Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010

Εκθεση Φωτογραφίας του Σπύρου Στάβερη με τίτλο “Facebook I”

Η γκαλερί Elika και το Lightroom Projects παρουσιάζουν στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2010 την ατομική έκθεση φωτογραφίας του Σπύρου Στάβερη. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Νοεμβρίου 2010.

Ο Στάβερης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες φωτογράφους, έγινε γνωστός κυρίως μέσα από την φωτογραφική του πορεία σε εφημερίδες και περιοδικά (με αφετηρία το θρυλικό περιοδικό 01 στις αρχές της δεκαετίας του '90).

Με το “Facebook I” για πρώτη φορά, παρουσιάζονται 42 φωτογραφικά του έργα κάτω από ένα νέο πρίσμα, σε έναν αμιγώς εικαστικό χώρο, μία σύγχρονη γκαλερί.

Μέσα στις δύο τελευταίες δεκαετίες, ο Στάβερης έχει φωτογραφίσει αμέτρητα, επώνυμα και μη, πρόσωπα της Ελληνικής κοινωνίας και έχει εστιάσει με το φακό του σχεδόν σε όλες τις κρυφές πτυχές της Ελληνικής πραγματικότητας, τόσο του περιθωρίου, όσο και του ετερόκλιτου “θιάσου” της πολιτικής, καλλιτεχνικής και κοσμικής Αθήνας και παρότι είναι υποσυνείδητα γνωστές σε όλους μας, με τη δική του εμμονή μεταμορφώνονται και γίνονται ξεκάθαρες, αναγνωρίσιμες, συνειδητές.

Με το προσωπικό του καλλιτεχνικό στίγμα αναδεικνύονται λεπτομέρειες σαγηνευτικές, ευαίσθητες, μελαγχολικές, αστείες, τραγικές, από κόσμους αντιδιαμετρικά αντίθετους, απόλυτα όμως πραγματικούς και ανθρώπινους. Με καθαρά εικαστική προσέγγιση φωτογραφίζει με την ίδια ευλάβεια κοσμικούς, ηθοποιούς, πόρνες, πρεζάκια, λαϊκούς τραγουδιστές πολιτικούς κι επιχειρηματίες. Και με έναν τρόπο απελευθερωτικό και σχεδόν μαγικό καταφέρνει πάντα να αναδείξει τη δική τους «αλήθεια», είτε πρόκειται για στιγμιότυπα είτε για «στημένα» πορτρέτα.

Παράλληλα ο προσωπικός χώρος ενδιαφέρει τον Στάβερη όσο και ο άνθρωπος που τον κατοικεί. Έτσι, για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στην έκθεση και μία σειρά από φωτογραφίες εσωτερικών χώρων (οίκους ανοχής, μεγαλοαστικά σαλόνια) που ο καθένας «αφηγείται» τις δικές του ιστορίες όπως αυτές αποτυπώνονται στα έπιπλα και στα αντικείμενα

Kαι όπως λέει ο ίδιος “Ο κάθε χώρος είναι μια σκηνή όπου αυτοπροσδιορίζονται και αυτοσχολιάζονται χωρίς τη διαμεσολάβηση ενός φωτογραφικού στυλ όσοι αποδέχονται τη συνθήκη του πορτρέτου, με τον φωτογράφο να επιλέγει το διφορούμενο ρόλο του θεατή. "Αυτό είμαι, αυτό φαίνομαι, αυτό εκφράζω, μέσα στην εποχή μου.”

Βιογραφικό
Ο Σπύρος Στάβερης γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα
και μεγάλωσε στο Παρίσι όπου σπούδασε Ιστορία και έζησε εκεί μέχρι το 1985 που επέστρεψε στην Αθήνα και έκτοτε εργάζεται ως φωτογράφος, κυρίως στον Περιοδικό Τύπο (πορτρέτα και ρεπορτάζ). Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ και καλλιτεχνικές διοργανώσεις. Έργα του βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.
Tο Athens Photo Festival 2010, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, αποτελεί ένα διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικό γεγονός αφιερωμένο στην τέχνη της φωτογραφίας. Το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιέχει εκθέσεις και προβολές με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την ελληνική και διεθνή καλλιτεχνική σκηνή καθώς και ένα σύνολο δράσεων και παράλληλων εκδηλώσεων.
Eπιμέλεια έκθεσης: Ρενάτα Κωνσταντίνου / Lightroom Projects

στη Γκαλερί Elika 30/09/2010 έως 13/11/2010
Info
Τοποθεσία Elika Gallery, Ομήρου 27, Κολωνάκι, Αθήνα
Ημερομηνία Εγκαίνια: Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010, 8μμ, Διάρκεια έκθεσης: 30 Σεπτεμβρίου – 13 Νοεμβρίου 2010, Ώρες λειτουργίας: Τρ. - Παρ.: 12:00 – 20:00, Σαβ.: 12:00 – 16:00
Πληροφορίες Πληροφορίες: http://www.hcp.gr/, http://www.elikagallery.com/, http://www.lightroomgallery.gr/
πηγή:culturenow.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου