Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Έκθεση Φωτογραφίας της Μαίρης Χατζάκη με τίτλο «Οι άνθρωποι του Δεσποτικού» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Εγκαίνια Δευτέρα 11/02

Tο Hellenic American College (HAEC) και Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Διεθνές Σωματείο Φωτογραφίας και Τέχνης Αντιπάρου παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας της Μαίρης Χατζάκη με τίτλο «Οι άνθρωποι του Δεσποτικού», σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Λουΐζας Καραπιδάκη.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019, στις 19:00, στην Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) και θα διαρκέσει μέχρι και τις 2 Μαρτίου 2019.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πλαισιώνει διάλεξη του Γιάννου Κουράγιου, Αρχαιολόγου Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Υπουργείο Πολιτισμού και Διευθυντή Ανασκαφής Δεσποτικού Αντιπάρου ,ο οποίος διευθύνει τις εργασίες ανασκαφής και αναστήλωσης στον αρχαιολογικό χώρο του Δεσποτικού.

Στην έκθεση, η Μαίρη Χατζάκη παρουσιάζει φωτογραφικές καταγραφές των μαρμαρογλυπτών κατά την ώρα εργασίας για την αποκατάσταση των αρχαίων μνημείων στη νησίδα Δεσποτικό. Το Δεσποτικό, η αρχαία Πρεπέσινθος, βρίσκεται δίπλα στην Αντίπαρο και, όπως αποκαλύπτουν οι ανασκαφές, τα ερείπια των μνημείων ανήκουν σε ιερό -πιθανώς της Άρτεμης και του Απόλλωνα- που είχε πανελλήνια ακτινοβολία στον αρχαίο κόσμο. Μετά τα εγκαίνια στην Ελληνοαμερικανική Ένωση η έκθεση θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ, για να παρουσιαστεί στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης στις 10/10/2019. Ο κατάλογος που συνοδεύει τις δύο εκθέσεις εκδίδεται από τον Εκδοτικό Οίκο Μέλισσα με την ευγενική αρωγή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.).

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Λουΐζα Καραπιδάκη, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι φωτογραφικές αποτυπώσεις της Χατζάκη εξυμνούν την υλική και την άυλη πλευρά του έργου των ανθρώπων. Τα φωτογραφικά τεκμήρια, παρά τις δυσκολίες του πονήματος της «ζωντανής» φωτογραφίας, έχουν μια μοναδική ποιότητα, τόσο σε ό,τι αφορά τη γωνία της λήψης, όσο και στη γενικότερη αισθητική που εκπέμπουν. Ως δείγματα καταγραφικής φωτογραφίας επιδιώκουν να φωτίσουν για τον θεατή αθέατες και άγνωστες πλευρές ενός επίμοχθου και σχεδόν ασύλληπτου έργου, αυτού της αποκατάστασης ενός αρχαίου μνημείου. Με κεντρικό σημείο αναφοράς τον άνθρωπο και την ανθρώπινη δραστηριότητα, η φωτογράφος έχει καταφέρει να αποδώσει όλη την ουσία, χωρίς υπέρβαση της πραγματικότητας, χωρίς να υστερεί το έργο της σε διαύγεια και αισθητική και κυρίως χωρίς να ξεφύγει από τη θεματική στοχοθέτησή της, να κάνει γνωστό απ’ άκρη σ’ άκρη στον κόσμο το Δεσποτικό».

Η Μαίρη Χατζάκη είναι υπεύθυνη της Αίθουσας Τέχνης Αντί στην Αντίπαρο από το 2012 και μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου. Το 2013 συνίδρυσε το μη κερδοσκοπικό Διεθνές Σωματείο Φωτογραφίας & Τέχνης Αντιπάρου, το οποίο διοργανώνει κάθε καλοκαίρι το Antiparos International Photo Festival στο Κάστρο του νησιού. Από το 2015 φωτογραφίζει το Δεσποτικό και τις αρχαιολογικές εργασίες, ενώ το 2017 ξεκίνησε επιμελημένη φωτογράφιση για την προβολή τους.

Εγκαίνια έκθεσης : Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019, 19:00
Διάρκεια έκθεσης: 11 Φεβρουαρίου 2019 έως 2 Μαρτίου 2019

Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα)


Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 21:00, Σάββατο: 10:30 – 14:30, Κυριακή κλειστά
Είσοδος ελεύθερη

Στο πλαίσιο της έκθεσης φωτογραφίας της Mary Chatzaki, "Οι άνθρωποι του Δεσποτικού", που παρουσιάζεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα), η επιμελήτριά της και ιστορικός τέχνης, Louisa Karapidaki πραγματοποιεί, παρουσία της φωτογράφου, ανοιχτές για το κοινό ξεναγήσεις τις ακόλουθες μέρες και ώρες:
Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, στις 12:30
Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, στις 19:30
Είσοδος ελεύθερη


Πληροφορίες
Διεύθυνση Πολιτιστικών: (210 3680052)

Περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου