Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016

Έκθεση Φωτογραφίας του Χρήστου Μαλτέζου στον τεχνοχώρο Φάμπρικα

Ξεκινώντας η κάθε φωτογραφία είναι ένα θέμα έχει την δικό της περιεχόμενο και αυτονομία. Το σύνολο των φωτογραφιών αναδεικνύουν το τρόπο που δημιουργεί ο φωτογράφος και γενικότερα τις αισθητικές του απόψεις, κατά συνέπεια η έκθεση έχει συνοχή ανεξάρτητα από την θεματολογία των φωτογραφιών. Επίσης στην καλλιτεχνική φωτογραφία δεν έχει σημασία που τραβήχτηκε μια φωτογραφία, ούτε το μέρος και οι άνθρωποι εφόσον η πραγματικότητα παρουσιάζεται μετουσιωμένη, δηλαδή η πραγματικότητα αποκτά άλλη δυναμική και έκφραση. Η εικόνα δεν παραπέμπει σε κάποιο πραγματικό γεγονός, είναι η αναδημιουργία της πραγματικής σκηνής που μέσα από την φωτογραφία αποκτά άλλη σημασία.

Μια σύντομη ανάλυση των φωτογραφιών: Σημασία έχει η ισορροπία της σύνθεσης, όλα τα στοιχεία -οι άνθρωποι και το περιβάλλον– αντιμετωπίζονται σαν σχήματα. Ο συνδυασμός αυτών των σχημάτων και η διάταξη τους μέσα στην εικόνα δίνει ισορροπίες ή αντιθέσεις έτσι μπορούμε να πούμε ότι η φωτογραφία είναι ένα είδος σχεδίου. Ο φωτισμός επίσης είναι σημαντικός δίνει όγκο στα σχήματα ή αφαιρεί, ο υπάρχων φωτισμός και ο φωτισμός έτσι όπως αποδίδεται μέσα από τη φωτογραφία. Και το λέω αυτό γιατί η φωτογραφική μηχανή έχει τη δική της όραση που διαφέρει από την ανθρώπινη, κατά συνέπεια καταγράφει διαφορετικές εικόνες.

Ο φωτογράφος έχει την δική του αισθητική απόδοση της πραγματικότητας -αξιοποιώντας τις δυνατότητες τις φωτογραφίας- η οποία περνάει στο θεατή. Όταν λέμε αισθητική στη φωτογραφία δεν εννοούμε ωραιοποίηση αλλά “δραματοποιημένες” εικόνες, με θεατρικότητα, αντικείμενα που παίρνουν γλυπτική αξία και γενικότερα η ποιητική απόδοση της πραγματικότητας μέσα από τη φωτογραφία, που αυτός είναι ο σκοπός της ως μορφή τέχνης. Η ανθρώπινη φιγούρα που χάνεται στη σκιά, ο άνθρωπος που χάνει τα χαρακτηριστικά του και παίρνει τη μορφή σχήματος, είναι η αισθητική απόδοση της πραγματικότητας έτσι που μέσα από τη φωτογραφία αποκτά άλλο νόημα.

Ερμηνεύοντας την φωτογραφική εικόνα είναι δεδομένο ότι σύνθεση και περιεχόμενο δεν μπορούν να διαχωριστούν αντίθετα συμπλέκονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Καθώς ή εικόνα δεν μπορεί να κατακερματισθεί και λειτουργεί σαν σύνολο. Ένα στοιχείο εάν αφαιρεθεί η συνοχή χάνεται και η εικόνα καταρρέει. Όμως μια εικόνα έχει πολλές ερμηνείες, γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του μοναδικό τρόπο αντίληψης των εικόνων, έτσι ανεξάρτητα από την δική μου περιγραφή της έκθεσης, η φωτογραφία απευθύνεται στο καθένα ξεχωριστά.

Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016
Διάρκεια Έκθεσης : 18 Νοεμβρίου  εως 27 Νοεμβρίου 2016


Τεχνοχώρος Φάμπρικα
Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 κ' Ευρυμέδοντος
Αθήνα

Facebook event page
Blog Widget by LinkWithin

2 σχόλια: