Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Ημουν Εκεί : Καμίλο Νόλλας "Mobile in NY- Εν Κινήσει στη Νέα Υορκη", Μουσείο Μπενάκη


Μουσείο Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς. Αν και στο κέντρο της Αθήνας για λίγα λεπτά νιώθω τον παλμό της Νέας Υόρκης. Ο φωτογράφος Καμίλο Νόλλας παρουσιάζει τις εικόνες ενός πρωτότυπου project με τίτλο “Mobile in NY – Εν Κινήσει στη Νέα Υόρκη”. Πρόκειται για 54 έγχρωμες φωτογραφίες (32x42) οι οποίες  τραβήχτηκαν από το κινητό του φωτογράφου, την περίοδο 2009-2010, και μας μεταφέρουν την προσωπική του ματιά αλλά και την αυθεντική εικόνα της πόλης καθώς ελλείψη επαγγελματικού φωτογραφικού εξοπλισμού  ο φωτογράφος κατάφερε να περάσει απαρατήρητος και να μην αλλοιωθούν έτσι οι εικόνες του. 

Βλέποντας μία προς μία τις φωτογραφίες, διακρίνεις αμέσως την διαφορετικότητα και την πολυμορφία της Νέας Υόρκης. Ξεχωριστές κατά τη γνώμη μου το περιστέρι με φόντο τους ουρανοξύστες, το κουτάκι “Ελβις” για καραμέλες και η εικόνα με τη γιγάντια σκιά μιας ανθρώπινης φιγούρας σε ένα πολυσύχναστο δημόσιο χώρο.

Η έκθεση πλαισιώνεται και με ένα τετράλεπτο video το οποίο αποτελείται από συνεχόμενα καρέ των εικόνων που αποτελούν το πριν και το μετά των φωτογραφιών που παρουσιάζονται στην έκθεση. Ένα πολύ ευρυματικό στοιχείο το οποίο κυριολεκτικά ζωντανεύει τις φωτογραφίες, τις πλαισιώνει με ήχο και σου δίνει την αίσθηση πως είσαι αυτόπτης μάρτυρας κατά τη λήψη.

Αξίζει να σημειωθεί πως την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Fred Ritchin,  ένας από τους σημαντικότερους επιμελητές στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου