Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

έκθεση φωτογραφίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης "Marc HELD : ο φωτογράφος, ο αρχιτέκτονας, ο designer"


Η έκθεση με τίτλο «Marc HELD : ο φωτογράφος, ο αρχιτέκτονας, ο designer» συγκεντρώνει κομμάτια από το δημιουργικό και εξαιρετικά πλούσιο και αξιαγάπητο κόσμο ενός καλλιτέχνη ο οποίος εγκατέλειψε το Παρίσι, πριν από 20 χρόνια, για να εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί της Σκοπέλου.
Συγκεκριμένα, η έκθεση αφορά μια επιλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών, που παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα «κρυμμένες σε ένα συρτάρι», τις οποίες ο Marc HELD τράβηξε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1950-1960, αλλά και ταυτόχρονα συνδέεται με το συνολικό δημιουργικό του έργο ώστε να γίνει αισθητή στους επισκέπτες η πορεία που δίνει στην καριέρα του ένα πολύ αρμονικό χαρακτήρα : αγάπη για την ελευθερία, ισορροπημένη σχέση με τη φύση, ακρίβεια του έργου και τρυφερότητα για τον κόσμο που τον περιβάλλει.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1950-1960, ο Marc HELD φωτογράφιζε συνεχώς, με αυθορμητισμό και εμπάθεια για τα μοντέλα του. Με γνώμονα την επιθυμία να αφήσει μαρτυρίες, ενώ ήταν μόνο είκοσι ετών, με τη βοήθεια μιας φωτογραφικής μηχανής Contessa, και στη συνέχεια με μια Leica M3, αιχμαλώτισε τη μικρή κοινωνία γύρω του : τους φτωχούς του Παρισιού μεταπολεμικά, πολιτικές διαδηλώσεις, παιδιά να μελετούν και να παίζουν, ενήλικες στην παραλία, την περιοχή Corrèze των παιδικών του χρόνων, τις πρώτες εξορμήσεις του μακριά από την πόλη ή τα προάστια στην προσπάθειά τους να εκσυγχρονισθούν.
Το βλέμμα του απέδωσε με μια σχετική τρυφερότητα μια Γαλλία που δεν υπάρχει πια, αλλά δεν λησμονήθηκε από αυτούς οι οποίοι, στην Ελλάδα και αλλού, νοιώθουν δεμένοι με τη χώρα μας.
Οι φωτογραφίες του Marc HELD, λίγο γνωστές για την ώρα, έρχονται να εμπλουτίσουν την ποικιλία απόψεων σχετικά με την ουμανιστική φωτογραφία, που συχνά περιορίζεται σε λιγοστά διάσημα ονόματα.
Τέλος, και πιο συγκεκριμένα, καθόσον διασχίζουμε μια δύσκολη περίοδο εδώ, η έκθεση που παράγει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με την καθοριστική υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, φιλοδοξεί επίσης να δείξει ταπεινά στον επισκέπτη την πορεία ζωής του Marc HELD, πορεία που αποτελεί ταυτόχρονα ένα γλυκό, όμορφο, κατευναστικό «μάθημα» για όποιον είναι διατεθειμένος να δώσει προσοχή.
Με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και της VOZ’ Galerie.

Διάρκεια έκθεσης : 29 Ιουνίου 2011 εως 31 Αυγούστου 2011 
Δευτέρα – Παρασκευή : 11:00 – 13:30 και 18:30 – 21:00 (Κλειστά από 13/07 έως 15/08/2011)
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Λεωφόρος Στρατού 2Α, 54007, Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία: 2310 821 231

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου