Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015

Η Έκθεση Φωτογραφίας "Wolf Suschitzky, Ταξίδι στην Ελλάδα του ΄60” συνεχίζεται στη Σκιάθο εως 20 Σεπτεμβρίου

Την Παρασκευή 17 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας “Wolf Suschitzky, Ταξίδι στην Ελλάδα του ΄60”, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’ σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο κτήριο Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου Γκίκα, του Μουσείου Μπενάκη, για το διάστημα 24 Απριλίου με 27 Ιουνίου και μεταφέρθηκε στη Σκιάθο, μετά από αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος΄, προς το Μουσείου Μπενάκη, για το διάστημα 17 Ιουλίου με 20 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου.
Ο φωτογράφος Wolf Suschitzky βρέθηκε στη Σκιάθο το 1960, με αφορμή τα γυρίσματα της μικρού μήκους ταινίας, “Ο Μιχάλης της Σκιάθου” (σκηνοθεσίας του John Ingram, και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη), και αποτύπωσε με το φακό του τον ελληνικό χώρο, τις ασχολίες και τις παραδόσεις που τον περιβάλλουν, λίγο πριν την αναπόφευκτη αλλοίωσή του. Οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν συνεπώς, τόσο μια καταγραφή, όσο και μια νοσταλγική απεικόνιση μιας ξεχασμένης Ελλάδας. Η παρούσα έκθεση περιλαμβάνει 48 πρωτότυπες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τυπωμένες όλες από τον ίδιο και παρουσιάζονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Οι φωτογραφίες από τη Σκιάθο κυριαρχούν στην έκθεση. Απεικονίζουν πρόσωπα του νησιού, γνωστά και άγνωστα, αγροτικές σκηνές, και γιορτές που συνοδεύουν γάμους και βαφτίσια.

Την έκθεση παρουσίασε, εκ μέρους του Μουσείου Μπενάκη, η κυρία Ιωάννα Μωραΐτη, υπεύθυνη του Αρχείου της Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, του Μουσείου Μπενάκη, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό της διοργάνωσης της έκθεσης, “…Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο στο Λονδίνο, όταν ο συνεπιμελητής της έκθεσης και συγγραφέας Ian Collins με έφερε σε επαφή με τον φωτογράφο και κινηματογραφιστή Wolf Suschitzky. Ο σκοπός ήταν να δούμε τα πορτραίτα του Νίκου Χατζκυριάκου-Γκίκα και του άγγλου ζωγράφου John Craxton που ο φωτογράφος είχε πραγματοποιήσει στην Ύδρα το 1960. Ο υπέργηρος φωτογράφος, 103 ετών σήμερα, μας υποδέχτηκε με χαρά στο σπίτι του και μας μίλησε με νοσταλγία για το ταξίδι του στην Ελλάδα το 1960. Άρχισε να μας δείχνει τη μία πίσω από την άλλη φωτογραφίες, όλες ασπρόμαυρες, από τη Σκιάθο, την Ύδρα και την Αθήνα, οι οποίες προέκυψαν από ένα σύντομο ταξίδι μόλις τριών εβδομάδων. Τον ρωτήσαμε πως βρέθηκε στη Σκιάθο και μας μίλησε με ενθουσιασμό για τα γυρίσματα μιας ταινίας μικρού μήκους, της οποίας ήταν διευθυντής φωτογραφίας. Αμέσως μας δημιουργήθηκε η ιδέα με τον Ian Collins, ότι αυτές οι φωτογραφίες, οι περισσότερες αδημοσίευτες, έπρεπε να παρουσιαστούν στο ελληνικό κοινό…”

Τις μνήμες του από τα γυρίσματα της, μικρού μήκους, ταινίας ΄Ο Μιχάλης της Σκιάθου’ , μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους ο κύριος Δημήτρης Κοντός, ο οποίος συμμετείχε ως κομπάρσος στην ταινία και περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την εντύπωση που προκάλεσε στην τοπική κοινωνία.
Στην έκθεση προβλήθηκε μήνυμα – χαιρετισμός του φωτογράφου από το Λονδίνο, το οποίο πραγματοποίησε ο Andrew Wiggins ειδικά για την έκθεση και η ταινία μικρού μήκους ‘Ο Μιχάλης της Σκιάθου’ . Στο μήνυμα του ο φωτογράφος, που γίνεται 103 ετών τον Αύγουστο, ανέφερε εκτός των άλλων, «Δούλεψα σε μια ταινία μικρού μήκους σε αυτό το μικρό ελληνικό νησί. Αυτό έγινε όσο ήταν ακόμα ανεξερεύνητο. Δεν υπήρχαν ξενοδοχεία τότε, ούτε αεροδρόμια, ούτε δρόμοι, μόνο ένα μοναδικό εστιατόριο. Αλλά υπήρχαν πολλοί αξιαγάπητοι άνθρωποι, που ήταν ευγενικοί και εξυπηρετικοί».

Διάρκεια έκθεσης : 17 Ιουλίου έως 20 Σεπτεμβρίου 2015
Ωρες λειτουργίας: 9:30-20:30.
Πολιτιστικός Σύλλογος "Η Σκιάθος"
Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Σκιάθου

Τηλ.επικοινωνίας : 24270 22012

Δείτε περισσότερα
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου