "Αέρινα μουσικά ταξίδια" στο Booze Cooperativa

 

Το Booze Cooperativa εγκαινιάζει την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015 την έκθεση φωτογραφίας του Θωμά Φίλιου, με τίτλο "Αέρινα μουσικά ταξίδια".
Κλείνεις τα μάτια, οι νότες χορεύουν, σε σπρώχνουν να ξεφύγεις από την πραγματικότητα, συγκεντρώνεσαι στον ήχο και το ταξίδι αρχίζει. Και όταν ο συνθέτης αφήνει παύσεις ανάμεσα στις νότες, τότε είναι που ο εγκέφαλος δημιουργεί τις δικές του αρμονίες, ενώ ταυτόχρονα έρχεται η κορύφωση του έργου.
Ανάλογα και στον δικό μου ασπρόμαυρο κόσμο, τα λαμπερά σύννεφα προβάλλουν με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν  ερωτηματικά, σε καλούν να συμπληρώσεις την δική σου εμπειρία. Τι έγινε πίσω από τον λόφο; Τι υπάρχει πίσω από τον τοίχο; Γιατί στάθηκε το συννεφάκι πάνω από το δένδρο; Τι αγναντεύει η ανθισμένη κορομηλιά μόνη της πάνω στο λόφο;
Το ταξίδι ξεκινά από τη γη, είναι απαραίτητο να συνηγορήσει ολόκληρη η φύση ώστε να ξεφύγεις από την βαρύτητα και να περάσεις το φράγμα του ορίζοντα. Συγκλίνουσες γραμμές ορίζουν τον διάδρομο της απογείωσης, ένας θάμνος υψώνει το ανάστημά του για να αγγίξει το σύννεφο, το αστραποκαμένο δένδρο μπλέκει τα λιγοστά κλωνάρια του με την ουράνια πλεξούδα, ένα σπασμένο κλωνάρι γίνεται σκάλα για να ανέβεις. Ο ήχος του φτερουγίσματος πάνω από τον τοίχο ή το οροπέδιο δηλώνει την επιτυχή απογείωση.
Από ψηλά όλα μοιάζουν διαφορετικά, ο τοίχος δεν μπορεί να φράξει το οπτικό σου πεδίο, από πάνω μπορείς να βλέπεις και τις δυο πλευρές ταυτόχρονα και αν εγκλωβιστείς στο πλέγμα του φράχτη, προσωρινό θα είναι, εκεί πάνω ο αέρας φυσά πάντα πιο δυνατά και αν τύχει και πέσεις σε αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα, τυχερός θα είσαι, ποικίλα αέρινα μονοπάτια ζωγραφίζουν στον ουρανό την ομορφιά της ζωής . 
Στρεβλώνει ο χρόνος, τα γεγονότα αντικατοπτρίζονται, στροβιλίζει ο αέρας πάνω από τον λόφο, γήινα και  ουράνια μονοπάτια μπλέκονται, ο ορίζοντας ξεθωριάζει, η άλλη διάσταση ξεπροβάλλει. Δίπολα σταθμίζουν την πολικότητά τους, ισορροπούν ανάμεσα σε γη και ουρανό μετρώντας το χρόνο. Απλώνει το κύμα πάνω στα στάχια, το δένδρο στον ορίζοντα στηρίζει τη γαλήνη, ο χρόνος συστέλλεται. Ένα δένδρο έχει πέσει, σκόρπιες πέτρες δείχνουν την διάλυση, ένα κλωνάρι έχασε τα φύλλα του, οι ψυχές τους αιωρούνται, ο χρόνος παγώνει.
Στο τέλος της μουσικής ανοίγεις τα μάτια, το ταξίδι σου έχει τελειώσει, προσγειώνεσαι, εύχομαι να ένοιωσες τις εμπειρίες σου από μια άλλη οπτική γωνία, να ανέβηκες, να κέρδισες λίγο χρόνο και όλα θα είναι καλύτερα.

Θωμάς Φίλιος
www.thomasfilios.com

Την ημέρα των εγκαινίων η Νίνα Κασσιανού [Ιστορικός και κριτικός φωτογραφίας] θα αναφερθεί στο έργο του Θωμά Φίλιου και θα απολαύσουμε ζωντανά τον χαρακτηριστικό λυγμό της λύρας του Σωκράτη Σινόπουλου.


Εγκαίνια Έκθεσης: Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015, 20:30
Διάρκεια Έκθεσης : 27 Οκτωβρίου εως 7 Νοεμβρίου 2015
Ώρες λειτουργίας : 11:00-22:00

Booze Cooperativa,
Κολοκοτρώνη 57
Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου