Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Σεμινάριο Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας από τον φωτογραφικό σύλλογο "ΕΝΝΕΑ" από 4 Ιουνίου εως 2 Ιουλίου Α΄ Κύκλος


Το ερώτημα: «Τι είναι καλή φωτογραφία;» απασχολεί τόσο τον ασχολούμενο με τη φωτογραφία, όσο και τον απλό λάτρη και θαυμαστή. Είναι αλήθεια, πως οι καλές φωτογραφίες δεν προκύπτουν τυχαία. Συχνά απαιτούν σκέψη, ειλικρίνεια, πάθος, εγρήγορση, συνειδητοποίηση. Για πολλούς από τους ενασχολούμενους, ο στόχος είναι απλός. Θέλουμε να συνεχίσουμε να εξερευνούμε, να προσπαθούμε να βελτιωθούμε, να εμπλακούμε περισσότερο με την φωτογραφική διαδικασία.
 Όμως, συχνά το παραπάνω ερώτημα έρχεται να μας θυμίσει ότι, το γεγονός πως είμαστε εξοικειωμένοι να βλέπουμε φωτογραφίες, δεν σημαίνει απαραίτητα πως μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τη φωτογραφία. Πόσο μάλλον να την κρίνουμε. Έτσι, φαίνεται να προκύπτει ένας κοινός στόχος, μια κοινή επιθυμία, τόσο του φωτογράφου όσο και του απλού θαυμαστή της φωτογραφίας. Να μπορεί να κρίνει και να απολαμβάνει την φωτογραφία με φωτογραφικά κριτήρια.
 Αυτό το σεμινάριο, διερευνά με πολυάριθμους τρόπους αυτόν τον στόχο και αποσκοπεί στο να καλύψει αυτήν ακριβώς την επιθυμία. Μέσα από τη συζήτηση και με τη βοήθεια προβολών slides, παρουσιάζεται και σχολιάζεται ένα ευρύ φάσμα φωτογραφικών έργων και καλλιτεχνικών προσεγγίσεων, από το πορτρέτο και το τοπίο ως τη φωτογραφία ντοκουμέντου και το φωτορεπορτάζ. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν το φωτογραφικό τους κριτήριο, να σκεφτούν και να βοηθηθούν στην φωτογραφική τους κατεύθυνση.

Ο πρώτος κύκλος του σεμιναρίου διαρκεί 20 ώρες και κατά τη διάρκειά του παρουσιάζεται και σχολιάζεται το έργο των:
 * Henri Cartier-Bresson * Andre Kertesz * Julia Margaret Cameron * Eugene Atget * Walker Evans * Robert Frank * August Sander * Josef Sudek * Alexander Rodtchenko * Paul Strand * Ansel Adams * Bill Brandt * Garry Winogrand
 * William Eaggleston * Diane Arbus * W. Eugene Smith * Willy Ronis * Jacques-Henri Lartigue.

Kαθ' όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες μπορούν να επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη του “Εννέα”, ώστε να μελετούν το έργο των παρουσιαζόμενων φωτογράφων.
 Εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να παρουσιάσουν φωτογραφίες τους (portfolio ή μεμονωμένες) προς κριτική, είτε κατά την διάρκεια των παραδόσεων είτε κατ' ιδίαν.

Για την κριτική φωτογραφιών:
 Η κριτική φωτογραφιών έχει στόχο να βοηθήσει τον φωτογράφο, επισημαίνοντας και υποδεικνύοντας πιθανές φωτογραφικές κατευθύνσεις, με βάση την παρουσιαζόμενη δουλειά. Μπορεί να αφορά, τόσο σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, όσο και σε παλαιότερες. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, δεν ανατίθενται φωτογραφικές εργασίες ή ασκήσεις κανενός είδους. Ο καθένας φωτογραφίζει, κατά τη δική του επιθυμία, ότι τον ενδιαφέρει.

Σεμινάριο Γνωριμίας με την Καλλιτεχνική Φωτογραφία. ( Α' Κύκλος.)

Διάρκεια: 20 ώρες. Από 4 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2012.
 Χώρος Διεξαγωγής : Στην έδρα του "Εννέα", Θεμιστοκλέους 49, Εξάρχεια
 Παραδόσεις: Κάθε Δευτέρα από 6:00 έως 10:00 μμ
 Έναρξη: Δευτέρα 4 Ιουνίου, στις 6:00 μμ.
 Κόστος : 280€ (πληρωτέο σε δυο δόσεις).
 Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 210 330.40.60

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου