Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Βαγγέλης Βλάχος και Ιβάν Γκρουμπάνοφ, Current Pasts 5/12/12-24/02/13 στο ΕΜΣΤ Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το πρότζεκτ  Current Pasts (Τρέχοντα παρελθόντα)  αποτελεί μια συνεργασία ανάμεσα στον Έλληνα καλλιτέχνη Βαγγέλη Βλάχο και τον Σέρβο καλλιτέχνη Ιβάν Γκρουμπάνοφ, οι οποίοι παρουσιάζουν τρία νέα έργα τους σε μια κοινή παρουσίαση. Η εικαστική έρευνα των δύο καλλιτεχνών εξετάζει την ιστορία, καθώς και το ρόλο της μνήμης, καταγράφοντας και ερμηνεύοντας πολιτικοκοινωνικά θέματα και ιστορικά γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος. Οι καλλιτέχνες συχνά ανατρέχουν στην πρόσφατη ιστορία της χώρας τους, με σκοπό την επανεξέτασή της και τη δημιουργία νέων πιθανών αφηγήσεων.

Το έργο του Βαγγέλη Βλάχου με τίτλο "Ξένοι αρχαιολόγοι από όρθια σε σκυφτή θέση, 2012" αποτελείται από 53 φωτογραφίες ξένων αρχαιολόγων, που έχουν δουλέψει στην Ελλάδα τα τελευταία 60 περίπου χρόνια, τις οποίες έχει βρει ο καλλιτέχνης σε αρχεία ξένων αρχαιολογικών σχολών της Αθήνας. Ο Βλάχος εστιάζει στις φωτογραφίες εκείνες που αναφέρονται χρονολογικά στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας και απεικονίζουν αρχαιολόγους σε ώρα εργασίας ενώ μελετούν, μετρούν, παρατηρούν και επιβλέπουν τις ανασκαφές στη χώρα μας. Ο τίτλος του έργου παραπέμπει στην ακολουθία των εικόνων: οι σωματικές στάσεις των αρχαιολόγων δημιουργούν μια αλληλουχία κινήσεων, καθώς οι αρχαιολόγοι παρουσιάζονται από όρθια θέση σε σκυφτή και από σκυφτή σε όρθια. Η ιδέα του ξένου, που έρχεται στην Ελλάδα για να αναλάβει και να επιβλέψει τις εργασίες, δημιουργεί συσχετισμούς με τη σημερινή κατάσταση της χώρας, η οποία βρίσκεται υπό επιτήρηση από τους ξένους τεχνοκράτες, οικονομολόγους και πολιτικούς. Η ανασυγκρότηση της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας, αντιπαραβάλλεται με τη σύγχρονη οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Το έργο του Βλάχου εξετάζει επίσης τη φύση της αρχαιολογικής εργασίας -η οποία άλλωστε σχετίζεται άμεσα με τη σημασία του παρελθόντος- αλλά και τη σημαντικότητα των αρχαιολογικών χώρων ως σημαίνοντα της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας.

Ο Ιβάν Γκρουμπάνοβ παρουσιάζει μια σειρά από σχέδια με τίτλο "Smokescreens". Το κάθε σχέδιο (ακρυλικό και καπνός σε χαρτί) συνοδεύεται από μία σύντομη φράση δανεισμένη από τον Τύπο ή τα blοgs. Το δεύτερο έργο του, με τίτλο "Dead Flαgs", είναι μια εγκατάσταση από παλιές σημαίες του κομμουνιστικού κόμματος της πρώην Γιουγκοσλαβίας και άλλων σοσιαλιστικών δημοκρατιών, τις οποίες έχει συλλέξει από παλιά πολιτιστικά ιδρύματα και σχολεία, ανασύροντας, σαν άλλος αρχαιολόγος τεκμήρια της πτώσης των ιδεολογιών.
Επιμέλεια Εκθεσης : Δάφνη Βιτάλη

Διάρκεια έκθεσης : 5 Δεκεμβρίου 2012 εως 24 Φεβρουαρίου 2013
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Κτίριο Ωδείου Αθηνών: Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα (είσοδος επί της οδού Ρηγίλλης), 

Ωράριο λειτουργίας : Τρίτη - Κυριακή: 11.00 – 19.00
Πέμπτη: 11.00 – 22.00
Δωρεάν είσοδος κάθε Πέμπτη από τις 17.00 – 22.00 για όλους

Τηλ επικοινωνίας : 2109242111
 http://www.emst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου