Τρίτη, 26 Απριλίου 2011

Εκθεση Φωτογραφίας του Λουκά Χαψή με τίτλο "Παρατηρητές του Χρόνου" στο ΝΟΗΣΙΣ απο 3 Μαιου εως 12 Ιουνίου

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ διοργανώνει έκθεση αστροφωτογραφίας του φωτογράφου Λουκά Χαψή με τίτλο «Παρατηρητές του Χρόνου», από 3 Μαΐου έως 12 Ιουνίου 2011.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 3 Μαΐου 2011 και ώρα 20:30 στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του ΝΟΗΣΙΣ.

Εκπληρώνοντας σταδιακά το όνειρο ζωής να καταγράψει τις πιο εντυπωσιακές ολικές εκλείψεις ηλίου σε όλο τον κόσμο, ο φωτογράφος Λουκάς Χαψής περιδιαβαίνει με το φακό του τον ουρανό στα πιο αντιδιαμετρικά σημεία του πλανήτη, από την Αρούμπα ως τη Ζάμπια και από το Καστελόριζο ως (πρόσφατα) την εξωτική νήσο του Πάσχα. Παρατηρητής των αστρικών σωμάτων και των ουράνιων φαινομένων που ξετυλίγονται μέσα στο χρόνο και αναζητούν την εικονική διατύπωσή τους, ο Λουκάς αποβλέπει στη δημιουργικότητα αλλά και την επιστημονική ακρίβεια, στην τεχνική αρτιότητα αλλά και τις λεπτές προσωπικές πινελιές.

Σχετικά με την αποστολή στη μακρινή Νήσο του Πάσχα (το πιο απομονωμένο σημείο του πλανήτη), ο φωτογράφος μας σημειώνει ότι γι’ αυτόν, ήταν μια μοναδική ευκαιρία αυτοσυγκέντρωσης και οργάνωσης υλικού. Με τη γνωστή του τελειομανία, ο Λουκάς παρέμεινε στο νησί πάνω από ένα μήνα όχι μόνον για να φωτογραφίσει την έκλειψη, αλλά για να βγάλει και πολλές αστροφωτογραφίες με κοινό παρονομαστή τα Moai, τα εμβληματικά πέτρινα αγάλματα των Rapa Nui, μοναδικά κατάλοιπα στα απώτατα σύνορα του χαμένου πολυνησιακού πολιτισμού. Η ιδέα ήταν να αξιοποιηθούν τα Moai σαν συνδετικός κρίκος για μια σειρά αστροφωτογραφιών, σε ένα μοναδικό νυκτερινό ταξίδι ανάμεσα στη γη και το γαλαξία, ανάμεσα στο ιστορικό παρελθόν και το αστρικό μέλλον της ανθρωπότητας.

Οι καλύτερες στιγμές από την αποστολή αυτή στη νήσο του Πάσχα τον Ιούλιο του 2010, περιλαμβάνονται στην έκθεση ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ που διοργανώνει το ΝΟΗΣΙΣ από 3 Μαΐου έως 12 Ιουνίου 2011 στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων.
Έκθεση «Παρατηρητές του Χρόνου»
Διοργάνωση: Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ
Χορηγός: «Πλανητάριο Θεσσαλονίκης»
Διάρκεια Έκθεσης: 3 Μαΐου – 12 Ιουνίου 2011
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 10.00 – 14.30
Σάββατο – Κυριακή: 11.30 – 18.30

Είσοδος ελεύθερη.
Πληροφορίες:
Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ
6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης (απέναντι από το Mediterranean Cosmos)
Τηλέφωνο: 2310 483000, Fax: 2310 483020
Δικτυακός τόπος: www.noesis.edu.gr
Φωτογραφίες ©Λουκάς Χαψής
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου