Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Έκθεση φωτογραφίας «Στο διάβα» / Γιορτάζοντας τη νομαδική και μετακινούμενη κτηνοτροφία στη Μεσόγειο / Τον Σεπτέμβριο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η έκθεση «στο διάβα», ένα φωτογραφικό ταξίδι στη ζωή και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μετακινούμενοι και νομάδες κτηνοτρόφοι στη Μεσόγειο, κάνει στην Ελλάδα την έκτη στάση της μετά από την Ελβετία, τη Γαλλία, την Τυνησία, το Λίβανο και την Ισπανία και πριν ολοκληρώσει τον κύκλο της στην Τουρκία. Στη χώρα μας θα φιλοξενηθεί στην Πίνδο, περιοχή μελέτης για τη μετακινούμενη κτηνοτροφία στην Ελλάδα, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο από τις 29 Ιουλίου έως και τις 19 Αυγούστου και ύστερα στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2015.

Η μετακίνηση των κοπαδιών σε αναζήτηση τροφής και νερού, συνήθως από τα πεδινά στα ορεινά την άνοιξη και αντιστρόφως το φθινόπωρο είναι μια  αναγνωρισμένη πολιτισμική πρακτική με σημαντικές ιστορικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις. Η συμβολή της στη διαχείριση της βιοποικιλότητας είναι αποδεδειγμένη, ακόμη και μέσα από τη διάδοση της παραδοσιακής γνώσης για την ορθή χρήση περιβαλλοντικών πόρων, αλλά και στη διαφύλαξη ενός σημαντικού όγκου πολιτισμικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών των ιδιαίτερων εθνοτικών ομάδων που την εξασκούν όπως οι Βλάχοι και οι Σαρακατσάνοι στην Ελλάδα.

Η περιοδική έκθεση «στο διάβα» δεν έχει στόχο να αποτελέσει μία ακόμη λαογραφική προσέγγιση, αλλά μια σύγχρονη ματιά, πολλές φορές δυσάρεστη, λόγω της εγκατάλειψης της ιδιαίτερης αυτής πρακτικής.
Με τη συμμετοχή έξι επαγγελματιών φωτογράφων, τον Στάμο Αμπάτη από την Ελλάδα, τον Baris Korca από την Τουρκία, τον Yunes Tazi από το Μαρόκο, τον Wassim Ghozlani από την Τυνησία, τον Assad Saleh από το Λίβανο και την Gemma Arrugaeta από την Ισπανία, η έκθεση αυτή θα αναδείξει τη γεμάτη προκλήσεις ζωή των εναπομεινάντων μετακινούμενων και νομάδων κτηνοτρόφων αλλά και θα ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για τη σημασία της διατήρησης και της αναβίωσης της συγκεκριμένης πρακτικής.

Στην Ελλάδα, η έκθεση «στο διάβα» διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA) σε συνεργασία με το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, την Πίνδος Περιβαλλοντική και το Οικομουσείο του Ποταμού Αώου, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η έκθεση είναι μια δράση στο πλαίσιο του προγράμματος για τη μετακινούμενη και νομαδική κτηνοτροφία στη Μεσόγειο της διεθνούς οργάνωσης για την αναγνώριση και διατήρηση πολιτιστικών πρακτικών που συμβάλλουν στην προστασία της φύσης και την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων, το Μεσογειακό Δίκτυο για τη Φύση και τον Πολιτισμό (Mediterranean Consortium of Nature and Culture).

Εγκαίνια Έκθεσης : Δευτέρα  21 Σεπτεμβρίου 2015, 20:00
Διάρκεια Έκθεσης : 21 Σεπτεμβρίου  εως 4 Οκτωβρίου 2015

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Ώρες Έκθεσης : καθημερινά 18:00-22:00
Πειραιώς 206, Ταύρος
Αθήνα
Τηλ.επικοινωνίας :210 3418579

Η έκθεση θα παραμείνει εως 14 Σεπτεμβρίου στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου