Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

"Photographic Notes" Εντατικό Σεμινάριο Φωτογραφικής Πρακτικής και Θεωρίας με την Ελένη Μουζακίτη στο πλαίσιο του Photometria Festival

Εντατικό Σεμινάριο Φωτογραφικής Πρακτικής και Θεωρίας Διάρκειας 3 Ημερών
Μέρος του υλικού που θα παραχθεί θα παρουσιαστεί με ομαδική έκθεση στο πλαίσιο του Photometria 2018

Στο θεωρητικό σκέλος σε αυτό το σεμινάριο θα γνωρίσουμε και θα αναλύσουμε τις τάσεις της φωτογραφικής καλλιτεχνικής παραγωγής από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα. Εστιάζοντας στα κίνητρα, τις ιδέες και τους τρόπους των δημιουργών θα συζητηθούν πρακτικές όπως η επιτελεστικότητα (performativity), η χειρονομία της οικειοποίησης, ανακατασκευής και επαναπλαισίωσης εικόνων, η σκηνοθεσία της πραγματικότητας (και η φωτογραφία ως ζωγραφικό tableau), η αποστασιοποιημένη ανέκφραστη (deadpan) αισθητική, η εστίαση στο αγνοημένο αντικείμενο και στην υλικότητα του πράγματος, η εστίαση στην αναπαράσταση της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών βιωμάτων, καθώς και στις πρακτικές των νέων τρόπων αφήγησης στην τεκμηριωτική φωτογραφία.

Στο πρακτικό σκέλος θα βασιστούμε στη συζήτηση και κριτική ανάλυση της δουλειάς των συμμετεχόντων. Θα εστιάσουμε στην πολύπλοκη διαδικασία επιλογής και διαδοχής - συνδυασμού εικόνων (editing and sequencing), πρακτική, η οποία νοηματοδοτεί εν τέλει το έργο. Θα συζητηθούν επίσης τρόποι τελικής παρουσίασης και η επίδρασή τους στο τι μπορεί να σημαίνει το έργο.
Στόχος είναι πέραν της επαφής με τις παραπάνω τάσεις στη σύγχρονη φωτογραφική πρακτική και της εξάσκησης της φωτογραφικής και κριτικής ματιάς, η καλλιέργεια της δημιουργικότητας και η παραγωγή ενός μικρού σώματος συγροτημένης φωτογραφικής δουλειάς.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δουλέψουν εντατικά να συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργική διαδικασία σχολιασμού - κριτικής προσέγγισης των φωτογραφιών και να εξερευνήσουν τα παραπάνω μέσα σε ενα σεμιναριακό περιβάλλον που υποστηρίζει τον πειραματισμό και τη διερεύνηση των (προσωπικών) φωτογραφικών τους ορίων.

Η Eλένη Μουζακίτη είναι φωτογράφος, εισηγήτρια σεμιναρίων φωτογραφικής πρακτικής και θεωρίας, σύμβουλος συγκρότησης πορτφόλιο - ανάπτυξης προσωπικού πρότζεκτ και επιμελήτρια εκθέσεων και φωτογραφικών εκδόοεων. Έχει διδάξει φωτογραφική καλλιτεχνική πρακτική και ιστορία - θεωρία φωτογραφίας στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2002 - 2006), στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας και από τον Οκτώβριο του 2016 στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων στη φωτογραφία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (ΜΑ in Image and Communication) από το Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και διδακτορικού διπλώματος (PhD) στη Φωτογραφία ως καλλιτεχνική πρακτική από το School of Art, Design and Technology, του Πανεπιστημίου του Ντέρμπυ. Υπήρξε υπότροφος του IKY, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και του DAAD.Το φωγογραφικό της έργο έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και διεθνώς. Έργα της ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Τέχνης του Πόρτλαντ, Όρεγκον, Η.Π.Α., του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

Κόστος συμμετοχής :75 ευρώ (Για σπουδαστές φωτογραφίας και μέλη φωτογραφικών ομάδων)
Κόστος συμμετοχής : 100 ευρώ (Για μη μέλη)


Ιωάννινα & Μελιγγοί Δωδώνης
Διάρκεια Σεμιναρίου : 2 Ιουνίου έως 5 Ιουνίου 2017


www.elenimouzakiti.com
www.asfaphotocourses.gr
Photometria Festival
Facebook Page Event
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου