Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Προγράμματα Επιμόρφωσης στη Φωτογραφία από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών / Θεωρίες και Δημιουργικές Πρακτικές

Εντατικό σεμιναριακό πρόγραμμα δύο εξαμήνων στη φωτογραφία ως σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική "Φωτογραφία: Θεωρίες και Δημιουργικές Πρακτικές"

Το σεμινάριο αυτό διαρθρώνεται σε δύο (ακαδημαϊκά) εξάμηνα, σε πεντάωρη εβδομαδιαία βάση (δύο ώρες θεωρία και τρεις ώρες πρακτική – κριτική αξιολόγηση portfolio) και έχει διάρκεια 14 εβδομάδων ανά εξάμηνο. Κατά τη διάρκεια αυτών των 14 εβδομάδων λαμβάνουν χώρα και δύο εντατικά 12ωρα σε δύο Σαββατοκύριακα.

Η παρακολούθηση των μαθημάτων του δευτέρου εξαμήνου προϋποθέτει την ολοκλήρωση του πρώτου. Κατ΄εξαίρεση και με κριτήρια που διευκρινίζονται στη συνέχεια μπορεί κανείς να παραλείψει την παρακολούθηση του πρώτου εξαμήνου. Για το κάθε εξάμηνο χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Στόχος του σεμιναρίου η καλλιέργεια κριτικού βλέμματος και η ενθάρρυνση του πειραματισμού πάνω στις δυνατότητες της φωτογραφικής γλώσσας και η συγκρότηση portfolio. Οι συνδιδασκαλίες,  η εμπλοκή περισσοτέρων του ενός διδασκόντων στη διδασκαλία ενός μαθήματος καθώς και οι προσκεκλημένοι ομιλητές ανήκουν στον πυρήνα της φιλοσοφίας  των σεμιναρίων μας καθώς έτσι ενισχύεται η πλουραλιστική αντιμετώπιση της δουλειάς των συμμετεχόντων προς σημαντικό όφελός τους.

Τα μαθήματα στο σεμινάριο αυτό βασίζονται στη σύζευξη θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής τριβής. Το θεωρητικό μέρος υποστηρίζεται από προβολή και σχολιασμό εικόνων που ξεκινούν από τον 19ο αιώνα, τις πρώτες φωτογραφικές εικόνες και τις χρήσεις τους και φτάνουν μέχρι και σύγχρονες καλλιτεχνικές χρήσεις του μέσου. Ταυτόχρονα επιχειρείται η ένταξη της φωτογραφίας κάθε περιόδου στο ευρύτερο ιστορικό και τεχνοϊστορικό πλαίσιο. Το πρακτικό μέρος βασίζεται στην ανάθεση φωτογραφικών – δημιουργικών εργασιών που κατόπιν γίνονται αντικείμενο συζήτησης και αξιολόγησης μεταξύ διδασκόντων και σπουδαστών.

Περιεχόμενο Πρώτου Εξαμήνου
 
Το πρώτο εξάμηνο (Οκτώβριος-Ιανουάριος) αποσκοπεί στην εξοικείωση με την τεχνική και τεχνολογία του μέσου, καθώς και με την ιστορία και την αισθητική του. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τα στοιχεία για τη λειτουργία της φωτογραφικής μηχανής και της επεξεργασίας της εικόνας. Μέσω ανάθεσης δημιουργικών ασκήσεων και διερευνώντας θεματικές που τους ενδιαφέρουν θα εξοικειωθούν στην πράξη με τις τεχνικές παραμέτρους της λήψης (τύποι μηχανών, είδη φακών, παράμετροι εκφώτισης, φωτισμός με studio flash) σε διαφορετικές φωτιστικές συνθήκες (εξωτερικό και εσωτερικό χώρο καθώς και σε ελεγχόμενες συνθήκες σε στούντιο) και με τη διαδικασία επιλογής και παράθεσης – οργάνωσης των εικόνων τους.  Ως προς το θεωρητικό μέρος θα εξετάσουμε τις τεχνολογικές εξελίξεις του φωτογραφικού μέσου από τον 19ο αιώνα μέχρι και τις μέρες μας, καθώς και τις χρήσεις του κατά την ίδια περίοδο στην επιστήμη και την τέχνη. Ειδικά οι καλλιτεχνικές εξελίξεις στην ιστορία του μέσου θα ενταχθούν στο ευρύτερο πλαίσιο της ιστορίας των εικαστικών τεχνών.

Περιεχόμενο Δεύτερου Εξαμήνου
 
Στο δεύτερο εξάμηνο (Φεβρουάριος-Μάιος) χρησιμοποιείται ως βάση το γνωστικό υπόβαθρο του πρώτου εξαμήνου. Στεκόμαστε περισσότερο στην εξειδίκευση της τεχνικής γνώσης και στη βαθύτερη θεωρητική πλαισίωση της φωτογραφίας ως σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής. Έμφαση δίνεται κυρίως στην ανάπτυξη του προσωπικού πορτφόλιο του κάθε συμμετέχοντα. Αφιερώνουμε επίσης χρόνο στην υποστήριξη στρατηγικών επικοινωνίας και προώθησης του καλλιτεχνικού έργου. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες σε αυτόν τον κύκλο θα δουλέψουν εντατικά, θα αναπτύξουν τα δικά τους φωτογραφικά εγχειρήματα και θα έρθουν σε επαφή με τις πρακτικές της πολύπλοκης και πολυσήμαντης διαδικασίας επιλογής και παράθεσης -οργάνωσης των εικόνων (editing and sequencing) για τη νοηματοδότηση του έργου τους.
Τελικός στόχος η συγκρότηση ενός φακέλλου φωτογραφιών (portfolio) που θα διέπεται από συνοχή και θα αντανακλά τα ενδιαφέροντα και το δικό τους φωτογραφικό βλέμμα.
Ως προς το θεωρητικό μέρος θα σταθούμε περισσότερο στο πώς τα διάφορα είδη της φωτογραφίας με καλλιτεχνικές φιλοδοξίες επεξεργάζονται έννοιες της σύγχρονης θεωρίας που έχουν να κάνουν με την ταυτότητα και τις επιτελέσεις της, τη μνήμη, την αναπαράσταση, την τεκμηρίωση.

Διδάσκοντες
 
Κώστας Ιωαννίδης (Ιστορία – Θεωρία Φωτογραφίας)
Ελένη Μουζακίτη (Ιστορία – Θεωρία Φωτογραφίας, Παρακολούθηση εξέλιξης πορτφόλιο)
Λάμπρος Παπανικολάτος (Παρακολούθηση εξέλιξης πορτφόλιο, Τεχνική Φωτογραφίας, Στρατηγικές επικοινωνίας φωτογραφικού έργου),
Αλέξανδρος Βούτσας (Τεχνική Φωτογραφίας, Studio),
Νίκος Βασιλάκης (εξειδικευμένες εφαρμογές Photoshop )

Περίοδος & Χώρος Διεξαγωγής
Ημερομηνίας διεξαγωγής : Οκτώβριος – Ιούνιος 2017 /2018.
Η συγκεκριμένη περίοδος χωρίζεται σε δύο εξάμηνα των δεκατεσσάρων εβδομάδων έκαστο (Οκτώβριος-Ιανουάριος / Φεβρουάριος- Μάιος). Στην περίπτωση αρχαρίων η παρακολούθηση του πρώτου σεμιναριακού κύκλου (Οκτώβριος-Ιανουάριος) προαπαιτείται για την εγγραφή στον δεύτερο κύκλο (Φεβρουάριος-Μάιος).

Έναρξη πρώτου εξαμήνου: Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017
Έναρξη δεύτερου εξαμήνου: Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου (πρώτο τμήμα) 2018,
Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018 (δεύτερο τμήμα)
Ώρα διεξαγωγής: 17.45 – 10.30

Περίοδος υποβολής αιτήσεων για το α΄εξάμηνο: 1 έως 28 Ιουνίου 2017
Συνέντευξη: 3 – 4 Ιουλίου 2017
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων της επιλογής: Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Πειραιώς 256
Αθήνα

Δείτε περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου