Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Έκθεση Φωτογραφίας του Robert McCabe στην Πάτμο με τίτλο "Πάτμος: Μονοπάτια της Μνήμης" 24/07-25/08/13


 
Το διάστημα 24 Ιουλίου-25 Αυγούστου 2013 θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο της Χώρας Πάτμου.

Η ενασχόληση του Robert McCabe (γεν. 1934, Σικάγο Η.Π.Α.) με τη φωτογραφία έχει παρουσιαστεί επανειλημμένα σε σημαντικά φωτογραφικά λευκώματα, καθώς και σε ατομικές εκθέσεις του στο εξωτερικό (Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λονδίνο κ.ά.) και στην Ελλάδα (Αθήνα, Πάτρα, Σαντορίνη, Πόρο, Μονοδένδρι κ.ά.).

 Η πιο πρόσφατη παρουσίαση του φωτογραφικού έργου του είναι η μεγάλη έκθεσή του ΕλλάδαΚίνα: Λαοί αρχαίοι, κόσμοι που αλλάζουν, με φωτογραφίες του από την Ελλάδα και την Κίνα, στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας (Παλιά Ανάκτορα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου), η οποία εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2012 και συνεχίζεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013.

O Robert McCabe ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 1954 και από τότε συνέδεσε τη ζωή του με τη χώρα μας. Επισκέφθηκε την Πάτμο το 1967 και αμέσως ξεχώρισε το νησί από όλη την περιήγησή του, καθώς αντιλήφθηκε τη σπάνια ένωση μιας ζωντανής κοινότητας ανθρώπων με τη θρησκευτική και ιστορική τους παράδοση και το μοναδικό φυσικό και αρχιτεκτονικό κάλλος του τόπου τους.

 
Η τωρινή έκθεση στο νησί της Αποκάλυψης δεν αποτελεί μόνο το προϊόν της μεγάλης αγάπης του Robert McCabe για την Πάτμο. Θα αποτελέσει ταυτόχρονα την αφορμή να αναγεννηθούν πολύτιμες μνήμες της ζωής του νησιού. Μέσα από περίπου 80 φωτογραφίες, αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό από τη συλλογή του φωτογράφου, άρτια επιμελημένο εποπτικό υλικό, καθώς και έντυπο που θα εκδοθεί ειδικά για την έκθεση, οι επισκέπτες του νησιού, Έλληνες και ξένοι, θα μπορέσουν να δουν όχι μόνο την εικόνα μιας Πάτμου που χάθηκε σιγά-σιγά, αλλά και αγαπημένες όψεις της πατμιακής καθημερινότητας και παράδοσης που αντιστέκονται στο πέρασμα του χρόνου. Τοπία ξεχασμένα και άνθρωποι που ίσως να μην υπάρχουν πια, ζουν μέσα από τον σεβασμό με τον οποίο τους αντιμετώπισε ο διακριτικός φακός του Robert McCabe.

Επιμέλεια έκθεσης: Ελισάβετ Πλέσσα


Διάρκεια έκθεσης : 24 Ιουλίου εως 25 Αυγούστου 2013
Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Χώρας Πάτμου


Υπό την αιγίδα του Πναυματικού Κέντρου του Δήμου Πάτμου και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου