Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Εκθεση φωτογραφίας του Μάκη Οικονομίδη με τίτλο «Δομοστοιχεία της Αισθητικής του Αστικού Τοπίου»

«Δομοστοιχεία της Αισθητικής του Αστικού Τοπίου» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Κύπριου φωτογράφου Μάκη Οικονομίδη, ιδρυτικού μέλους της «Φωτοδού», σωματείου για την καλλιτεχνική φωτογραφία στη Λευκωσία.


Η έκθεση παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Ο Μάκης Οικονομίδης μιλάει για το θέμα των έργων του: «Περπατώ στους δρόμους των πόλεων…Εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα: δημόσια κτίρια, εκκλησίες, μουσεία, θέατρα, γραφεία εταιρειών, πολυκαταστήματα, γέφυρες, πολυκατοικίες. Οι τουρίστες τα ψάχνουν ακολουθώντας τον τουριστικό οδηγό. Σταματούν για λίγο. Τα φωτογραφίζουν και φωτογραφίζονται μπροστά τους. Προσπερνώ….Ψάχνω τα ασήμαντα, που δεν σχεδιάστηκαν για την αιωνιότητα. Τα ταπεινά, που δεν υπάρχουν στους τουριστικούς χάρτες. Ενίοτε δεν υπάρχουν σε κανένα χάρτη, αφού συνήθως η ύπαρξη τους είναι προσωρινή. Μερικές φορές φέρουν τροχούς για να μετακινούνται εύκολα, όπου η ανάγκη τα καλεί. Κάποτε παραμένουν σε αχρησία, έρμαια της φθοράς του χρόνου. Οι άλλοι τα προσπερνούν. Η ύπαρξή τους ενοχλεί. Επηρεάζουν αρνητικά την αισθητική των πόλεων. Δεν κατασκευάστηκαν για να την υπηρετήσουν. Εξυπηρετούν έναν συγκεκριμένο πρακτικό σκοπό. Γι’ αυτό τα ανέχονται. Και θα συνεχίζουν να τα ανέχονται, αφού η συνήθεια καθιστά μονιμότητα την προσωρινότητα.Ευτυχώς…Έτσι μπορώ να τα βρω. Να τα αναδείξω. Να προβάλω τη δική τους αισθητική, με την οποία συμπληρώνουν ταπεινά τη “σχεδιασμένη” αισθητική των πόλεων, καθιερώνοντας, μαζί με όλα τα άλλα, την “ντε φάκτο” αισθητική του σύγχρονου αστικού τοπίου.»

Η έκθεση παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Μ.Ι.Ε.Τ., Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Βασ. Όλγας 108, Θεσσαλονίκη *Τηλέφωνο: 2310295170


1-24 Οκτωβρίου,
Τρίτη-Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00, Παρασκευή: 10:00-14:00 και 18:00-21:00 *Για ομαδικές επισκέψεις πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το Κέντρο στα τηλέφωνα 2310295170-1
Πηγή : opencalendar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου