Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010

Eκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Μιχαλάκη στην cheapart με τίτλο "Λεωφόρος ΝΑΤΟ"

Tο LIGHTROOM Projects παρουσιάζει την έκθεση του φωτογράφου Δημήτρη Μιχαλάκη με τίτλο «Λεωφόρος ΝΑΤΟ».
Μια δουλειά που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2004, διήρκησε πέντε χρόνια και αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο project του φωτογράφου, τμήμα του οποίου θα εκτεθεί στην Cheapart από τις 11 - 25 Noεμβρίου 2010. Τον τίτλο τον «δανείστηκε» από το όνομα του δρόμου που οδηγεί στο παλιό Νατοϊκό στρατόπεδο του Ασπροπύργου, ο οποίος το 2003 μετονομάστηκε σε λεωφόρο Ειρήνης. Στο μυαλό όμως των κατοίκων αυτής της μεγάλης βιομηχανικής ζώνης που εκτείνεται από τα Άνω Λιόσια μέχρι την Ελευσίνα, δεν άλλαξε ποτέ.

Το στρατόπεδο ερήμωσε, τα χωράφια μετατράπηκαν σε άναρχες βιομηχανικές μονάδες, στις τρεις γλώσσες που ακούγονταν μέχρι και πριν 20 χρόνια (Ελληνικά- Αρβανίτικα- Τσιγγάνικα) προστέθηκαν αυτές των χιλιάδων οικονομικών μεταναστών και παλιννοστούντων προσφύγων και η Αττική Οδός έγινε το σύνορο με τον υπόλοιπο κόσμο που τρέχει ιλιγγιωδώς πάνω της. Και η στροφή του βλέμματος προς τον κόσμο αυτό της Λεωφόρου ΝΑΤΟ, είναι επικίνδυνη... Σε αυτόν τον κόσμο ο Δημήτρης Μιχαλάκης επιχειρεί να καταδυθεί για ακόμη μια φορά το καλοκαίρι του 2004, στην πιο ενήλικη επίσκεψή του. «Γεννήθηκα στην Ελευσίνα. Σε αυτόν τον τόπο ξεκίνησε να μας πηγαίνει η γιαγιά του γείτονά μου για εκδρομή. Ήμουν 7 ετών και με είχε φοβίσει, με τρόμαζε η ερημιά της».Και κάπως έτσι επιστρέφει παρέα με τη φωτογραφική του μηχανή, τη μπαταρία της οποίας θα φορτίσει αρκετές φορές από το ρεύμα που «έκλεβε» από τα καλώδια της ΔΕΗ η οικογένεια του Νώντα, του τσιγγάνου πατερφαμίλια που τον φιλοξένησε πολλά βράδια στα πέντε χρόνια που δούλεψε στην περιοχή.

«Είναι πολύ εύκολο να προκαλέσεις συγκίνηση παρουσιάζοντας τέτοιες εικόνες. Δεν με αφορά όμως αυτό. Για μένα είναι σημαντικό να δώσω μια αίσθηση, όχι να περιγράψω αλλά να “ψιθυρίσω” » εξηγεί ο φωτογράφος και έτσι επιλέγει να παρουσιάσει εικόνες περισσότερο υπαινικτικές. «Αυτό που εύκολα αποκαλούμε “τσαντίρι” είναι το σπίτι κάποιου, είναι το δικό του σπίτι και όπως ο καθένας μας αγαπάει το σπίτι του έτσι κι αυτός αγαπά το δικό του. Θα το φτιάξει με σκουριασμένα καρφιά, θα το “ντύσει” με νάιλον κι ύστερα κι άλλο από πάνω για να το προστατεύσει. Και εκεί μέσα θα βάλει την οικογένειά του, τα παιδιά του, θα μαγειρέψει, θα κοιμηθεί...».
Επιμέλεια έκθεσης: Ρενάτα Κωνσταντίνου / Lightroom projects.com
Kείμενο: Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου

11 Νοεμβρίου εως 25 Νοεμβρίου 2010
Δευτέρα- Παρασκευή 8.30-21.00
Σάββατο 8.30-18.00
CheapArt: Θεμιστοκλέους και Μεταξά 25, Εξάρχεια, Αθήνα
Πηγή :Lightroom projects.com
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου