Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Η Νομαδική Βιβλιοθήκη του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας ξεκινάει το ταξίδι της από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου. Εγκαίνια Σάββατο 10/02

Η Νομαδική Βιβλιοθήκη του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας ξεκινάει το ταξίδι της από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 στις 19:00 όπου θα παρουσιαστεί και η ιδέα της Νομαδικής Βιβλιοθήκης
στην εκδήλωση Uncensored Library.

Βασικός στόχος του MedPhoto Festival είναι η ανάδειξη του φωτογραφικού βιβλίου ως αυτόνομου έργου και η σύνδεση της φωτογραφίας με αυτό ως πλαίσιο παρατήρησής της. Για το λόγο αυτό, το MedPhoto συγκροτεί συλλογή/βιβλιοθήκη με φωτογραφικά βιβλία από όλον τον κόσμο.
Η συλλογή, η οποία απαρτίζεται μέχρι στιγμής από 100 τίτλους, αποτελείται από κλασικά έργα που έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της φωτογραφίας και από έργα που θέτουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη χρήση του μέσου σήμερα και αντανακλούν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων καλλιτεχνικών αναζητήσεων καθώς και τάσεων στο χώρο του βιβλίου, σε αισθητικό και τεχνικό επίπεδο. Βιβλία που προέρχονται είτε από διεθνείς και εγχώριους εκδοτικούς οργανισμούς είτε αποτελούν αυτοεκδόσεις καλλιτεχνών. Τα ζητήματα που αναδεικνύονται στις εκθέσεις του Φεστιβάλ είναι παρόντα και στο περιεχόμενο των βιβλίων αυτών, ως μέρος μιας ενιαίας και συνολικής αφήγησης/πρότασης.

Το φωτογραφικό βιβλίο λειτουργεί ως συνεκτική αποτύπωση αντιλήψεων, γεγονότων, εποχών, ενώ εμπλέκοντας στη δημιουργία του φωτογράφους, επιμελητές, γραφίστες, εκδότες, τυπογράφους, συγγραφείς και γενικά ανθρώπους από πλήθος διαφορετικών πεδίων, αποτελεί ένα συλλογικό έργο. Ταυτόχρονα, λειτουργεί εντελώς διαφορετικά στην ανάγνωση της εικόνας σε σχέση με μια έκθεση φωτογραφιών αναρτημένων στον τοίχο, λόγω της δομής του, της μονιμότητάς του, του υλικού του και του χαρακτήρα του ως ενός αντικειμένου/έργου τέχνης που απευθύνεται σε έναν και μοναδικό θεατή.

Με γνώμονα τη φωτογραφική/εικαστική εκπαίδευση του κοινού, την επιμόρφωση φωτογράφων, φοιτητών και παντός ενδιαφερόμενου, η συλλογή θα έχει έναν νομαδικό και διαδραστικό χαρακτήρα. Θα ταξιδεύει, θα δανείζει, θα παρουσιάζει τα βιβλία της διαδικτυακώς μέσα από αντίστοιχες πλατφόρμες, θα εμπλουτίζεται διαρκώς και θα αποτελεί αφορμή για σεμινάρια και workshops. Θα παραχωρείται διαδοχικά σε δημόσιες/δημοτικές βιβλιοθήκες πόλεων ανά την Ελλάδα, αλλά και σε φορείς που θα επιθυμούν τη συνεργασία όπως εκπαιδευτικά ιδρυμάτα ή φεστιβάλ βιβλίων, ώστε το κοινό να έρχεται σε επαφή με τις φωτογραφικές εκδόσεις και τη δουλειά σημαντικών δημιουργών. Πέρα από τον εκθεσιακό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα μιας τέτοιας βιβλιοθήκης, η συγκρότησή της θέτει επίσης τις βάσεις για τη δημιουργία ενός φωτογραφικού/ιστορικού αρχείου.

Το ξεκίνημα του ταξιδιού αυτού γίνεται από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, μια από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες στην Ελλάδα. Η συνεργασία του Φεστιβάλ με τη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη είναι πολύ σημαντική καθώς στην Κρήτη υπάρχει ένα μεγάλο κοινό που ήδη αγαπάει, ασχολείται ή θέλει να γνωρίσει τον κόσμο της φωτογραφίας. Πέρα από αυτό, η διαδρομή των βιβλίων όπου υπάρχει ανάγκη είναι κάτι που συνδέει το Φεστιβάλ και τη Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, η οποία εξελίσσεται από τότε που ξεκίνησε την πορεία της και αναζητάει διαρκώς δρόμους προσέγγισης των βιβλίων, έχει στο ενεργητικό της ήδη την ιδέα της μεταφοράς της γνώσης, καθώς για αρκετά λειτουργούσαν τα «βιβλιοαυτοκίνητα» που μετέφεραν βιβλία στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Κρήτης.
Η Νομαδική Βιβλιοθήκη θα παραμείνει στο Ρέθυμνο τέσσερις μήνες, πριν συνεχίσει το ταξίδι της για τον επόμενο σταθμό.

Εγκαίνια: Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, 19.00-21.00
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου
Μπίρη 6
Ρέθυμνο



Facebook Page Event


Η Νομαδική Βιβλιοθήκη πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και χορηγία της MOTOR OIL.
Το 2ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ρεθύμνου.
Μέγας Χορηγός: MOTOR OIL
Δωρητής: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Χορηγοί: ΑΝΕΚ/Blues Star Ferries, Atrium, Theartemis, Grecotel, Βιβλιοπωλείο Κλαψινάκης, Quick Photo
Χορηγοί βιβλιοθήκης: Zone Books, Hatje Cantz, Lars Müller, VOID, Futura, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Χορηγοί επικοινωνίας: LensCulture, Εφημερίδα των Συντακτών, ΚΡΗΤΗ TV, Aldebaran, Το Περιοδικό, Popaganda, Φωτογράφος, pttl, cretedoc.gr, allaboutfestivals

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου