Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Το παιδί στο επίκεντρο δύο εκθέσεων στην ΄Ανω Σύρο από τις 15 Ιουλίου ως τον Σεπτέμβριο / Τετράδια και φωτογραφίες μαθητών από τον 19ο αιώνα Συλλογή του ΜΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Η σχολική εμπειρία όπως αυτή ξεδιπλώνεται σε μαθητικά τετράδια του 19ου και του 20ου αιώνα από την Συλλογή του ποιητή Μάνου Ελευθερίου και η αφήγηση ενός παραμυθιού μέσα από χαρακτικά έργα της ΄Ιρις Ξυλά- Ξαναλάτου, θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι σε εκθεσιακούς χώρους του Δήμου στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου.
Ο ποιητής Μάνος Ελευθερίου παρουσιάζει στη γενέτειρά του μία ενότητα της προσωπικής του Συλλογής με τίτλο «Τετράδια και φωτογραφίες μαθητών από τον 19ο αιώνα». Η σπάνια αυτή Συλλογή περιλαμβάνει  χειρόγραφες σημειώσεις, ασκήσεις μαθητών, μαθητολόγια, ενδεικτικά, τετράδια καλλιγραφίας κυρίως δημοτικών σχολείων καθώς και φωτογραφικό αναμνηστικό υλικό από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Κυκλάδες, Ήπειρος, Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησος, Κρήτη, Αττική κλπ.), αλλά και από τα σχολεία των ελληνικών κοινοτήτων στην  Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Πέργαμο, Καππαδοκία,  Αλεξάνδρεια, Πορτ Σάιδ. Ένας κόσμος που ξεδιπλώνεται απέναντι και παράλληλα  με το επίσημο σχολικό εγχειρίδιο.

 Ο πολύβουος και ερωτικός κόσμος της Απάνω Μεριάς, του Κάμπου της Σύρας  δημιούργησαν  το παραμύθι  της Ίρις Ξυλά- Ξαναλάτου: «Η Λαλού στον Κάμπο… μια φορά κι έναν καιρό…» αποτυπωμένο είτε σε χειροποίητο χαρτί  είτε σε καμβά ή ακόμη και σε λεία επιφάνεια ξύλου. Μέσα στους θάμνους, στα αρωματικά βότανα, αγριολούλουδα, πουλιά, μια ιδιαίτερη πεταλούδα η Λαλού, που μπορεί και αλλάζει χρώματα μεταδίδει την κίνηση, την ανεμελιά και τη χαρά της φύσης στη δισδιάστατη επιφάνεια της ζωγραφικής.

Οι δύο εκθέσεις τοποθετούν στο επίκεντρό τους το παιδί, καλύπτοντας με τη θεματική τους τις δύο βασικές εκφάνσεις της παιδικής καθημερινότητας, τη σχολική ζωή αλλά και την παιδική ανεμελιά, το παιχνίδι και το παραμύθι. Οι εκθέσεις θα είναι ανοιχτές για το κοινό καθημερινά από τις 19.00 ως τις 22.30 μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ παράλληλα και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκθέσεων θα πραγματοποιούνται στον ίδιο χώρο θεατρικά παιχνίδια και εκδηλώσεις για παιδιά.

Οργάνωση και επιμέλεια των εκθέσεων : Μαρίζα Δαλεζίου, Ιστορικός τέχνης

Τετράδια και φωτογραφίες μαθητών από τον 19ο αιώνα.
Συλλογή του ΜΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Αίθουσα  03,  Πιάτσα  ΄Ανω Σύρου
Διάρκεια Έκθεσης : 15 Ιουλίου  έως αρχές  Σεπτεμβρίου 2015
Ώρες Λειτουργίας: καθημερινά  19.00 - 22.30


ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ
Η Λαλού στον Κάμπο … μια φορά και έναν καιρό…
της Ίρις  Ξυλά - Ξαναλάτου

Αίθουσα 01,  Πιάτσα Άνω Σύρου
Διάρκεια Έκθεσης :15 Ιουλίου έως αρχές  Σεπτεμβρίου 2015
Ώρες Λειτουργίας: καθημερινά  19.00 - 22.30


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου