Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Το Χωριό» του Γιάννη Κωσταρή στο βιβλιοπωλείο Φωταγωγός στην Αθήνα. Εγκαίνια Δευτέρα 18/01

Με αφορμή το βιβλίο του «Το Χωριό» που εκδόθηκε πρόσφατα, ο Γιάννης Κωσταρής εκθέτει φωτογραφίες του, που «δεν θέλουν να αποδείξουν τίποτα, που προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει»  στο βιβλιοπωλείο Φωταγωγός στην Αθήνα από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου

 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΗΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ

είναι αργά το απόγευμα και ο σιδερής μόλις άνοιξε το κουρείο, στην καρέκλα κάθεται ο μιχάλης, ο αδελφός της μάνας μου· τους χαιρετώ και φεύγω για μια σύντομη βόλτα μέχρι τον ξεροπόταμο στη δυτική είσοδο του χωριού· κάποιος παρκάρει στο ποτάμι κάτω από το γεφύρι και πάει σπίτι του· λίγο πιο κάτω, σε μια αποθήκη, ο νίκος ταΐζει τα γουρούνια του και στην απέναντι πλευρά του ποταμού τρεις ηλικιωμένοι σε μια βεράντα-σκηνή θεάτρου βλέπουν στην τηλεόραση το δελτίο ειδήσεων· ο θωμάς μού δείχνει στο κινητό του φωτογραφίες με τους πρόσφυγες που βγήκαν το πρωί στην παραλία του χωριού. επιστρέφω, σε ένα όμορφο σπίτι έξι κυρίες μόλις τέλειωσαν την μπιρίμπα και αποχωρούν, η αγγελική έξω από την αναπαλαιωμένη κατοικία της δίνει τηλεφωνικά ενδυματολογικές συμβουλές, το καφενείο έχει ακόμη κόσμο από την απογευματινή κηδεία, ο σιδερής καθαρίζει με τη βούρτσα το μιχάλη, το κούρεμα τελείωσε.

η καλαμωτή είναι ένα από τα μεσαιωνικά μαστιχοχώρια της χίου, διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής για αιώνες, τις τελευταίες δεκαετίες έχει χάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της, αλλά από την άλλη πολλοί, αλβανοί κυρίως, μετανάστες έχουν εγκατασταθεί μόνιμα και εργάζονται στο χωριό· το μεγαλύτερο μέρος του ενεργού πληθυσμού είναι οι οικογένειες των μεταναστών, επίσης πολλοί έλληνες και ευρωπαίοι έχουν αγοράσει και ανακατασκευάσει παλιές πέτρινες κατοικίες. αυτές οι τρεις κοινότητες συνυπάρχουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αφήνοντας το αποτύπωμά τους στον οικισμό.

οι φωτογραφίες συναντούν ανθρώπους, σπίτια και καταστήματα, δρόμους και αυλές, την ερημιά του χειμώνα και την ελαφρότητα του καλοκαιριού· δεν θέλουν να αποδείξουν τίποτα. προσπαθούν να αναγνωρίσουν το παρόν του χωριού· προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει σε ένα τόπο που η ζωή του μένει δεμένη με το παρελθόν, κουβαλώντας ιστορικό φορτίο αιώνων. κι όμως όλα έχουν αλλάξει...
τρεις μέρες τώρα ο ίδιος καιρός, δυνατός νοτιάς, ξαφνικές μπόρες, ξαφνικός ήλιος και πάλι βροχή· κοιτάζω την ησυχία· δεν περνάει κανείς, δυο γάτες τριγυρίζουν ψάχνοντας τροφή· ο ψαράς από τα νένητα έκοψε ταχύτητα, φώναξε για λίγο και έφυγε· τέλειωσε το μάζεμα της ελιάς, αρκετοί από τους μετανάστες έχουν πάει στα χωριά τους στην αλβανία και οι ηλικιωμένοι γείτονες στα παιδιά τους στην αθήνα. κατηφορίζω προς το σπίτι, ακούω την αναπνοή μου, η ησυχία μυρίζει καμένο ξύλο, προσπερνώ ερείπια και κλειστά σπίτια με πλαστικά καλύμματα στα πορτοπαράθυρα· το σκηνικό θα μείνει ανέπαφο για το επόμενο καλοκαίρι.

οι περισσότερες φωτογραφίες τραβήχτηκαν τα δύο τελευταία χρόνια και περιέχονται στο βιβλίο μου «το χωριό» που εκδόθηκε τον δεκέμβριο του 2015.
                                                                                                                20160114
                                                                                                                γιάννης κωσταρής
 
Εγκαίνια Έκθεσης : Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016 στις 19.30
Διάρκεια Έκθεσης : 18 Ιανουαρίου εως  31 Ιανουαρίου 2016
 
Βιβλιοπωλείο Φωταγωγός
Κολοκοτρώνη 59β και Λίμπονα – Στοά Κουρτάκη
Αθήνα

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-20:00
Δευτέρα και Τετάρτη 10:00-17:00 και Σάββατο 11:00-17:00
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου