Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

Έκθεση Φωτογραφίας του Κώστα Ορδόλη με τίτλο “Novembers Rain” στην Gallery M55

Στα πλαίσια του ATHENS PHOTO FESTIVAL 2011, ο χώρος τέχνης Μ55 Projects παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας “Novembers Rain” του Κώστα Ορδόλη και το slide show του Πολωνού Pawel Bownik με τίτλο “Gamers”.Παράλληλα θα διοργανωθεί portfolio review στο χώρο της Μ55.

 “Novembers Rain” - Κώστας Ορδόλης (έκθεση που παρουσιάστηκε στο φωτογραφικό μήνα της Μπρατισλάβας το Νοέμβριο του 2009).
 Το Novembers Rain αποτελεί για τον Κώστα Ορδόλη μια κατάθεση και την ίδια στιγμή μαρτυρία για τα ταξίδια του στην Κεντρική Ευρώπη, με επίκεντρο την Μπρατισλάβα.
Από τη στιγμή που επισκέφτηκε την Μπρατισλάβα για πρώτη φορά, τον Νοέμβριο του 1999, για να λάβει μέρος στο Φωτογραφικό Μήνα, δημιουργήθηκε μια στενή σχέση όχι μόνο με τη συγκεκριμένη πόλη αλλά και με άλλες πόλεις της ευρύτερης περιοχής και ταυτόχρονα αναπτύχθηκε η ανάγκη να επιστρέφει σε αυτές όλους τους βροχερούς Νοέμβρηδες που ακολούθησαν τα επόμενα 10 χρόνια.
Έτσι αρχές Νοέμβρη ο Ορδόλης περιπλανιόταν ακούραστα στους δρόμους τους με τη μανία ενός αχόρταγου περιηγητή-φωτογράφου που προσπαθούσε να συνθέσει, να σχηματοποιήσει τις δικές του πόλεις, να ακούσει τους ήχους τους, να γευτεί τις αλλαγές που ξετυλίγονταν μπροστά του.
Με αυτή την έννοια ο Ορδόλης είναι φωτογράφος «Πόλεων». Οι πόλεις υπάρχουν για να τις παρατηρεί, να καταγράφει εμπειρίες, να ψάχνει την αλήθεια κι ας ξέρει ότι υπάρχουν βεβαίως πολλές αλήθειες για αυτές. Ο Νοέμβρης και οι βροχές του, η μελαγχολική ατμόσφαιρα, τα σκουρόχρωμα σκηνικά και οι γκριζόμαυροι τόνοι αποτελούν γι’ αυτόν το κατάλληλο υπόβαθρο αυτής της αναζήτησης.
Στις περιηγήσεις του αυτές δεν προσανατολίζεται προς κάποιο συγκεκριμένο θέμα, αφού οι φωτογραφίες του δεν ανήκουν σε αυτό το είδος που εξυπηρετεί κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Η επιλογή των λήψεων του γίνεται αυθόρμητα, προκύπτει δηλαδή από τα ερεθίσματα της κάθε στιγμής, σαν ένα κάλεσμα που μορφοποιείται μέσα του και παίρνει φωτογραφική σάρκα και οστά.
Πρόθεση του δεν είναι να αναδείξει κάποιες έννοιες, να επεξεργαστεί ή να εικονογραφήσει μια ιδέα, να καταγράψει τις εξελίξεις που εναλλάσσονται στο χώρο και το χρόνο αλλά να αναζητήσει τις δικές του προσωπικές φωτογραφικές απαντήσεις, στα ερωτήματα που είναι διάχυτα γύρω του.
Μια διαδικασία με κύρια γνωρίσματα την απλότητα της φωτογραφικής έκφρασης, του προσωπικού ύφους που διαφοροποιείται με την πάροδο του χρόνου.
Γιατί αν οι φωτογραφίες της νεότητας του που γνωρίσαμε με τα βιβλία του <ΑΘΗΝΑΙΟΙ> και <Αττική Αγγελικό & Μαύρο Φώς> είναι πιο αρμονικά δομημένες και μορφικά απλούστερες, οι ώριμες πια συνθέσεις του έχουν πυκνά οπτικά στοιχεία που συνδιαλέγονται μεταξύ τους δημιουργώντας μια φόρμα φωτογραφικά πολυεπίπεδη.
Το «Novembers Rain» είναι Φωτογραφία – Τόπος• τόπος που χαρτογραφείται και οργανώνεται με την ρευστή ακρίβεια ενός ακούραστου, μοναχικού περιπατητή που μας δείχνει τον κόσμο και ταυτόχρονα μας μιλάει για τη φωτογραφία.

Gallery M55 Μαυρομιχάλη 55,Αθήνα

Εγκαίνια Έκθεσης : 25 Νοεμβρίου 2011 20.00
Διάρκεια  Έκθεσης :25 Νοεμβρίου - 16 Δεκεμβρίου
Ώρες Λειτουργίας :Τρ-Παρ : 18.00-21.00 & Σαβ: 11.00-15.00
 
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου