Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015

Έκθεση Φωτογραφίας του Wolf Suschitzky με τίτλο "Ταξίδι στην Ελλάδα '60" στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Η έκθεση επιχειρεί να παρουσιάσει, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, τον σημαντικό Βρετανό φωτογράφο και κινηματογραφιστή Wolf Suschitzky.
Ο φωτογράφος Wolf Suschitzky βρέθηκε στην Ελλάδα το 1960 και αποτύπωσε με το φακό του τον ελληνικό χώρο, τις ασχολίες και τις παραδόσεις που τον περιβάλλουν, λίγο πριν την αναπόφευκτη αλλοίωσή του. Οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν συνεπώς, τόσο μια καταγραφή, όσο και μια νοσταλγική απεικόνιση μιας ξεχασμένης Ελλάδας.
Η παρούσα έκθεση περιλαμβάνει 48 πρωτότυπες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τυπωμένες όλες από τον ίδιο.

Οι φωτογραφίες από τη Σκιάθο κυριαρχούν στην έκθεση. Απεικονίζουν πρόσωπα του νησιού, γνωστά και άγνωστα, αγροτικές σκηνές, και γιορτές που συνοδεύουν γάμους και βαφτίσια. Η γνωριμία του Suschitzky με το ζωγράφο John Craxton θα τον οδηγήσει στη συνέχεια στην Ύδρα, στο αρχοντικό του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, όπου και θα φωτογραφήσει τους δύο καλλιτέχνες. Την έκθεση συμπληρώνουν τα τοπία της Ακρόπολης, την οποία ο Suschitzky αποτυπώνει με θαυμασμό εκμεταλλευόμενος το έντονο φως και τις ενδιαφέρουσες φωτοσκιάσεις που δημιουργεί.

Στην έκθεση προβάλλεται η ταινία μικρού μήκους Μιχάλης της Σκιάθου σε σκηνοθεσία του John Ingram, και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Πρόκειται για μια παραγωγή της εταιρίας πετρελαιοειδών BP. Η ταινία γυρίστηκε στη Σκιάθο και ήταν η αφορμή για την οποία ο Suschitzky βρέθηκε εκεί και είχε την ευκαιρία να απεικονίσει μέσα από την προσωπική του ματιά την ελληνική πραγματικότητα.

Επιμέλεια έκθεσης: Ian Collins, Ιωάννα Μωραΐτη
Σχεδιασμός έκθεσης: Ελευθερία Γκούφα

Εγκαίνια Έκθεσης : Πέμπτη 23 Απριλίου 2015, ώρα 20:00
Διάρκεια Έκθεσης : 24 Απριλίου εως 27 Ιουνίου 2015/ Παράταση έως 4 Ιουλίου  
Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα
Κριεζώτου 3
Τηλ. Επικοινωνίας :  210 361 5702
Ωρες Επίσκεψης : Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 10:00 - 18:00

www.benaki.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου