Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Έκθεση Φωτογραφίας της Δήμητρας Ιωάννου με τίτλο "Motel Γαλήνη"

Εσωτερικό πτήσης. Δέμα σε φλοκάτη. Κορμοί οξιάς. Ταπετσαρία με σκιές. Ψεύτικα τριαντάφυλλα. Οι φωτογραφίες της Δήμητρας Ιωάννου θα μπορούσαν να βρίσκονται στα δωμάτια και τους διαδρόμους κάποιου φαντασιακού Motel Γαλήνη ή ν’ αποτελούν τις εικόνες μιας διαδρομής από και προς το Motel όπως και στιγμιότυπα μιας σύντομης παραμονής εκεί.
Καθεμία αποτελεί ένα μικρο-περιβάλλον το οποίο γίνεται προσωπικό ενώ αντικειμενικά δεν είναι. Ο θεατής αντικρύζει ό,τι είδε η φωτογράφος μια συγκεκριμένη στιγμή της ζωής της: «απόλυτα τοπία» μιας μετακίνησης. Σύμφωνα με την κριτικό τέχνης Μιντόρι Ματσούι, απόλυτο είναι το τοπίο «που περιέχει ένα ιδιαίτερο προσωπικό νόημα. Η σκηνή μπορεί να μην έχει καμία ιστορική σημασία ή γραφικότητα σε σχέση με τα συμβατικά δεδομένα. Είναι μια λεπτομέρεια που τραβάει την προσοχή σου συμπτωματικά, σε κάνει να σταματάς και να βλέπεις τον κόσμο μ’ έναν ασυνήθιστο τρόπο. Μια τέτοια λεπτομέρεια η οποία διατηρείται στη μνήμη σε σχέση με τον χρόνο, τον τόπο, τους ανθρώπους γίνεται μια εικόνα που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο θα κοιτάζεις τα πράγματα στο μέλλον.» (περιοδικό Parkett No 53, απόσπασμα από το άρθρο για τον Βόλφγκανγκ Τίλμανς “Absolute Landscape: Between Illusion and Reality”, 1997).
Στην πραγματικότητα, οι φωτογραφίες της Δήμητρας Ιωάννου δεν προέρχονται από μια συγκεκριμένη περιοχή ούτε από ένα συγκεκριμένο ταξίδι. Είναι μεμονωμένες εικόνες που τοποθετούνται η μία δίπλα στην άλλη ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο, οικείο περιβάλλον, όπου το βλέμμα του θεατή μπορεί να κινηθεί ελεύθερα σε μια αδιατάρακτη μετατόπιση. Το Motel Γαλήνη είναι σιωπηλό ακόμα και μέσα στον θόρυβο. Κάθε στιγμή-εικόνα προστίθεται σαν ένα ακόμα δωμάτιο και όλες μαζί, με την ατελή, απροσποίητη ομορφιά τους, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια προσωρινή άνεση. Νούφαρα σε λίμνη, πυκνά φυλλώματα, χιόνι σε αεροδρόμιο, μικρά ανώνυμα κτήρια βρίσκονται μπροστά στον θεατή σαν άλλες αποτυπώσεις ενός εφήμερου κόσμου.
Η Δήμητρα Ιωάννου έχει γράψει τη νουβέλα «Μια θάλασσα από σόγια» (Futura, 2008) κι επιμελείται το διαδικτυακό project «a glimpse of». Το Motel Γαλήνη είναι η πρώτη ατομική της έκθεση.

Διάρκεια έκθεσης : 24 Νοεμβρίου εως 7 Δεκεμβρίου 2011
Ωράριο έκθεσης καθημερινά : 12:00 – 00:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου