Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013

Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Με το φακό του ποιητή...Από το αρχείο του Ανδρέα Εμπειρίκου» από 1η Αυγούστου στην Άνδρο

Ένα διαφορετικό πρόσωπο του Ανδρέα Εμπειρίκου παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάζεται την 1η Αυγούστου στην Άνδρο. Σε αυτή την έκθεση παρουσιάζεται το φωτογραφικό ταλέντο του σπουδαίου ποιητή.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης «Με το φακό του ποιητή...Από το αρχείο του Ανδρέα Εμπειρίκου» έχουν τοποθετηθεί απέναντι από την κεντρική προβλήτα του Γαυρίου.

Είναι γνωστό πια πως ο ποιητής και συγγραφέας του Μεγάλου Ανατολικού Ανδρέας Εμπειρίκος (1901-1975) φωτογράφιζε συστηματικά και αυτοφωτογραφιζόταν. Το 1960, σ᾽ένα ποίημά του, εμφανίζεται «ένας φακός με απίστευτον φωτοφράκτη πού αρπάζει την πιο γρήγορη στιγμή και την απλώνει στην επιφάνεια μιας πλάκας λείας, ευαισθησίας εξαισίας».

Υπό το πρίσμα του υπερρεαλισμού, γράφει ο Εμπειρίκος, «μία φωτογραφία ζει, έχει ολόκληρη δική της δράσι, συνυφασμένη με την ζωή τού θεατή, όπως ένα φλουρί, ένα κρύσταλλο, ή ένα γάντι». Μία από τις πρώτες φωτογραφικές εκθέσεις που διοργανώθηκαν στην Αθήνα ήταν η μεγάλη έκθεση 210 ασπρόμαυρων φωτογραφιών του Εμπειρίκου, στην αίθουσα «Ιλισσός» (Αμερικής 13), αρχές του 1955. Κατόπιν το φωτογραφικό του έργο παρέμεινε ουσιαστικά στην αφάνεια, έως το 2001, που η Πολιτεία τίμησε τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του με μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων και μια νέα μεγάλη έκθεση φωτογραφιών του στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι. Παράλληλα, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΑΓΡΑ» η έκδοση των λευκωμάτων «Ο φωτοφράκτης» ( 2001) και αργότερα «Η Άνδρος του Ανδρέα Εμπειρίκου» (Άγρα/Καΐρειος Βιβλιοθήκη, 2004), κ.ά.

Η επιλογή των φωτογραφιών της παρούσας έκθεσης έχει γίνει με γνώμονα τη φωτογραφική αξία του υλικού, το οποίο χρονολογικά καλύπτει όλο το φάσμα της φωτογραφικής δράσης του Εμπειρίκου. Τα θέματα που επιλέχτηκαν είναι ανθρωποκεντρικά και αφορούν πρόσωπα, στιγμιότυπα και εικόνες δρόμου. Οι λήψεις του είναι πρωτοπόρες για την εποχή  που τραβήχτηκαν και τις διακρίνει προφανής διαχρονικότητα.Αυτό που εντυπωσιάζει ιδιαίτερα σήμερα, είναι η άρτια τεχνική κατάρτιση του φωτογράφου/ποιητή και ψυχαναλυτή : «Tις φωτογραφίες –έργο των χειρών του– τις έφερνε σε πέρας με τη δεξιοτεχνία και την επιμονή μανιακού» γράφει ο στενός φίλος του Οδυσσέας Ελύτης.


Η έκθεση είχε παρουσιαστεί τον Μάιο στο The Box και στην Άνδρο θα παρουσιαστεί έως τις 15 Αυγούστου.

Στόχος είναι να μεταφερθεί η έκθεση και στα γύρω νησιά.

Διάρκεια ΄Εκθεσης : 1 Αυγούστου εως 15 Αυγούστου 2013
Κεντρική Προβλήτα Γαυρίου- Άνδρος
 
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου