Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

Έκθεση Φωτογραφίας στα πλαίσια του Φεστιβάλ Contrast/Αντίθεση με θέμα "Σπουδή στο Σουρεαλισμό" 2 Φεβρουαρίου 2012 εως 9 Μαρτίου 2012

Με την έκθεση “Σπουδή στον Σουρεαλισμό”, που εγκαινιάζεται στο Πολιτιστι-κό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012 στις 20:00, ολοκληρώνεται η 2η διοργάνωση του Contrast / Αντίθεση: Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9 Μαρτίου 2012 και θα λειτουργεί με το εξής ω-ράριο: Τρίτη 9:00-16:00, Τετάρτη & Πέμπτη 14:00-21:00, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00 (Δευτέρα κλειστά), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Για ομαδικές επισκέψεις παρακαλούμε να προηγείται συνεννόηση με το ΜΙΕΤ, τηλ. 2310 295.170-1.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι φωτογράφοι:
Δημοσθένης Άγκος
Σπύρος Γράψας
Ευαγγελία Δημητριάδου
Σπύρος Ζερβουδάκης
Νατάσα Ζησοπούλου
Μάρθα Θεοδωρίδου
Στέλιος Καλογεράκης
Στέλιος Καραθεοδώρου
Δημήτρης Κουμαντζιάς
Ορέστης Κουράκης
Μιχάλης Κωνσταντινίδης
Αναστασία Μιχαήλογλου
Βασίλης Μπακαλούδης
Αθανασία Παλέντζα
Άννα Πεπόνη
Γιώργος Σάρδης
Δήμητρα Σπαθάρα
Σταύρος Σταματίου
Γιολάντα Σωτηροπούλου
Κώστας Τζαραλής
Στέλιος Φιλίππου
Roney Herrera
Τάσος Χίος.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Τάσος Σχίζας από τη φωτογραφική ομάδα “Φωτοπόροι”. Για την έκθεση
Ο Σουρεαλισμός, ως ιστορικό κίνημα στην τέχνη, συνεχίζει να επηρεάζει το έργο πολλών φωτογράφων. Η φωτογραφία εκφράζεται πολλές φορές μέσω σουρεαλιστικών στοιχείων που εντοπίζονται ακόμη και στις πιο απλές καθημερινές εικόνες, ενώ συχνά εμφανίζονται χωρίς την πρόθεση του δημιουργού.
Ζητούμενο της ομαδικής έκθεσης / παραγωγής είναι η αναζήτηση των σουρεαλι-στικών στοιχείων στη δουλειά σύγχρονων φωτογράφων, καθώς και η παραγωγή νέων φωτογραφιών με αναφορές στο σουρεαλιστικό κίνημα και τα χαρακτηριστικά του. Εξερευνήθηκαν θέματα σχετικά με το ασυνείδητο, το όνειρο, τη φαντασία, το παράλογο και το παρανοϊκό.
Στην έκθεση αυτή ο σουρεαλισμός παρουσιάζεται με σκηνοθετημένες λήψεις, ει-δικές τεχνικές (light-painting), πειραματικές τεχνικές (καύση φωτοευαίσθητων υλι-κών), ψηφιακή επεξεργασία (μοντάζ, κολάζ, σολαριζασιόν), αλλά και καθαρές ρεαλιστικές λήψεις που περιέχουν μια δεύτερη σουρεαλιστική ανάγνωση.

Το “Contrast / Αντίθεση: Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης” στη δεύτερη διοργάνωσή του ανέπτυξε και εξέλιξε την λογική της πρώτης, καθώς και των τεσσάρων διοργανώσεων της “Φωτογραφίας στα καφέ-μπαρ της Θεσσαλονίκης” που προηγήθηκε του Contrast. Η εμπειρία που αποκτήθηκε στο μεταξύ, η επικοινωνία με το φωτογραφικό κοινό, καθώς και η δυναμική σύνδεση που προέκυψε μεταξύ φωτογράφων και ομάδων, διαμόρφωσαν το φετινό φεστιβάλ. Η ιδέα ήταν η δημιουργία ενός πιο συγκροτημένου και συμπαγούς φεστιβάλ, μοιρασμένου σε επτά μεγάλες ομαδικές εκθέσεις, τις οποίες θα επιμελούνται επώνυμοι φωτογράφοι από διαφορετικές ομάδες. Ζητούμενο αποτέλεσε η πολυφωνία και η ευρύτητα των απόψεων, που δίνει μεγαλύτερο πεδίο δράσης σε περισσότερους φωτογράφους.
Η δεύτερη διοργάνωση του φεστιβάλ επιβεβαιώνει την ανάγκη του φωτογραφικού χώρου για ένα εναλλακτικό φεστιβάλ φωτογραφίας, που να εκφράζει όλες τις τάσεις και τις θέσεις, σε μια από κοινού προσπάθεια όλων των φωτογραφικών δυνάμεων της χώρας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Contrast/Αντιθεση
Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ, Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Όλγας 108
Εγκαίνια: Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012 στις 20.00
Τηλ επικοινωνίας : 2310 295.170 & 2310 295.171

Πηγή


 
 
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου