Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014

Οι φωτογράφοι Στράτος Καλαφάτης και Κώστας Ορδόλης στο Βερολίνο εως 23 Ιανουαρίου

Φωτογραφία Κώστας Ορδόλης
Δύο εκθέσεις φωτογραφίας εγκαινιάστηκαν στις 11 Δεκεμβρίου, στο Παράρτημα του Βερολίνου, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Πρόκειται για την έκθεση του Στράτου Καλαφάτη, που έχει τον τίτλο «Άθως – Τα χρώματα της πίστης» και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και για την έκθεση, του Κώστα Ορδόλη, που έχει τον τίτλο «Αθήνα, Αγγελικό και Μαύρο Φως» και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Την επιμέλεια και των δύο εκθέσεων έχει η Νίνα Κασσιανού. Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 23 Ιανουαρίου 2015.

O Στράτος Καλαφάτης γράφει για την έκθεσή του: «H φωτογραφική εργασία «Άθως – Τα χρώματα της Πίστης» ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 και ολοκληρώθηκε το 2013. Συνολικά χρειάστηκαν είκοσι πέντε επισκέψεις στην Αθωνική Πολιτεία και ένα σύνολο διακοσίων ημερών φωτογράφισης. Η ιδέα της καταγραφής του τόπου και των ανθρώπων του Αγίου Όρους, ξεκίνησε από ένα ταξίδι με τον φίλο και συνεργάτη μου Αρσένιο Τοπτσίδη, με σκοπό να φωτογραφίσω τους μαθητές της Αθωνιάδος Ακαδημίας. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα αυτής της πρώτης φωτογράφισης, δημιούργησαν τις συνθήκες για τη συνέχεια. Το Άγιο Όρος έχει μια βαριά ιστορία, μια βαθιά θρησκευτικότητα και μια δική του λογική. Αυτά δεν μπορεί να τα αγνοήσει κανείς. Ως φωτογράφος κινήθηκα με απόλυτο σεβασμό προς τους ανθρώπους και τον τόπο και την ίδια στιγμή έμεινα πιστός στις φωτογραφικές μου πεποιθήσεις. Το αποτέλεσμα που προκύπτει περιγράφει ένα προσωπικό Άγιο Όρος που δεν αγνοεί και δεν απορρίπτει».

Ο Κώστας Ορδόλης γράφει για τη σειρά των φωτογραφιών «Αθήνα, Αγγελικό και Μαύρο Φως»: «Η φωτογραφία μου δεν παρουσιάζει συγκεκριμένα γεγονότα, δεν καταγράφει, δεν τεκμηριώνει, δεν ενισχύει το βλέμμα που καταλήγει στο «συμβαίνει κάτι τέτοιο;». Προσπαθεί να δημιουργήσει μιαν ατμόσφαιρα, να αποκαλύψει συγκινήσεις, να κοιτάξει αμυδρά φώτα και παραμορφωμένες σκιές, να εξερευνήσει τα χαρακτηριστικά τού σημερινού άσπρου και μαύρου, τις φόρμες και τα στυλ, όλα αυτά τα αναρίθμητα ερεθίσματα της καθημερινής ζωής , τα οποία συνθέτουν την νέα οπτική πραγματικότητα στα μάτια των Ελλήνων κατά την περίοδο της κρίσης. Το γεγονός, όντως, δεν κατέχει κυρίαρχη θέση στις φωτογραφίες μου. Είναι ο απόηχός του που με ενδιαφέρει περισσότερο. Η ατμόσφαιρα που γεννά κάτι και παρατείνεται ακολουθώντας το. Όχι τόσο οι άνθρωποι, όσο τα σημάδια τους, τα ίχνη τους, η σκόνη που σηκώνουν στο πέρασμά τους, οποιαδήποτε ανάμνηση μπορεί να δημιουργηθεί από το εφήμερο θρόισμα της παρουσίας τους γύρω μας. Αυτό που επιδιώκω δεν είναι τόσο να μιλήσω για την κατάσταση των ανθρώπων, όσο να αναδημιουργήσω τη ζωή τους μέσα από την φωτογραφία. Χρησιμοποιώντας προσωπικές οπτικές φόρμες επιχειρώ να αρθρώσω σαφή φωτογραφικό λόγο.»

Διάρκεια Εκθέσεων : 11 Δεκεμβρίου 2014 εως  23 Ιανουαρίου 2015
Ώρες : Δευτέρα & Πέμπτη: 14.00-20.00
Τρίτη, Τετάρτη &Παρασκευή: 11.00 π.μ. – 17.00

Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Βερολίνου
Griechische Kulturstiftung
 Am Monbijouplatz 12
  Berlin
Τηλ.: + 49 309 152 1809
E-mail: info@griechische-kultur.de
 
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου