Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016

Προγράμματα Επιμόρφωσης στη Φωτογραφία από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών / Θεωρίες και Δημιουργικές Πρακτικές / Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής από 1η Σεπτεμβρίου

 Θεωρίες και Δημιουργικές Πρακτικές 
( Εντατικός σεμιναριακός κύκλος δύο εξαμήνων στη φωτογραφία ως σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική)

Το σεμινάριο αυτό διαρθρώνεται σε δύο (ακαδημαϊκά) εξάμηνα, σε πεντάωρη εβδομαδιαία βάση (δύο ώρες θεωρία και τρεις ώρες πρακτική) και έχει διάρκεια 14 εβδομάδων ανά εξάμηνο. Η παρακολούθηση των μαθημάτων του δευτέρου εξαμήνου προϋποθέτει την ολοκλήρωση του πρώτου. Κατ΄εξαίρεση και με κριτήρια που διευκρινίζονται στη συνέχεια μπορεί κανείς να παραλείψει την παρακολούθηση του πρώτου εξαμήνου. Για το κάθε εξάμηνο χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Στόχος του σεμιναρίου η καλλιέργεια κριτικού βλέμματος και η ενθάρρυνση του πειραματισμού πάνω στις δυνατότητες της φωτογραφικής γλώσσας. Οι συνδιδασκαλίες,  η εμπλοκή περισσοτέρων του ενός διδασκόντων στη διδασκαλία ενός μαθήματος καθώς και οι προσκεκλημένοι ομιλητές ανήκουν στον πυρήνα της φιλοσοφίας  των σεμιναρίων μας καθώς έτσι ενισχύεται η πλουραλιστική αντιμετώπιση της δουλειάς των συμμετεχόντων προς σημαντικό όφελός τους.

Τα μαθήματα στο σεμινάριο αυτό βασίζονται στη σύζευξη θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής τριβής. Το θεωρητικό μέρος υποστηρίζεται από προβολή και σχολιασμό εικόνων που ξεκινούν από τον 19ο αιώνα, τις πρώτες φωτογραφικές εικόνες και τις χρήσεις τους και φτάνουν μέχρι και σύγχρονες καλλιτεχνικές χρήσεις του μέσου. Ταυτόχρονα επιχειρείται η ένταξη της φωτογραφίας κάθε περιόδου στο ευρύτερο ιστορικό και τεχνοϊστορικό πλαίσιο. Το πρακτικό μέρος βασίζεται στην ανάθεση εργασιών που κατόπιν γίνονται αντικείμενο συζήτησης και αξιολόγησης μεταξύ διδασκόντων και σπουδαστών.

Περιεχόμενο Πρώτου Κύκλου
 
Ο πρώτος κύκλος (πρώτο εξάμηνο: Οκτώβριος-Ιανουάριος) αποσκοπεί στην εξοικείωση με την τεχνική και τεχνολογία του μέσου, καθώς και με την ιστορία και την αισθητική του. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τα στοιχεία για τη λειτουργία της φωτογραφικής μηχανής και της επεξεργασίας της εικόνας. Μέσω ανάθεσης δημιουργικών ασκήσεων και διερευνώντας θεματικές που τους ενδιαφέρουν θα εξοικειωθούν στην πράξη με τις τεχνικές παραμέτρους της λήψης (τύποι μηχανών, είδη φακών, παράμετροι εκφώτισης, φωτισμός με studio flash) σε διαφορετικές φωτιστικές συνθήκες σε εξωτερικό και εσωτερικό χώρο καθώς και σε ελεγχόμενες συνθήκες σε στούντιο.  Ως προς το θεωρητικό μέρος θα εξεταστούν οι τεχνολογικές εξελίξεις του φωτογραφικού μέσου από τον 19ο αιώνα μέχρι και τις μέρες μας, καθώς και οι χρήσεις του κατά την ίδια περίοδο στην επιστήμη και την τέχνη. Ειδικά οι καλλιτεχνικές εξελίξεις στην ιστορία του μέσου θα ενταχθούν στο ευρύτερο πλαίσιο της ιστορίας των εικαστικών τεχνών.
Απευθύνεται: Για τον πρώτο κύκλο αρκεί η διάθεση για πειραματισμό και γνώση. Η οποιαδήποτε φωτογραφική μηχανή επαρκεί.

Περιεχόμενο Δεύτερου Κύκλου
 
Ο δεύτερος κύκλος (δεύτερο εξάμηνο: Φεβρουάριος-Μάιος) που χρησιμοποιεί ως βάση το γνωστικό υπόβαθρο του πρώτου κύκλου στέκεται περισσότερο στην εξειδίκευση της τεχνικής γνώσης και στη βαθύτερη θεωρητική πλαισίωση της φωτογραφίας ως σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν εντατικά, θα αναπτύξουν τα δικά τους φωτογραφικά εγχειρήματα και θα έρθουν σε επαφή με τις πρακτικές της πολύπλοκης και πολυσήμαντης διαδικασίας επιλογής και διαδοχής των εικόνων (editing and sequencing) για τη νοηματοδότηση του έργου τους.
Τελικός στόχος η συγκρότηση ενός φακέλλου φωτογραφιών που θα διέπεται από συνοχή και θα αντανακλά τα ενδιαφέροντα και το δικό τους φωτογραφικό βλέμμα.
Ως προς το θεωρητικό μέρος η εξέταση θα σταθεί περισσότερο στο πώς τα διάφορα είδη της φωτογραφίας με καλλιτεχνικές φιλοδοξίες επεξεργάζονται έννοιες της σύγχρονης θεωρίας που έχουν να κάνουν με την ταυτότητα και τις επιτελέσεις της, τη μνήμη, την αναπαράσταση, την τεκμηρίωση.
Aπευθύνεται: Για την παρακολούθηση του δευτέρου κύκλου απαιτείται εξοικείωση με το μέσο και την ιστορία/θεωρία των εικαστικών τεχνών και της φωτογραφίας.


Σύνολο ωρών ανά εξάμηνο: 94
28  ώρες Ιστορία και Θεωρία της Φωτογραφίας και των Εικαστικών Τεχνών.
66  ώρες Τεχνική-Πρακτική και Παρακολούθηση Εργασιών Συμμετεχόντων (εδώ περιλαμβάνονται και τα δύο εντατικά θεματικά Σαββατοκύριακα των 12 ωρών έκαστο).

Περίοδος & Χώρος Διεξαγωγής

Οκτώβριος – Ιούνιος 2016 /2017. Η συγκεκριμένη περίοδος χωρίζεται σε δύο εξάμηνα των δεκατεσσάρων εβδομάδων έκαστο (Οκτώβριος-Ιανουάριος / Φεβρουάριος- Μάιος). Στην περίπτωση αρχαρίων η παρακολούθηση του πρώτου σεμιναριακού κύκλου (Οκτώβριος-Ιανουάριος) προαπαιτείται για την εγγραφή στον δεύτερο κύκλο (Φεβρουάριος-Μάιος).

Διδάσκοντες:

Αλέξανδρος Βούτσας, Κώστας Ιωαννίδης, Ελένη Μουζακίτη, Λάμπρος Παπανικολάτος

Έναρξη: Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016
Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: Τετάρτη 17.45 – 10.30
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Πειραιώς 256
Αθήνα


Σε κάθε κύκλο οι θέσεις θα είναι περιορισμένες.
Περίοδος υποβολής αιτήσεων: 1 έως 20 Σεπτεμβρίου 2016
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων της επιλογής: 26 Σεπτεμβρίου 2016


Κόστος Συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής για κάθε εξάμηνο ανέρχεται στα 560€. Ισχύουν εκπτώσεις για ειδικές κατηγορίες για τις οποίες μπορείτε να ενημερώνεστε από τη γραμματεία του ΕΛΚΕ.
Πατησίων 42
Ωρες Λειτουργίας : Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 – 14.00
Τηλ.επικοινωνίας : 210 3897100

Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο εδώ
Βρείτε εδώ την αίτηση συμμετοχής

Ζητήματα Θεωρίας των Εικαστικών Τεχνών και της Φωτογραφίας
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου