Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

MEdpHOTO Workshop Φωτογραφίας τον Νοέμβριο στο Ρέθυμνο με τον Παύλο Φυσάκη


NEW DOCUMENTS / WORKSHOP ABOUT LONG-TERM PROJECTS
Από τις απαρχές της κοινωνικής φωτογραφίας στην Αμερική του 19ου αιώνα, ως το σύγχρονο ντοκιμαντέρ, η τεκμηριωτική φωτογραφία, ως μέθοδος καταγραφής της πραγματικότητας, συνιστά ένα ερευνητικό, αλλά και αισθητικό έργο, όπου συνυπάρχουν το κοινωνιολογικό και καλλιτεχνικό βλέμμα. Μέσα από την εικόνα αλλά και τον “λόγο” που την περιβάλλει, το ντοκιμαντέρ προτείνει ως τρόπο ανάγνωσης του κόσμου τη ρεαλιστική απεικόνιση και το κωδικοποιημένο μήνυμα συνάμα, την πραγματικότητα, αλλά και την αποδόμησή της. Υπό αυτό το πρίσμα, η τεκμηριωτική φωτογραφία εξετάζεται ως καλλιτεχνική, αλλά και ως κοινωνική πράξη: μία στοχαστική, κριτική και ενίοτε ανατρεπτική μέθοδος διερεύνησης του κοινωνικού και πολιτισμικού τοπίου, των σχέσεων εξουσίας και της πολιτικής φόρτισης του κόσμου, αποκαλυπτική, μεταξύ άλλων, και της θέσης αυτού που παρατηρεί σε σχέση με αυτόν ή αυτό που παρατηρείται. Σε αυτό το εργαστήριο θα εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους η εικόνα – ως ντοκουμέντο, αλλά και ως έργο τέχνης - αποκτάει πρόσβαση σε μια σύνθετη δομή της πραγματικότητας και έτσι μετατρέπεται σε εργαλείο παραγωγής κοινωνικής γνώσης.

Μέσα από μια εντατική διαδικασία κριτικής ανάλυσης και επιλογής φωτογραφιών, θα αξιοποιήσουμε την αφηγηματική και συμβολική δύναμη της φωτογραφίας. Θα διερευνήσουμε τα ‘γιατί’ της δημιουργικής πράξης και θα αναλογιστούμε το ειδικό βάρος του μέσου της φωτογραφίας. Ζητούμενο είναι οι φωτογράφοι να απελευθερώσουν τη ‘φωνή’ τους, να αρθρώσουν τον δικό τους οπτικό και νοηματικό κώδικα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην έννοια του ρυθμού, στο editing, στην αφήγηση (storytelling) και στο νόημα που προκύπτει μέσα από τη διαδοχή εικόνων (sequencing). Στην παρουσία του Χρόνου μέσα στην κάθε φωτογραφία αλλά και στον Τόπο ως περιοχή και ως οριοθέτηση.

Το μεγαλύτερο μέρος του εργαστηρίου θα εστιάσει στην κριτική ανάλυση της δουλειάς της ομάδας. Στο τέλος του σεμιναρίου όλες οι δουλειές θα παρουσιαστούν μέσω μιας ομαδικής/συλλογικής έκθεσης και ενός DIY βιβλίου.

Μεθοδολογία

 Θα πραγματοποιηθούν 10 συναντήσεις 5 ωρών η κάθε μία, η οποίες θα περιέχουν εισηγήσεις, παρουσίαση της δουλειάς των συμμετεχόντων, κριτική ανάλυση και συζήτηση.
Συγκεκριμένα:
Εισηγήσεις: Θα γίνει μια μικρή αναδρομή στην ιστορία και τη θεωρία της τεκμηριωτικής φωτογραφίας, ενώ θα αναζητηθούν τα όρια και οι σχέσεις της με την καλλιτεχνική φωτογραφία και το φωτορεπορτάζ. Στη πορεία, επιπλέον εισηγήσεις θα γίνονται, καθώς προκύπτει η ανάγκη θεωρητικής πλαισίωσης των θεμάτων ενασχόλησης της ομάδας.
Φωτογραφικά πρότζεκτ: Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αφήγηση και το νόημα που προκύπτει μέσα από τη διαδοχή εικόνων, μία ολοκληρωμένη σειρά φωτογραφιών δηλαδή, και όχι από μεμονωμένες εικόνες. Σε μια πολυδιάστατη εξέταση του πεδίου της τεκμηριωτικής φωτογραφίας και έρευνας, σημαντικό ρόλο μπορούν να έχουν, πέρα από την φωτογραφία, και άλλα μέσα συλλογής δεδομένων και δόμησης της αφήγησης, όπως π.χ. ο λόγος, το βίντεο, η συλλογή αρχειακού υλικού, κλπ.
Κριτική ανάλυση: Το μεγαλύτερο μέρος του εργαστηρίου θα εστιάσει στην κριτική ανάλυση της δουλειάς της ομάδας των συμμετεχόντων και στην συζήτηση (η σύλληψη της ιδέας, ο σχεδιασμός, η δουλειά στο πεδίο συλλογής δεδομένων, η επεξεργασία και ταξινόμηση του υλικού που θα συλλεχθεί, καθώς και η τελική παρουσίαση)
Διαλέξεις και παρουσιάσεις: Θα πραγματοποιηθούν προβολές πρότζεκτ γνωστών φωτογράφων, πάνω στις θεματικές που θα αναπτυχθούν στην διάρκεια του εργαστηρίου.

Πληροφορίες


To καλλιτεχνικό εργαστήριο είναι ανοιχτό σε όλους τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να στείλουν στη διεύθυνση pfysakis@gmail.com τα εξής:
•Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο τους, και ένα βιογραφικό σημείωμα.
•Δείγματα έργου: 8-12 φωτογραφίες (κατά προτίμηση ενός θέματος) σε μορφή jpg ή σε ένα ενιαίο pdf.
 Oι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους μέσω email.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017
Ανακοίνωση ομάδας εργαστηρίου: Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017 
Πρώτη συνάντηση ομάδας: Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα
Θα πραγματοποιηθούν 10 συναντήσεις
Ώρες Διδασκαλίας: 50
Οι ομάδες θα γίνονται κάθε δεύτερο Σάββατο και Κυριακή του μήνα από το Νοέμβριο του 2017 μέχρι το Φεβρουάριο του 2018. Επιπλέον, θα γίνουν 2 ακόμα συναντήσεις το Μάρτιο πριν την τελική παρουσίαση.
Κόστος συμμετοχής: 300 Ευρώ
Τόπος διεξαγωγής: ο χώρος, στο Ρέθυμνο, θα ανακοινωθεί σύντομα.
Εισηγητής: Παύλος Φυσάκης
Σύντομο Βιογραφικό
 Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού οργανισμού KOLEKTIV8 και της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Depression Era. Καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας, MEDPHOTO. Έχει δουλέψει ως φωτογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά όπως στην Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Μετρό, Έψιλον και Κάππα, και στο Έψιλον ως photo editor. Υπήρξε υπεύθυνος του φωτογραφικού εργαστηρίου του 18 ΄Ανω. Διδάσκει φωτογραφία στη σχολή FOCUS. Έχει εκθέσει τη δουλειά του στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει εκδώσει το βραβευμένο φωτογραφικό βιβλίο Land Ends: Photographs from the Borderlands of Europe (2009).
www.pavlosfysakis.com

Facebook Page Event

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου