Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Έκθεση Φωτογραφίας του Βαγγέλη Ρασσιά με τίτλο ''Πόδια Τοτέμ - Τotem legs'' στο MCF Bar - Resto του Ίδρυματος Μιχάλης Κακογιάννης εως 31 Οκτωβρίου 2012

Ο φωτογράφος Βαγγέλης Ρασσιάς παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας ''Πόδια Τοτέμ - Τotem legs'', με 23 ασπρόμαυρα επιλεγμένα έργα διαστάσεων 2Χ1.5 και 1.20Χ0.80, στο MCF Bar - Resto και στον Αίθριο χώρο του 3ου.

Τοτέμ στις αρχέγονες ανιμιστικές κοινωνίες ήταν το σύμβολο ενός αντικειμένου λατρείας. Τα γυναικεία πόδια έχουν χαρακτηρισθεί ως αντικείμενα λατρείας σε όλους τους πολιτισμούς. Τό απαύγασμα όμως της λατρείας εκδηλώθηκε στον πολιτισμό της Δύσης, όπου τα πόδια - Τοτέμ έχουν χαρακτηρίσει τον Δυτικό πολιτισμό εδώ και αιώνες.
Ετούτη, λοιπόν, τη λατρεία απαθανάτισε ο Βαγγέλης Ρασσιάς, διακεκριμένος φωτογράφος με πολυπληθείς και πολύχρονες συνεργασίες με ελληνικά περιοδικά μόδας, διεθνή πρακτορεία, την ΕΡΤ κ.α. όπως και πολυπληθείς ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε ομαδικές.
Ο φωτογράφος, Βαγγέλης Ρασσιάς σημειώνει…
«Αποφάσισα σε μία δύσκολη εποχή να παρουσιάσω τις φωτογραφικές μου δημιουργίες με τίτλο ''Πόδια Τοτέμ''.
               
Σε μία προσωπική ενδοσκόπηση διαπίστωσα τον ρόλο πού είχαν τα γυναικεία πόδια στην φωτογραφική μου διαδρομή τα τελευταία 30 χρόνια.
Οφείλω να ομολογήσω μία ''άγρια'' ψυχαναλυτική ερμηνεία, ότι το γυναικείο πόδι είναι το υποκατάστατο ενός τραύματος, πού φετιχοποιήθηκε και έγινε Τοτέμ υπηρετώντας το Ταμπού (τον απαγορευτικό νόμο τού πατέρα).
Με αυτόν τον τρόπο, για την υπέρβαση τού τραύματος δημιουργήθηκε ένας μεταλόγος σε μορφή τέχνης με περιεχόμενο το λατρευτικό αντικείμενο σε μία μετανάγνωση.
Τα γυναικεία πόδια στην φωτογραφική τους αποκάλυψη υπάρχουν ως ''έργα τέχνης'', δημιουργώντας έναν λόγο μετά τον λόγο, επικαλύπτοντας την αληθινή αποκάλυψη του τραύματος και του ανείπωτου λόγου.
Οι φωτογραφίες πού εκθέτω είναι ένα απόσπασμα μίας πορείας ''μέ τα πόδια'' 3 δεκαετιών.
Σάς προσκαλώ να την κρίνετε απολαμβάνοντάς την.»
Σάς ευχαριστώ
Βαγγέλης Ρασσιάς


Διάρκεια έκθεσης : 5 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2012 (Αύγουστος Κλειστά)
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Ώρες λειτουργίας του MCF coffee | bar | resto, από τις 19:00
Ώρες Καθημερινά: 7μ.μ.-12μ.μ.
Πειραιώς 206 Ταύρος, Αθήνα
Τηλ επικοινωνίας : 210 3418550
Αίθουσα: εστιατόριο – μπαρ @ 3ος όροφος
Εισιτήρια:
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Περισσότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου