Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Εκθεση φωτογραφίας του Αβραάμ Παυλίδη με τίτλο "Το τελευταίο βλέμμα"

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Long Room στο Πικέρμι Αττικής από 26 Νοεμβρίου 2010 εως 19 Δεκεμβρίου 2010.
Το Long Room (τμήμα ενός μοναστηρίου του 16ου αι.) είναι ένας χώρος ο οποίος επισκευάστηκε και επαναλειτουργεί υποδεχόμενος τις εικόνες του Αβραάμ Παυλίδη. Οι εικόνες του Αβραάμ Παυλίδη λειτουργούν ως αγγελιοφόροι για τις μελλοντικές γενιές, ενός παρελθόντος που σβήνει μπροστά στα μάτια μας,. Λίγα σπαράγματα της ελληνικής αυτής πραγματικότητας συνεχίζουν να επιβιώνουν, σε πείσμα των φρενήρων σύγχρονων καιρών. Όπως συνεχίζουν να υπάρχουν και φύλακες-κάτοικοι που ζουν ακόμη στα “ξεχασμένα” χωριά της χώρας και μοιάζουν να προστατεύουν ασυνείδητα έναν κόσμο ο οποίος βρίσκεται προ των πυλών του τέλους. Του τέλους; Μήπως όμως τελικά διαφαίνεται και μία τάση επιστροφής σ' αυτό το υπαίθριο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας; Στα πιο πρόσφατα έργα του ο Αβραάμ Παυλίδης καταγράφει οξυδερκώς τα απομεινάρια της ελληνικής υπαίθρου και παράδοσης. Οι εικόνες προβάλλουν μία αρχαιολογική σχεδόν θέαση των αντικειμένων, χώρων και δομών και η άψογη χρήση του φωτισμού από τον Παυλίδη προσδίδει μία δραματικότητα στις εικόνες του.
Αξίζει να σημειωθεί οτι από εδώ και στο εξής ένας χώρος με πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα, το Long Room, θα φιλοξενεί σημαντικές εκθέσεις φωτογραφίας.

Επιμέλεια έκθεσης: Ιωάννα Βασδέκη, Jeff Vanderpool
υπό την αιγίδα της κοινότητας Πικερμίου
Από Παρασκευή εως Κυριακή 14:00-20:00
Αδαμοπούλου & Δεξαμενής 19ο χλμ Λεωφ.Μαραθώνος Πικέρμι Αττικής
Τηλ 6974162550

Εκθεση φωτογραφίας της Caroline May με τίτλο "The apartment"

Στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2010, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου στην γκαλερί The Apartment, η έκθεση της Caroline May.
«Κατά τη διάρκεια των πρώτων φωτογραφήσεων, τα μοντέλα υιοθετούσαν ένα στερεοτυπικό ετεροφυλλικό μοντέλο συμπεριφοράς, το οποίο με ώθησε στη διερεύνιση ζητημάτων ταυτότητας σε σχέση με τη ισχύουσα γλώσσα και την κυριαρχούσα εικονογραφία. Με αυτή την έννοια, η δουλειά μου αποδομεί την έννοια της προκαθορισμένης ταυτότητας, αλλά ταυτόχρονα επανατοποθετεί και επαναπροσδιορίζει τις ισχύουσες αντιλήψεις σχετικά με την προσωπική και κοινωνική συμπεριφορά».
Caroline May

10 Νοεμβρίου 2010 εως 8 Ιανουαρίου 2011
Από Τετάρτη εως Παρασκευή 17.00-20.00 και Σάββατο 12.00- 17.00
Ιθάκης 29Α, Αθήνα
Τηλ 210 3215469
Πηγή :www.theapartment.gr

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Εκθεση φωτογραφίας της Δήμητρας Ερμείδου με τίτλο "Art Places" στα πλαίσια του Athens Photo Festival 2010

Στη σειρά Art Places ερευνώ τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτού που θα ορίζαμε ως φυσικό τόπο της τέχνης. Εκεί όπου η τέχνη ως αξίωμα απομονώνεται από οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από αυτή και αποκτά τη δική της ζωή. Η σχέση του πλαισίου με το περιεχόμενο και πώς το πρώτο τείνει να είναι διαμορφωτικό για το δεύτερο έχει επηρεάσει καθοριστικά την τέχνη του 20ου αιώνα. Η ουδετερότητα της αίθουσας τέχνης βασίστηκε στην ιδέα της καθαρής φόρμας ενός αισθητικά αποστειρωμένου τόπου, ομοιογενή, σταθερού και αδρανή.

Ο εκθεσιακός τόπος εκφράζει αυτό που ο Φουκώ περιγράφει ως ετεροτοπία: Άδειοι χώροι που γεμίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αντιπαραθέτουν σε ένα τόπο πολλές θέσεις, συχνά ασύμβατες μεταξύ τους... Οι μη-τόποι της τέχνης ενεργοποιούνται μέσα από πολλαπλές αφαιρέσεις: Στην αυτόνομη, σκηνοθετημένη αλήθεια τους, η ρεαλιστική φύση δεν εισέρχεται και όλες οι πραγματικές σχέσεις της καταργούνται... Ο θεατής εγκλείεται μέσα σε ένα χρονικό και χωρικό διάλειμμα. Το «εδώ» ουσιαστικά δεν υπάρχει, είναι ένα κέλυφος που καθίσταται διάφανο ή συμβολικά ακυρώνεται...

Αυτές οι πραγματικές συνθήκες θέασης της τέχνης, όπως βιώνονται από τον επισκέπτη ανάμεσα στη ροή υπόλοιπων θεατών, στους χώρους μεγάλων διοργανώσεων, αποτέλεσαν την εκκίνηση για την εργασία μου. Με αφαίρεση των έργων, αλλά διατήρηση των αποτελεσμάτων της παρουσίας τους, το ενδιαφέρον μου στρέφεται στην αποκάλυψη του μέχρι πρότινος «αόρατου» χώρου...

Διάρκεια έκθεσης 15 Νοεμβρίου εως 5 Δεκεμβρίου 2010

Χώρος Τέχνης Ηώς
Χέυδεν 38Α - Πλ. Βικτωρίας Αθήνα
Τηλ 210 8237111
Τρίτη-Παρασκευή 12.00-20.00
Σάββατο 11.00-15.00

Πηγή: photofestival.hcp.gr

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Eκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Μιχαλάκη στην cheapart με τίτλο "Λεωφόρος ΝΑΤΟ"

Tο LIGHTROOM Projects παρουσιάζει την έκθεση του φωτογράφου Δημήτρη Μιχαλάκη με τίτλο «Λεωφόρος ΝΑΤΟ».
Μια δουλειά που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2004, διήρκησε πέντε χρόνια και αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο project του φωτογράφου, τμήμα του οποίου θα εκτεθεί στην Cheapart από τις 11 - 25 Noεμβρίου 2010. Τον τίτλο τον «δανείστηκε» από το όνομα του δρόμου που οδηγεί στο παλιό Νατοϊκό στρατόπεδο του Ασπροπύργου, ο οποίος το 2003 μετονομάστηκε σε λεωφόρο Ειρήνης. Στο μυαλό όμως των κατοίκων αυτής της μεγάλης βιομηχανικής ζώνης που εκτείνεται από τα Άνω Λιόσια μέχρι την Ελευσίνα, δεν άλλαξε ποτέ.

Το στρατόπεδο ερήμωσε, τα χωράφια μετατράπηκαν σε άναρχες βιομηχανικές μονάδες, στις τρεις γλώσσες που ακούγονταν μέχρι και πριν 20 χρόνια (Ελληνικά- Αρβανίτικα- Τσιγγάνικα) προστέθηκαν αυτές των χιλιάδων οικονομικών μεταναστών και παλιννοστούντων προσφύγων και η Αττική Οδός έγινε το σύνορο με τον υπόλοιπο κόσμο που τρέχει ιλιγγιωδώς πάνω της. Και η στροφή του βλέμματος προς τον κόσμο αυτό της Λεωφόρου ΝΑΤΟ, είναι επικίνδυνη... Σε αυτόν τον κόσμο ο Δημήτρης Μιχαλάκης επιχειρεί να καταδυθεί για ακόμη μια φορά το καλοκαίρι του 2004, στην πιο ενήλικη επίσκεψή του. «Γεννήθηκα στην Ελευσίνα. Σε αυτόν τον τόπο ξεκίνησε να μας πηγαίνει η γιαγιά του γείτονά μου για εκδρομή. Ήμουν 7 ετών και με είχε φοβίσει, με τρόμαζε η ερημιά της».Και κάπως έτσι επιστρέφει παρέα με τη φωτογραφική του μηχανή, τη μπαταρία της οποίας θα φορτίσει αρκετές φορές από το ρεύμα που «έκλεβε» από τα καλώδια της ΔΕΗ η οικογένεια του Νώντα, του τσιγγάνου πατερφαμίλια που τον φιλοξένησε πολλά βράδια στα πέντε χρόνια που δούλεψε στην περιοχή.

«Είναι πολύ εύκολο να προκαλέσεις συγκίνηση παρουσιάζοντας τέτοιες εικόνες. Δεν με αφορά όμως αυτό. Για μένα είναι σημαντικό να δώσω μια αίσθηση, όχι να περιγράψω αλλά να “ψιθυρίσω” » εξηγεί ο φωτογράφος και έτσι επιλέγει να παρουσιάσει εικόνες περισσότερο υπαινικτικές. «Αυτό που εύκολα αποκαλούμε “τσαντίρι” είναι το σπίτι κάποιου, είναι το δικό του σπίτι και όπως ο καθένας μας αγαπάει το σπίτι του έτσι κι αυτός αγαπά το δικό του. Θα το φτιάξει με σκουριασμένα καρφιά, θα το “ντύσει” με νάιλον κι ύστερα κι άλλο από πάνω για να το προστατεύσει. Και εκεί μέσα θα βάλει την οικογένειά του, τα παιδιά του, θα μαγειρέψει, θα κοιμηθεί...».
Επιμέλεια έκθεσης: Ρενάτα Κωνσταντίνου / Lightroom projects.com
Kείμενο: Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου

11 Νοεμβρίου εως 25 Νοεμβρίου 2010
Δευτέρα- Παρασκευή 8.30-21.00
Σάββατο 8.30-18.00
CheapArt: Θεμιστοκλέους και Μεταξά 25, Εξάρχεια, Αθήνα
Πηγή :Lightroom projects.com

UNDER THE BRIDGE από το Athens Photo Festival

Το πρόγραμμα του Athens Photo Festival 2010 κορυφώνεται με τα εγκαίνια του εκθεσιακού προγράμματος UNDER THE BRIDGE, που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου στο Κτίριο Πεζογέφυρας-Εσπλανάδας (δίπλα στο γήπεδο Tae Kwon Do), Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου.
Ο κεντρικός χώρος της διοργάνωσης στο Δέλτα Φαλήρου συνιστά μία εναλλακτική ευρεία πλατφόρμα καλλιτεχνικής έκφρασης αφιερωμένη στους φίλους του φωτογραφικού μέσου και του οπτικού πολιτισμού. Το κτίριο της πεζογέφυρας διαμορφώνεται, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ως μία πολιτιστική υποδομή που διασταυρώνει επιλεγμένες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, λειτουργώντας ως πλατφόρμα σύζευξης και αληλλόδρασης καλλιτεχνικών εγχειρημάτων που καλύπτουν μία επιφάνεια συνολικού εμβαδού 4.500 τ.μ.

Πέρα από τις εκθέσεις το πρόγραμμα πλαισιώνεται από μία σειρά ενεργειών που περιλαμβάνουν, κύκλο διαλέξεων, την ειδική έκθεση των φωτογραφιών που διακρίθηκαν στην προφεστιβαλική διοργάνωση του Athens Photo Inspiration 10, τη λειτουργία πωλητηρίου φωτογραφικών βιβλίων, εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και οικογένειες, πρόγραμμα εθελοντισμού και ειδικές ξεναγήσεις.

ΠΟΥ & ΠΟΤΕ
Εγκαίνια: Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, 20.00
Διάρκεια: Παρασκευή 19 Νοεμβρίου – Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, 2010
Χώρος: Κτίριο Εσπλανάδα (δίπλα στο γήπεδο Tae Kwon Do, Πλατεία Νερού, Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου
Ώρες λειτουργίας: Τρ-Πα 17.00-22.00, Σα-Κυ 12.00-22.00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑ 19/11
3 €, για απεριόριστες επισκέψεις 5 € (20/11-12/12)

Το εκθεσιακό πρόγραμμα

LARRY FINK · Οι απαγορευμένες φωτογραφίες - Ένα πολιτικό ταμπλό
Επιμέλεια: Tina Schellhorn
Με τη συνεργασία: Galerie Lichtblick

POLIXENI PAPAPETROU · Between Worlds
Με τη συνεργασία: L MD galerie

JAMES JOHNSON-PERKINS & ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ · Manuzio, Giorgone. Συνάντηση, ορόσημο

NATHALIE DAOUST · Tokyo Hotel Story
Επιμέλεια: Karen Irvine

ΝΙΚΟΣ ΠΗΛΟΣ · Berlin: The invisible wall line

ΓΙΑΓΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ · Γυμνά

JEAN CLAUDE MOSCHETTI · Μαγεία στη γη
Υποστήριξη: Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

CLAUDIA ROGGE
Με τη συνεργασία: Galeri Vos, Dusseldorf GERMANY
Υποστήριξη: Goethe-Institut Athen

ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ 2010
Μαριλένα Βαϊνανίδη, Νικόλας Βεντουράκης, Γιώργος Δογάνης, Στέλιος Καλλινίκου, Μελίτη Κοντογιώργη, Νίκος Κοντοσταυλάκης, Μιχάλης Κουλιέρης, Φάνης Λογοθέτης, Θοδωρής Μάρκου, Μιχάλης Μασούρης, Αγγελική Σβορώνου, Χρήστος Σωτηρόπουλος, Λυδία Χρόνη
Επιμέλεια: Μανόλης Μωρεσόπουλος

CHINA STORIES
Harvey Benge · China Story
Steven Benson · The Cost of Power in China
Luis Delgado · Cuentos Chinos
Oyvind Hjelmen · Journey Elsewhere
Ferit Kuyas · City of Ambition
Pok Chi Lau · Flow China
Elaine Ling · Land of the Deer Stone
Chris Rauschenberg · China 1985
Frank Rothe · China Naked
Matthew Sleeth · Red China
Wolfgang Zurborn · China? Which China?
Επιμέλεια: Tina Schellhorn
Με τη συνεργασία: Galerie Lichtblick

ΛΟΥΚΙΑ ΡΙΚΑΚΗ · Αναρτημένοι στον ιστό...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ · Green Project in Africa
Επιμέλεια: Nίνα Κασσιανού

ATHENS PHOTO INSPIRATION 10 EXHIBITION
Έκθεση και προβολή των φωτογραφιών που ξεχώρισαν στο Athens Photo Inspiration 10
Με την ευγενική χορηγία του Nestea
Πηγή : Athens Photo Festival

PHOTOGRAPHY WORKSHOP BY PEDRO MEYER

Ο καταξιωμένος Μεξικανός φωτογράφος Pedro Meyer (www.pedromeyer.com), έκθεση του οποίου παρουσιάζεται τις ημέρες αυτές για πρώτη φορά στη χώρα μας στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, θα πραγματοποιήσει τριήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο με τίτλο Editing projects for different presentations.

Με τη ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών, η φωτογραφία έχει μετεξελίξει τους κώδικες που μέχρι πρότινος τη χαρακτήριζαν. Η παρουσίαση της φωτογραφίας μέσω της χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών ανοίγει νέους δρόμους αφήγησης και ανάγνωσης και επαναπροσδιορίζει τους όρους διάδρασης μεταξύ καλλιτέχνη-έργου-θεατή.

Πρόκειται για μια καλλιτεχνική εντατική πρακτική που απευθύνεται σε φωτογράφους, καλλιτέχνες και σε όσους επιθυμούν να λάβουν πρακτικές συμβουλές και κατευθυντήριες αναφορικά στο editing και την ανάδειξη του προσωπικού τους portfolio μέσω διαφορετικών μορφών παρουσίασης. Το εργαστήριο θα λειτουργήσει με αφορμή τις φωτογραφικές εργασίες των ίδιων των συμμετεχόντων. Στο τέλος του workshop οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Η παρουσία του Pedro Meyer στην Αθήνα, συμπληρώνεται με τη διεξαγωγή συζήτησης στρογγυλής τράπεζας με θέμα Τέχνη και Διαδίκτυο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, ώρα 20:00, στο Auditorium της Ελληνομαρικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22).

Δήλωση συμμετοχής
Oι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν συμπληρωμένη τη δήλωση συμμετοχής που βρίσκεται διαθέσιμη στο δικτυακό τόπο www.photofestival.hcp.gr. Η δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να πλαισιώνεται από 5-10 φωτογραφίες που παρουσιάζουν μέρος μίας φωτογραφικής εργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη ή έχει ολοκληρωθεί. Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετοχόντων, οι τελικοί συμμετέχοντες θα επιλεγούν, ενώ ταυτόχρονα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Oι φωτογράφοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή θα ενημερώνονται εγκαίρως για την έκβαση της συμμετοχής τους.

21-23 Νοεμβρίου
Διάρκεια: 12 ώρες
Οι δηλώσεις συμμετοχής και το φωτογραφικό υλικό θα πρέπει να υποβληθούν έως την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010.

---
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το workshop, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Εληνικό Κέντρο Φωτογραφίας Τ: 210 92 10 545, Ε: contact@hcp.gr,
Πηγή: www.photofestival.hcp.gr

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Εικόνες της Σύγχρονης Σερβίας”.

Οι “Εικόνες της Σύγχρονης Σερβίας”, είναι μία έκθεση που ιχνηλατεί με έναν πολύ διεισδυτικό αλλά και ιδιαιτέρως φαντασιακό τρόπο τον Βαλκανικό τρόπο ζωής μέσω των θεμάτων τα οποία προσεγγίζει. Αυτές οι εικόνες χωρίς να συνδεόνται με κάποιο συγκεκριμένο χρόνο ή τόπο πέρα ίσως μόνο από την Βαλκανική τους ατμόσφαιρα, δημιουργούν έναν σουρρεαλισμό.

Το περιβάλλον, ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να εκμηδενιστεί ή και να ενταθεί η ομορφιά του από την ανθρώπινη παρέμβαση. Ο κόσμος των Ρομά, μία παράδοξη και συνταρακτική οπτική σε σχέση με τις συνθήκες ζωής. Ο αθλητικός κόσμος και η βία που πολλές φορές τον διακατέχει. Η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανάμεικτα συναισθήματα που την συνοδεύουν. Οι μεταπτώσεις αυτές στις θεματικές ενώνουν τα κομμάτια της σύγχρονης πραγματικότητας δημιουργώντας μία πλήρη αφήγηση.

Εικόνες που παραπέουν ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν και σε μερικές περιπτώσεις ίσως μας δείχνουν και μία κλεφτή ματιά από το μέλλον. Είναι εικόνες αντιπροσωπευτικές στιγμών ... καταστροφικών, θριαμβευτικών, καίριων και άλλοτε ίσως αλαζονικών. Οι “Εικόνες της Σύγχρονης Σερβίας”, λειτουργούν ως ένα σύγχρονο σουρρεαλιστικό παραμύθι που μπορεί να ειπωθεί χωρίς την συνοδεία του λόγου.

Οι φωτογραφίες επιλέχθηκαν μέσα από την Press Photo Srbja 2010, έναν ετήσιο θεσμό που αναδεικνύει τις καλύτερες φωτογραφίες στα ΜΜΕ της Σερβίας.

Booze Cooperativa
Κολοκοτρώνη 57, Τ 211 4000863
Novak Djurovic, Aleksandar Stankovic, Rade Prelic, Zorana Jevtic, Sanja Knezevic, Bogdan Pedovic, Sasa Colic, Milovan Milenkovic , Djrdje Kojadinovic, Zeljko Jovanovic, Marko Risovic, Igor Pavicevic, Oliver Bunic, Jaroslav Pap, Dragan Vuckovic, Nemanja Jovanovic, Alexander Plavevski, Andrija Ilic, Jovana Cetkovic, Edvard Molnar, Andrej Isakovic, Luka Knezevic – Strika, Nemanja Pancic, Darko Stanimirovic, Pedja Milosavljevic, Marko Djokovic, Oliver Bunic, Nebojsa Raus, Dragan Kardarevic, Nebojsa Markovic, Sasha Djordjevic, Matt Lutton .
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Γρυπάρη, Σοφία Ζησίμου
Εγκαίνια: Τρίτη 9 Νοεμβρίου, 20.00
Διάρκεια: 9 Νοεμβρίου - 30 Νοεμβρίου 2010
Ώρες λειτουργίας: Δε-Σα 11.30-13.00, Τρ, Πε, Πα 18.30-20.30
Πηγή :APF

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Εκθεση Φωτογραφίας των Βασίλη Βαρσακέλη, Σπύρου Μαρκογιάννη και Στέλιου Φιλίππου με τον τίτλο "Ο αέναος κύκλος της εργασίας"

Ο τσαγκάρης με τη φαλτσέτα, ο κτηνοτρόφος που αρμέγει, ο γυρολόγος παλιατζής με το κάρο, ο λατερνατζής, ο πεταλωτής αλόγων, ο νταουλτζής, ο επισκευαστής καϊκιών στο καρνάγιο, ο μεταλλωρύχος, είναι μερικοί απο τους αφανείς ήρωες της παράδοσης που προσπαθούν να επιβιώσουν και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της τεχνολογικά εξελισσόμενης κοινωνίας μας.

Με την έκθεση αυτή οι τρεις καλλιτέχνες επιχειρούν να αναδείξουν τα επαγγέλματα που στην πορεία των ετών και υπό την πίεση των τεχνολογικών εξελίξεων είτε παραγκωνίσθηκαν και χάθηκαν είτε προσπαθούν πεισματικά να επιβιώσουν. Παράλληλα να δείξουν και μια καθημερινότητα διαφορετική, πιο απλή· μια καθημερινότητα αλλοτινών εποχών με βάση τον άνθρωπο.
Την έκθεση, που περιλαμβάνει 40 έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων σε καμβά, θα την προλογίσει ο καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και συνεργάτης της "Διεξόδου" κ. Γιάννης Δακαλάκης.
Ο Σπύρος Μαρκογιάννης κατάγεται από το Μεσολόγγι και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως γεωπόνος. Φωτογραφίζει πολλά χρόνια και διαθέτει μεγάλο αρχείο από εικόνες ζωής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από αλλοτινές και σημερινές εποχές, σε slides και ψηφιακή μορφή. Ιδρυτικό μέλος της φωτογραφικής ομάδας f14 – ΚΟΙΝΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ και μέλος της φωτογραφικής ιστοσελίδας www.imagemaker.gr, έχει παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια φωτογραφίας και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Βασίλης Βαρσακέλης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου μεγάλωσε και τελείωσε τη σχολή Ηλεκτρονικών. Η αγάπη του για το «γράψιμο του φωτός» και της στιγμής ξεκίνησε από την ηλικία των 12 ετών με μια απλή μηχανή Kodak ενώ μια manual Zeiss-ikon σηματοδοτεί μια νέα αρχή για σχολαστικότερη προσέγγιση των θεμάτων. Συνεχίζει να αποτυπώνει αναλογικά και ψηφιακά την ματιά του που αχόρταγα μαγεύεται από το εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Ο Στέλιος Φιλίππου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και σπούδασε Ηλεκτρονικός , Γραφιστική και Διαφήμιση. Παρακολούθησε σεμινάρια σκηνοθεσίας και κινηματογράφου στη ΧΑΝΘ και φωτογραφίας στο Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του οποίου είναι και μέλος τα τελευταία χρόνια. Ιδρυτικό μέλος της φωτογραφικής ομάδας f14 – ΚΟΙΝΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ, μέλος του www.alamy.com του Λονδίνου, του www.fotolia.com της Νέας Υορκης και της φωτογραφικής ιστοσελίδας www.imagemaker.gr, έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις και διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η εκθεση πραγματοποιείται στην πινακοθήκη του κέντρου Λόγου και Τέχνης "Διέξοδος" στο Μεσσολόγι.
Διάρκεια: 31 Οκτωβρίου - 14 Νοεμβρίου

Πηγη: http://www.diexodos.com.gr/ekdiloseisfutureshow.asp?id=174

Εκθεση Φωτογραφίας του Καμίλο Νόλλα με τίτλο "Τα καπνομάγαζα"

Ο Καμίλο Νόλλας φωτογράφισε τα εσωτερικά κτιρίων που στέγαζαν στο παρελθόν καπνεργοστάσια, τα καπνομάγαζα όπως λέγονται στη Βόρεια Ελλάδα.
Με το φακό του περιπλανιέται μέσα στις αχανείς αίθουσες, που κάποτε έσφυζαν από ζωή, ανακαλύπτοντας πόσο σημαντική υπήρξε στην Ελλάδα η καλλιέργεια και το εμπόριο του καπνού.
Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από παλιές αποθήκες καπνού στο Αγρίνιο, το Βόλο, την Καβάλα, τη Δράμα και την Ξάνθη.
Μια παραγωγή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και της diadrasi.org, η έκθεση «Καπνομάγαζα» του Καμίλο Νόλλα με έργα από τη συλλογή του ΜΦΘ ταξιδεύει στην Πεντάπολη του δήμου Εμμανουήλ Παππά, στο νομό Σερρών και παρουσιάζεται στο νέο Μουσείο Καπνού Πεντάπολης.
Μέρος της έκθεσης παρουσιάζεται επίσης στο κτίριο της Φιλαρμονικής στην Πεντάπολη.
Η έκθεση «Καπνομάγαζα» παρουσιάστηκε μέχρι σήμερα στη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα, την Αθήνα, το Αγρίνιο, την Καβάλα, την Ξάνθη, το Παρίσι, την Πάτρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Λάρισα.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στη 1 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 30 Δεκεμβρίου.
Δειτε τις φωτογραφίες της έκθεσης εδω
Πηγή: www.kamilonollas.com

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Εκθεση φωτογραφίας του PEDRO MEYER με τίτλο "A long and personal trip throughout the USA"

Το «μακρύ ταξίδι» του Meyer στις ΗΠΑ, όπως ο ίδιος αναφέρεται στη γνωριμία του με τη χώρα, εκτείνεται σε διάρκεια 30 ετών και είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή περίπου 80.000 φωτογραφιών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζεται το φαινόμενο να παραλλάσσουν οι κοινωνικές ομάδες, οι πολιτικές αντιλήψεις, το πολιτιστικό περιβάλλον από πολιτεία σε πολιτεία, από πόλη σε πόλη ή ακόμα από κοινότητα σε κοινότητα. Οι φωτογραφίες του Meyer απεικονίζουν την ανομοιογένεια της αμερικανικής κοινωνίας και τις αντιφάσεις της. Η επιλογή των φωτογραφιών που εκτίθενται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση λειτουργεί με τους όρους σωκρατικής μαιευτικής αφήνοντας τον θεατή να ανακαλύψει μόνος του τις αντιφάσεις αυτές που συνθέτουν την εικόνα των ΗΠΑ.

Ελληνοαμερικανική Ένωση
Μασσαλίας 22, Αθήνα, Τ 210 3680900
Εγκαίνια: Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, 20.30
Διάρκεια: 3 Νοεμβρίου - 24 Νοεμβρίου 2010
Ώρες λειτουργίας: Δε-Πα 12.00-21.00, Σα 10.30-14.00
Πηγή :AthensPhotofestival

Ομαδική Εκθεση Φωτογραφίας των σπουδαστών στο ΤΕΙ Αθήνας, στο Μουσείο Μπενάκη με τίτλο "25 χρόνια μετά"

Τα έργα της έκθεσης υπό τον γενικό τίτλο "25 Χρόνια Μετά", συνθέτουν δέκα διαφορετικές ενότητες κοινός τόπος των οποίων είναι οι σπουδές των δημιουργών τους στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας. Με τα έργα τους καλύπτουν ένα ευρή φάσμα τις σύγχρονης δημιουργικής φωτογραφίας.
Επιμέλεια : Κωστής Αντωνιάδης
Συμμετέχουν: Χαρά Βαρσαμίδου, Γιώργης Γερόλυμπος, Θωμάς Γερασόπουλος, Αγγελική Δούβερη, Γιάννης Κόντος, Χρήστος Κουκέλης, Γιάννης Κουκουράκης, Νατάσσα Μαρκίδου, Νίκος Παπαδόπουλος, Ανδρονίκη Χριστοδούλου.

Μουσείο Μπενάκη
Κτήριο Οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Τηλ: 2103453111
Εγκαίνια : Πέμπτη 4/11, 20:00
Διάρκεια Εκθεσης 4/11 εως 5/12/2010
Πηγή : Περιοδικό Φωτογράφος, τεύχος 203
Δείτε τις φωτογραφίες εδώ