Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

Έκθεση Φωτογραφίας του Γιώργου-Όμηρου Χριστάκου με τίτλο “Αείζωον Πυρ” στο Ίδρυμα Ευγενίδου από 22 Μαίου εως 24 Ιουνίου 2012

Η έκθεση του Έλληνα φωτογράφου Γιώργου-Όμηρου Χριστάκου με τίτλο “Αείζωον Πυρ”, εγκαινιάστηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου την Τρίτη 22 Μαΐου 2012.
Ο φακός του φωτογράφου, παρακολουθεί την ανθρώπινη κίνηση και απαθανατίζει στιγμές στο χρόνο. Μέσα στην φωτογραφία το σώμα ξεφεύγει από τα όρια του χώρου και του χρόνου και μας μεταφέρει τη δύναμη και ενέργεια που το διακατέχει. Το έντονο χρώμα και η αντίθεση φωτός και σκιάς, σε συνδυασμό με την ένταση που προκαλεί στο έργο η κίνηση, προσδίδουν, στα -μεγάλων διαστάσεων- έργα του Γιώργου Χριστάκου, δύναμη και εντάσσουν τον θεατή μέσα στο έργο.
Ο ίδιος ο φωτογράφος αναφέρει: «Στόχος μου ήταν να απαθανατίσω τη στιγμή, τη συγκεκριμένη στιγμή που η κίνηση του ανθρώπινου σώματος προβάλλει την ενέργειά της στο χώρο και το χρόνο. Η στιγμή που καταφέρνει να φθάσει σε υψηλότερα επίπεδα εξέλιξης και να απαλλαχθεί από το κατώτερο κομμάτι της προσωπικότητάς του. Η στιγμή της κατάβασης στον Ανώτερο Εαυτό! Ένα ταξίδι τελικά προς μια νέα διάσταση έτοιμη προς εξερεύνηση ή ένα παιχνίδι του μυαλού;»
Η κεντρική ιδέα αυτής της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει 22 έργα, δεν ήταν τυχαία.  Κρατώντας βαθιά μέσα του τη ρήση του Ηράκλειτου: "Κόσμον τόνδε τον αυτόν απάντων, ούτε τις Θεών, ούτε τις ανθρώπων εποίησεν, αλλά ήν αεί και εστίν και έσται πυρ αείζωον, απτόμενον μέτρα και αποσβεννύμενον μέτρα" ο Γιώργος-Όμηρος Χριστάκος θεωρεί ότι: «Είμαστε όλοι ενέργεια που δεν μπορεί να καταστραφεί ούτε να αναπαραχθεί. Αυτή η ενέργεια, ο πυρήνας του κάθε ανθρώπου, υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει για πάντα». Η φωτογραφική του λοιπόν διάθεση, εμπνέεται από τις φιλοσοφικές του αναζητήσεις και τον οδηγεί στο δημιουργικό αποτέλεσμα που παρουσιάζεται κάτω από το Θόλο του Παλαιού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, με τον σχετικό τίτλο «Αείζωον Πυρ».

Αξιοποιώντας στο έπακρο τις τεχνικές του γνώσεις στη φωτογραφία, ο Γιώργος-Όμηρος Χριστάκος παρουσιάζει ένα έργο, που αν και μιλά στις αισθήσεις, απευθύνεται τελικά στην ψυχή του θεατή.

Γιώργος - Όμηρος Χριστάκος
Βιογραφικό Σημείωμα
“Είκοσι χρόνια στέλεχος στο χώρο των επιχειρήσεων.  Με μια επιτυχημένη καριέρα στην οποία ακολουθούσα συγκεκριμένες στρατηγικές με φόρμες και φόρμουλες που το σύγχρονο marketing υπαγορεύει. Έβρισκα τον χώρο πολύ δημιουργικό αν και πάντοτε αισθανόμουν σαν ένα «out of the box golden boy”, καθώς το πάθος της ζωής μου ήταν η φωτογραφία.
Για περισσότερο από 30 χρόνια, η φωτογραφική μηχανή ήταν μέρος της ύπαρξής μου. Από τις παλιές φωτογραφικές μηχανές και τον σκοτεινό θάλαμο, μέχρι την ψηφιακή εποχή, ο δρόμος ήταν μακρύς και πολύ δημιουργικός.  Ο ορθολογισμός – κυρίαρχο στοιχείο της ζωής μου όλα αυτά τα χρόνια - έδωσε τη θέση του σε μια πιο συναισθηματική προσέγγιση των καταστάσεων, απελευθερώνοντας τη φαντασία και χαρίζοντάς μου απόλυτη ελευθερία έκφρασης.
Βέβαια, μακροπρόθεσμα, η σύγκρουση ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κόσμους ήταν αναπόφευκτη. Αναθεωρώντας τον τρόπο που ζούσα τη ζωή μου, αποφάσισα να «επιλέξω την ερωμένη απο την σύζυγο» και να ασχοληθώ πλέον αποκλειστικά με την φωτογραφία.
Στη φωτογραφική μου δουλειά, η καθημερινότητα παρουσιάζεται με μια διαφορετική οπτική αντίληψη, αδιαφορώντας για την πιστή και αντικειμενική αναπαράστασή της. Η κίνηση γίνεται μέρος της εικόνας. Τα αντικείμενα ρέουν στο φως, τα σώματα διαχέονται στο χώρο σε μια ζωγραφική ατμόσφαιρα....
...μερικές φορές ταξιδεύοντας στο μαγικό και παράξενο κόσμο των ονείρων...
...κάποιες άλλες, σε μια προσπάθεια αποτύπωσης της στιγμής, της συγκεκριμένης στιγμής που η κίνηση του ανθρώπινου σώματος προβάλλει την ενέργειά της στο χώρο και το χρόνο...
...άλλοτε παίζοντας με τα ταξίδια του μυαλού και της ψυχής... σε αληθινούς ή επιθυμητούς προορισμούς...
Πάντοτε, όμως, αφήνοντας τον εσωτερικό μου εαυτό να ανοίγει δρόμους, τους οποίους στη συνέχεια θα μπορώ να μοιράζομαι με εκείνους που αναζητούν τους αντίστοιχους προορισμούς σε σκέψεις και συναισθήματα.”

Διάρκεια Έκθεσης : 22 Μαίου εως 24 Ιουνίου 2012
Ίδρυμα Ευγενίδου
Ωρες λειτουργίας καθημερινά :11:00 - 21:00
(εξαιρούνται οι επίσημες αργίες)
Λ.Συγγρού 387 Π.Φάληρο
Τηλ επικοινωνίας : 2109469600
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου