Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012

Έκθεση Φωτογραφίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με τίτλο "Urban Survivors " στην Ελληνοαμερικανική Ένωση στα πλαίσια του Athens Fringe Festival 2012

Μπαγκλαντές Greene Noor Apeiron
Urban Survivors ονομάζεται το multimedia project των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με θέμα τις ακραίες συνθήκες διαβίωσης σε πέντε πόλεις, όπου η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση λειτουργεί προγράμματα. Στη φωτογραφική του εκδοχή παρουσιάζονται συγκλονιστικά στιγμιότυπα ανθρώπων που ζουν στη Ντάκα (Μπαγκλαντές), το Καράτσι (Πακιστάν), το Ναϊρόμπι (Κένυα), το Γιοχάνεσμπουργκ (Νότιο Αφρική) και το Πορτ Ο Πρενς (Αϊτή), τα οποία υπογράφουν διάσημοι φωτογράφοι του πρακτορείου NOOR.

Τα ενσταντανέ της Alixandra Fazzina, του Stanley Greene, του Francesco Zizola, του Pep Bonet,! του Jon Lowenstein φέρνουν στο φως τις κρίσιμες ανθρωπιστικές και ιατρικές ανάγκες των κατοίκων τους  και μας δείχνουν πώς οι ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο για επιβίωση και καλύτερο αύριο, μετατρέπονται σε ένα εφιάλτη βίας, ασθενειών, φόβου, αποκλεισμού και διακρίσεων. Ήδη από το 2009, χρονιά ορόσημο για την ανθρωπότητα, ο πληθυσμός των πόλεων παγκοσμίως ξεπέρασε σε αριθμό αυτόν της υπαίθρου. Η ταχύτατη αστικοποίηση ήρθε να εντείνει αυτές τις συνθήκες, προκαλώντας συνωστισμό και εξαθλίωση με θύματα κυρίως γυναίκες, ηλικιωμένους, παι! διά και μετανάστες.
Σήμερα, πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου 1 στους 10 ανθρώπους στον πλανήτη ζουν στο περιθώριο των σύγχρονων πόλεων ή σε παραγκουπόλεις, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Χάρη στο ανθρωπιστικό τους έργο σε αστικά περιβάλλοντα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατάφεραν να καταγράψουν τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην υγεία των κατοίκων, συνθήκες που προκαλούν ο συνωστισμός, η έλλειψη ιατρικών εγκαταστάσεων και μονάδων υγείας και επιβαρύνονται ιδιαίτερα από την επέλαση των καταστροφικών στοιχείων της φύσης.  Η οργάνωση κατορθώνει να ανταποκρίνεται με διάφορους τρόπους στα προβλήματα που συναντούν στις αστικές ζώνες. Μεταξύ άλλων, προσφέροντας περίθαλψη στα υποσιτισμένα παιδιά της Ντάκα ή στα θύματα της χολέρας και της σεξουαλικής βίας στο Πορτ Ο Πρενς, παρέχοντας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους μετανάστες του Γιοχάνεσμπουργκ ή αντιρετροϊκή θεραπεία στους ασθενείς του HIV/AIDS στο Ναϊρόμπι.

 Η Ελλάδα δεν έχει μείνει ανέγγιχτη από τις συνέπειες της άνευ προηγουμένου, ανεξέλεγκτης αστικοποίησης που εντείνονται ακόμη περισσότερο από την οικονομική κρίση, ωθώντας πολλούς συμπολίτες μας στα όρια της φτώχιας. Ακόμη κι αν οι παραγκουπόλεις του Καράτσι ή της Κιμπέρα μάς είναι άγνωστες, ωστόσο, καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με εικόνες εξαθλίωσης, που αφορούν κυρίως στις πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι και οι αποκλεισμένοι από την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά –ντόπιοι και ξένοι-  κυρίως σε αστι! κά κέντρα. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στα όρια της επιβίωσης θα συνεχίσει  ολοένα να αυξάνεται. Τα μεταναστευτικά κύματα συνεχίζουν να καταφτάνουν στα αστικά κέντρα, χωρίς καμία πρόβλεψη, σχεδιασμό, κανόνα. Είναι άκρως επείγον να αναγνωρίσουμε την ανθρωπιστική κρίση που απειλεί τους κατοίκους πολλών σύγχρονων πόλεων, για να καταφέρουμε να αντιδράσουμε πριν το πρόβλημα φτάσει και στη δική μας γειτονιά.

Έκθεση Φωτογραφίας στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Fringe Festival 2012
Εγκαίνια έκθεσης :14 Ιουνίου 2012
Διάρκεια έκθεσης :14 Ιουνίου 2012 εως 30 Ιουνίου 2012

Παράλληλη Δράση Διαγωνισμός Φωτογραφίας  PHOTO PROJECT Αποκαλύπτοντας τους #Urban Survivors

Ελληνοαμερικανική Ένωση
Μασσαλίας 22  Αθήνα
Τηλ επικοινωνίας : 2103680052


Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου