Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Τι θα λέγατε για μια βόλτα στους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής στις 15 Αυγούστου ;


Μια πραγματικά μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε τους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής  προσφέρει η αργία του δεκαπενταύγουστου  σε όσους ήμαστε στην πόλη αυτόν τον καιρό αδειούχοι ή μη. Μπορούμε να επιλέξουμε το ιστορικό κέντρο της πόλης για μια πρωινή βόλτα, το μοναστηράκι, τα σοκάκια της πλάκας με τα παραδοσιακά καφενεία και το ξεχωριστό χρώμα των διατηρητέων κτιρίων  και να ανηφορίσουμε προς τα αναφιώτικα. Τα Αναφιώτικα είναι μια διατηρητέα γειτονιά στη πλάκα κάτω από τη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης αποτελούμενη από μικρά κυκλαδίτικα σπιτάκια τα οποία έχτισαν κατά τη παράδοση κάτοικοι της Ανάφης.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, και το Μουσείο της Ακρόπολης καθώς και οι άλλοι  αρχαιολογικοί χώροι της Αττικής, θα είναι ανοιχτοί κατά την αργία του δεκαπενταύγουστου και πραγματικά αξίζει μια βόλτα σε αυτούς τους θυσαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.  Επίσης  τις ημέρες αυτές το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 45) φιλοξενεί το ναυάγιο των Αντικυθήρων όπου μεταξύ των άλλων παρουσιάζεται ο μηχανισμός των Αντικυθήρων που κατασκεύασαν  Έλληνες μαθηματικοί το 2ο αι. π.χ. για να υπολογίσουν την κίνηση του ήλιου και της σελήνης και σε συνάρτηση με αυτή το χρόνο σε διάφορα ημερολόγια της Αρχαιότητας. Το  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο την Τετάρτη 15/8 θα είναι ανοιχτό 9:00-16:00.

Πέρα από το κέντρο της πόλης υπάρχουν εξίσου σημαντικά και πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να δει κανείς σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα. Αν αποφασίσετε να πάτε μια βόλτα προς το Σούνιο θα μπορούσατε  να κάνετε μια στάση στον Αρχαιολογικό Χώρο του Λαυρίου ο οποίος θα είναι ανοιχτός για το κοινό 10:00-15:00. Ο ναός του Ποσειδώνα  όσες φορές κι αν τον επισκεφτεί κανείς  εντυπωσιάζει με την επιβλητικότητα και τη γεωγραφική του θέση. Προτείνω ανεπιφύλακτα την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου τις απογευματινές ώρες καθώς η δύση του ηλίου από το συγκεκριμένο σημείο συνιστά μια μοναδική εμπειρία και είναι κάθε φορά ξεχωριστή. Το Σούνιο την Τετάρτη 15 Αυγούστου θα είναι ανοιχτό για το κοινό 9:30-20:00.
Πολύ κοντά στην Αθήνα βρίσκεται και ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ελευσίνας ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στη χώρα μας, καθώς η πόλη της Ελευσίνας κατά την αρχαιότητα  θεωρείτο  μια εκ των πέντε ιερών πόλεων . Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας το οποίο φιλοξενεί πλούσια σειρά αντικειμένων τα οποία χρονολογούνται κατά τα μεσοελλαδικα χρόνια (1900-1600 π.χ.). Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ελευσίνας θα είναι ανοιχτός το δεκαπενταύγουστο 8:00-15:00 .
Ας κάνουμε λοιπόν μια αλλαγή στις συνήθειες μας και ας εκμεταλλευτούμε την αργία του δεκαπενταύγουστου για να νιώσουμε την αύρα της δημιουργίας επισκεπτόμενοι έναν αρχαιολογικό χώρο. Να  γνωρίσουμε ή να ξαναδούμε  από κοντά τα αριστουργήματα της  πολιτιστικής μας κληρονομιάς  τα οποία είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα και για τα οποία όλη η ανθρωπότητα τρέφει δέος και θαυμασμό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου