Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

"Εν απουσία θέματος" Φωτογραφίες του Michael Somoroff & του August Sander στο Μουσείο Μπενάκη εως 06/04

Η έκθεση «Εν απουσία θέματος» του Michael Somoroff αποτελεί σπαρακτικό φόρο τιμής στο μνημειώδες έργο του θρυλικού φωτογράφου August Sander, «Άνθρωποι του 20ού αιώνα» (Menschen des 20 Jarhunderts). Πρόκειται για ένα στοχαστικό όσο και παράφορο διαλογισμό πάνω στη μνήμη, τη φαντασία, την ανθρώπινη αντοχή και τη δημιουργικότητα.
Η πρωτοτυπία αυτής της δουλειάς εδράζεται στην οξυδερκή παρατηρητικότητα και την ανεπτυγμένη ικανότητα ερμηνείας του Somoroff. Η έκθεση «Εν απουσία θέματος» μας επιτρέπει να επανεξετάσουμε το έργο του August Sander και να κατανοήσουμε τον πλούτο των προθέσεών του. Σε όλες τις φωτογραφίες του August Sander, ο Michael Somoroff έχει διαγράψει το θέμα, διατηρώντας μόνο το φόντο. Με τη χρήση λογισμικού ο Somoroff αφαίρεσε αυτό που πάντα θεωρούσαμε ως το «ουσιώδες στοιχείο» ‒ το θέμα, το πορτρέτο.
Το φόντο, που πριν αποτελούσε δευτερεύον συστατικό, τώρα έρχεται σε πρώτο πλάνο μεταβάλλοντας τελείως τις αρχικές εικόνες και μεταφέροντάς τις στο “μεταμοντέρνο” ιδίωμα όπου πλέον δικαιωματικά ανήκουν.
Η έκθεση «Εν απουσία θέματος» αποτελεί τέλειο παράδειγμα λεπτής ισορροπίας ανάμεσα στην αλχημεία και την έρευνα. Ο εννοιολογικός και ανθρωπιστικός προσανατολισμός των εικόνων του Somoroff καταδεικνύει τη δύναμη και την αισθητική ποιότητα της δημιουργίας του August Sander, ακόμη και χωρίς την παρουσία του ανθρώπινου στοιχείου. Εδώ δεν πρόκειται για τη γνωστή έννοια της φωτογραφίας, αλλά για την ιδέα της δημιουργικότητας. Οι εικόνες αγκαλιάζουν την ευκαιρία και την αποδοχή. Αυτό που αποζητά ο Somoroff είναι να αποδείξει πως η μεταμοντέρνα τέχνη δεν βγήκε από τη ρότα της, αλλά διαθέτει ρίζες, παράδοση και συνέχεια.

Κείμενο: Diana Edkins
Μετάφραση: Μάρια Διαμάντη

Επιμέλεια έκθεσης: Diana Edkins και Julian Sander

Διάρκεια Έκθεσης: 13 Φεβρουαρίου εως 06 Απριλίου 2014
Μουσείο Μπενάκη
Κτήριο Οδού Πειραιώς
Ωράριο Λειτουργίας :  Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 - 18:00/ Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 - 22:00

Είναι κλειστό Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και τις ακόλουθες αργίες: 25 Μαρτίου, 1 Μαΐου, 28 Οκτωβρίου, 25-26 Δεκεμβρίου, 1 και 6 Ιανουαρίου, Καθαρή Δευτέρα, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, Αγίου Πνεύματος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου