Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Λόγος VIII».


Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, παρουσιάζοντας στους χώρους του Φεστιβάλ την έκθεση «Λόγος VIII», στο πλαίσιο της PhotoBiennale.

Ο λόγος εδώ μπορεί να ιδωθεί είτε μεμονωμένα είτε στο σύνολο των έργων. Κάθε σειρά κρύβει τη δική της οπτική με την οποία διαχειρίζεται το λόγο, αλλά και όλες μαζί μπορούν να λειτουργήσουν σε επίπεδο συμβολικό , σαν μία μεγάλη αφήγηση εξέλιξης ακόμη και ενηλικίωσης.
Τα παραμύθια είναι οι πρώτες φανταστικές εικόνες που φτιάχνει κανείς με το νου - δεν μπορεί ποτέ κανείς να τις φωτογραφίσει, παρά μόνο εκδοχές τους. Η οπτική ενός παιδιού ζυμώνεται και μέσα από αυτήν τη διαδικασία. Και καθώς κάποιος ενηλικιώνεται πειραματίζεται με αυτό που βλέπει, με την οπτική γλώσσα, την αναπαράστασή της. Διακρίνει μοτίβα, βλέπει την τυχαιότητα. Το μέσο του δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να ξεχωρίζει και να διακρίνει αυτόνομα αυτές τις διαδικασίες που συνήθως γίνονται με αυτοματισμούς, όπως της θέασης ή της αντίληψης. Αυτό λειτουργεί ωφέλιμα και για την αναζήτηση τρόπων σύνταξης της εικόνας, αλλά και ως εργαλείου αναστοχασμού για την κατανόηση των γενικεύσεων, των στερεοτύπων και των ανατροπών τους.
Και όταν κάποιος καταλήγει να αντιλαμβάνεται το λόγο του γεγονότος, τότε να μπορεί ο ίδιος να το ανακατασκευάσει, να το ορίσει με τις διαδικασίες που επιλέγει. Σε αυτή την πιο επεξεργασμένη εννοιολογικά μορφή της η εικόνα κινείται παράλληλα όχι μόνο με την αφήγηση, αλλά με την ίδια δομή της σκέψης, διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο το περίγραμμα της γνωστικής μας εμπειρίας.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι : Νέιθαν Γκρίσον, Ντάρα ΜακΓκραθ, Αλέξανδρος Βρεττάκος, Βασίλης Γεροντάκος, Βαγγέλης Γεώργας, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Δημήτρης Μυτάς, Εύα Τσαγκαράκη.


Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 25 Ιουνίου 2014

Διάρκεια Έκθεσης : 25 Ιουνίου εως 12 Σεπτεμβρίου 2014 (Η έκθεση δεν θα είναι επισκέψιμη από 1η εως 17 Αυγούστου)

Μονή Λαζαριστών
Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη / Θεσσαλονίκης
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 200200
Δευτέρα έως Παρασκευή: 18:00 με 21:00
Σάββατο: 11:00 με 14:00

www.monilazariston.gr
www.thmphoto.gr
www.photobiennale.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου