Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Εκθεση φωτογραφίας των Θανάση Λομέφ Ζαχαρόπουλου, Γιώργου Σαββάκη και Μανώλη Σκαντζάκη με τίτλο "Ερχομός, Αναμονή, Φυγή"

Η Φωτογραφική έκθεση "Ερχομός, Αναμονή, Φυγή" θα πραγματοποιηθεί στο χώρο τέχνης Γ. Βασιλειάδη από τις 13 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2011 με ώρες λειτουργίας Τρίτη έως Παρασκευή 19:00-22:00 και Σάββατο 11:00-18:00. (Κυριακή, Δευτέρα κλειστά)
Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες των Θανάση Λομέφ Ζαχαρόπουλου, Γιώργου Σαββάκη και Μανώλη Σκαντζάκη
Ερχομός
Πριν από ένα χρόνο ήρθα στο Ηράκλειο Κρήτης από το Λονδίνο. Περά από την προσωπική ιστορία υπάρχουν και άλλες δυο πάνω στις οποίες η δουλεία αυτή έχει στηθεί.
Η ιστορία του Δαιδάλου, του μυθικού μηχανικού που έρχεται στην Κνωσό να κατασκευάσει τον λαβύρινθο για τον βασιλιά Μίνωα και στην συνέχεια βρίσκεται φυλακισμένος μέσα στο ίδιο του το εργαστήριο προκειμένου για να μην προδώσει τα μυστικά σχέδια του λαβύρινθου. Από το παράθυρο του εργαστηρίου παρατηρεί την ζωή στη μινωική Κρήτη δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην πτήση των πουλιών.
Η ιστορία της ανακατασκευής του παλατιού της Κνωσού από τον άγγλο Arthur Evans το 1900. Ο Evans ακολουθώντας τις δικές του αισθητικές ιδέες, και την εμμονή του για τον μινωικό πολιτισμό που είχε μόλις ανακαλύψει, αδιαφορεί για την επιστημονική αρχαιολογική πραγματικότητα και ανακατασκευάζει το μινωικό παλάτι της φαντασίας του, παραγνωρίζοντας τις ενδείξεις της ανασκαφής.
Οι φωτογραφίες αυτές ανήκουν στο συνεχιζόμενο project “Palaces of Knossos”.
Θανάσης Λομέφ Ζαχαρόπουλος
Αναμονή
Πως μπορεί κάποιος να φωτογραφίσει την αδυσώπητη παραμονή;
Πως να μετατρέψει το χώρο σε ήχο, σε σκιά;
Σε κάτι ανηλεές στατικό.
Πάντα θεωρούσα (και πιστεύω) ότι η φωτογραφία είναι κάτι παραπάνω από μια απλή περιγραφή του κόσμου ή μια βερμπαλιστική απεικόνιση των εμμονών του φωτογράφου. Αδικούμε τη φωτογραφική τέχνη έτσι. Την αδικούμε ως μέσο, καταγραφής και παραγωγής ανθρώπινου πολιτισμού.
Σαν παρουσία νιώθω καθηλωμένος σε ένα χώρο οικονομικό, σχέσεων, ερώτων, πιέσεων, καθωσπρέπει, ένα χώρο μοτίβο που υπαγορεύει ένα σχιζοφρενές ασφυκτικό πλαίσιο το οποίο αποδεχόμαστε όλοι.
ΚΙ ΕΓΩ προσπαθώ να ξεγλιστρήσω όπως οι σκιές μέσα στο κάδρο. Να κρατηθώ από το όμορο βλέμμα του άλλου που ασφυκτιά σαν και μένα. Κουρασμένος από τα διότι.
Αναμένω να ξεγλιστρήσω (από αυτό το χώρο/πλαίσιο) φωτογραφίζοντας. Άλλωστε πάντα έλεγα ότι…
Ο φωτογράφος δημιουργεί μια πραγματικότητα, που δεν υπάρχει, παρά μόνο γιατί φωτογραφήθηκε.
Γιώργος Σαββάκης
Φυγή
Η φυγή είναι μάλλον η εύκολη λύση, καθώς αποτελεί τη βιαστική και εσπευσμένη αντίδραση κάποιου μπροστά σε ένα πρόβλημα, σε ένα κίνδυνο ή σε μια απειλή. Η φυγή αποτελεί την προσπάθεια για την κρυφή εγκατάλειψη ενός τόπου, ενός τόπου που θεωρείς ότι σε περιορίζει, σε πνίγει και σε κρατάει μακριά από τον "παράδεισο".
Στην πραγματικότητα οι τάσεις φυγής ξεκινάνε από τον ίδιο μας τον εαυτό και ο τόπος είναι απλώς η αφορμή. Η ανάγκη για φυγή δημιουργείται κυρίως από την αδυναμία μας να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που βιώνουμε ή βιώσαμε κάποια στιγμή στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να τις επιτρέπουμε να καθορίζουν τη ζωή μας, να μας κατασπαράζουν και τελικά να μας καθιστούν ανέτοιμους να φύγουμε. Αν θες να φύγεις απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η καταπολέμηση αυτών των τάσεων φυγής και κυρίως των λόγων που τις δημιουργούν. Τότε μόνο θα νιώσεις την απόλυτη, την αληθινή ελευθερία.
Αυτή η δουλειά αποτελεί την προσπάθεια μου να οπτικοποιήσω μέσω του έργου μου την φυγή, όπως εγώ την βίωσα, αναζητώντας του λόγους και την λύση. Ένα ταξίδι στο υποσυνείδητο μέσω της φωτογραφίας.
Σκαντζάκης Μανώλης

Διάρκεια :13 εως 30 Ιανουαρίου 2011 - 18:00
Ωράριο :Τρίτη έως Παρασκευή 19:00-22:00
Σάββατο 11:00-18:00. (Κυριακή, Δευτέρα κλειστά)
Χώρος τέχνης Γ. Βασιλειάδη, Μεραμβέλλου 54
Ηράκλειο Κρήτης
Θανάσης Λομέφ Ζαχαρόπουλος, Γιώργος Σαββάκης, Μανώλης Σκαντζάκης
E: lomefoto@gmail.com E: info@gsavakis.com E: skantzman@gmail.com
http://stay-come-and-go.tk/
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου