Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Εκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Οικεία Ξενιτιά" στο Ινστιτουτο Γκαίτε μέχρι το τέλος του χρόνου

Έκθεση φωτογραφιών, με τίτλο «Οικεία ξενιτειά», που απαθανατίζουν καρέ-καρέ την πορεία των Ελλήνων μεταναστών από τα καπνοχώραφα στη γερμανική βιομηχανική παραγωγή, από τη μεγάλη ελληνική οικογένεια στη μοναξιά των εργατικών εστιών, από τις συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές αποχαιρετισμού έως και τη σταδιακή τους εγκατάσταση στη «δεύτερη πατρίδα», τη δεκαετία του ΄60, «ανοίγει τις πύλες» της την 1η Οκτωβρίου, στις 21.30 στο φουαγιέ του Γερμανικού Ινστιτούτου, «Γκαίτε» της Αθήνας και θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους.


Υπενθυμίζεται ότι το 1960, με την υπογραφή του Γερμανο - Ελληνικού Συμφώνου Προσέλκυσης Εργατών, πολλοί Έλληνες απέκτησαν την πολυπόθητη «πράσινα κάρτα», με την οποία ξεκινούσε το ταξίδι προς τη Γερμανία, είτε από τον Πειραιά με το θρυλικό φέρι μποτ «Κολοκοτρώνης» είτε, αργότερα, με την έκτακτη αμαξοστοιχία από τη Θεσσαλονίκη.


Με αφορμή το κλείσμο μισού αιώνα από τότε, η έκθεση καταγράφει αφενός το έργο των μεταναστών, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη γερμανική και την ελληνική οικονομία και αφετέρου αποτυπώνει και τον εσωτερικό κόσμο των ίδιων των μεταναστών. Τον διχασμό ανάμεσα στις μεγάλες προσδοκίες και στη σκληρή πραγματικότητα, ανάμεσα στην πατρίδα, που άφησαν και σ’ εκείνη που βρήκαν με τα χρόνια στον ξένο τόπο.
Μέσα από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα ξεπηδά η εικόνα των μεταναστών, που έγιναν οι πρωτοπόροι ενός σύγχρονου εργασιακού κόσμου, ο οποίος καθορίστηκε από την κινητικότητα μεταξύ των χωρών.
Από το Αρχείο του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Μουσείου Μετανάστευσης στη Γερμανία (DOMID)
Goethe-Institut Athen


Ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι Δευτέρα έως Πέμπτη 9:00-21:00, Παρασκευή 9:00-19:00, Σάββατο 9:00-13:00.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου