Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Peripatetics/ Παρουσίαση Χειμερινού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου στα πλαίσια του project Depression Era την Παρασκευή 18/03

Παρουσίαση Χειμερινού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου στα πλαίσια του project Depression Era / στην Εποχή της Ύφεσης στo ΡΟΜΑΝΤΣΟ την Παραασκευή 18 Μαρτίου.

Μια προσέγγιση στη περιπατητική φωτογραφία.

Το εργαστήριο αυτό περιστρέφεται γύρω από την βιωματική φωτογραφία και την άμεση , μη εννοιολογική αντίληψη. Η περιπατητική φωτογραφία είναι η ήσυχη πλευρά της φωτογραφίας δρόμου κατα την οποία η προσοχή δίνεται πρωτιστως στην κατασταση του νου του φωτογραφου και όχι στο κυνήγι εξαιρετικών φαινομένων. Αυτή η εσωτερικευση της προσοχής φέρνει μια πιο νηφάλια αναγνωση της πραγματικότητας στην εποχή της ύφεσης. Στόχος του εργαστηρίου είναι η παραγωγή και/ή ολοκλήρωση ενος φωτογραφικού πορτφόλιο.
Το περπάτημα είναι η μητέρα της μετανάστευσης. O άνθρωπος πριν ακόμα αρχίσει να συνδυάζει τη δράση του με τις λέξειs, είπε ο ανθρωπολόγος Leroi-Gourhan, "ξεκινά με τα πόδια." To Περπάτημα μας θυμίζει αυτό που μας έδωσε τους πολιτισμoύs μας... και συνδέεται με την ευχαρίστηση. Η περιπατητική προσπάθεια είναι συχνά μια ευλογία παρά μια ταλαιπωρία, όμως για κάποιους ο περιπατητής είναι ένας εθελοντής μάρτυρας!
Η αναζήτηση μιας ανέφικτης απόλαυσηs και μιας απίθανηs αρμονίαs παρακινούν τον περιπατητή - προσκυνητή. Απλό και σύνθετo ταυτόχρονα, το περπάτημα πιστοποιεί ότι η ζωή ξεκινά κατά κάποιο τρόπο ως ανθρώπινη περιπέτεια, γύρω στην ηλικία του ενός έτους. Το περπάτημα είναι μια διαδικασία και ένα πρόσχημα για ένδοσκοπηση. Απο τα πρώτα βήματα στο σπίτι μέχρι τις αποστολές στα Ιμαλάια υπάρχει ένα μεγάλο βήμα που σου επιτρέπει να διασχίσεις τα όρια της ζωής.
Μοναχική μορφή αντίστασης όχι χωρίς νοσταλγία, το περπάτημα είναι πάντα ένα βήμα προς τον "άλλο". Μια συνάντηση που απαιτεί προσπάθεια απά τον εαυτό μας . Είναι μια θεραπεία, τόσο σωματική όσο και ψυχολογική. Οι ονειροπολήσεις του Rousseau, του Ρεμπώ και στη συνέχεια των Stevenson, Thoreau, Benjamin, Walser, Sebald και τοσων άλλων μας ενθαρρύνουν, στην ανάγνωση τους, να βάλουμε τα παπούτσια μας και να περπατήσουμε. Για την χαρά μας και την υγεία μας, το περπάτημα είναι μια μορφή αψήφησης της ταχύτητας και του θορύβου, αυξάνει την περιέργεια, ενθαρρύνει την ταπεινότητα, προκαλεί τον διαλογισμό. Καλεί την περισυλλογή, το να είσαι σιωπηλός για να ακούσειs καλύτερα.
Το περπάτημα μπορεί να μετατραπεί σε ένα προοίμιο για την εκμάθηση τηs ελευθερίαs και να καθιερωθεί ως το πρώτο βήμα σε μια πράξη αντίστασης.
Ο Αλέξης Βασιλικός διερευνά την περιπατητική φωτογραφία ως μορφή διαλογισμού,
την περιπλάνηση ως δυνατότητα αδειάσματος του νου και το άδειασμα του νου ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Παράλληλα θα γίνει μια εισαγωγή στο «ενεργειακό editing» - μιας μορφής μη αφηγηματικής σύνθεσης εικόνων.
O Georges Salameh προσεγγίζει την περιπατητική φωτογραφία ως μορφή πολιτικής χειρονομίας και μιας ιδιότυπης διερεύνησης της έννοιας της καθίζησης, τόσο με την φυσική οσο και με την μεταφυσική έννοια.


Παρουσιάζουν
Κωστας Γδοντακης - Πανος Μαζαρακης - Αντωνοπουλου Χρυσαλενα - Αγγελικη Φωτουχου - Γεωργιος Γιανοπουλος - Αννα Μωτου - Ιωαννα Χρονοπουλου - Κυριακος Χρυσοχοιδης - Μυρτω Τζιμα - Νίκη Μπίσυλλα - Νικος Παπαγγελης - Βασιλης Σπαγγούρος - Φανή Βλάχου - Αλεξει Σιοζοφ - Ανάργυρος Δρόλαπας - Μαρι Μασουριδου - Σπυρος Κοκκωνης - Εύη Χαραλαμποπούλου - Πηνελοπη Γερασιμου - Ιωαννης Στεφανίδης

Εισηγητές
Georges Salameh
http://georgessalameh.blogspot.it/
Αλέξης Βασιλικός
http://alexisvasilikos.net/

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016
Ώρα προσέλευσης: 18.00
Είσοδος ελεύθερη
ΡΟΜΑΝΤΖΟ
Αναξαγόρα 3-5 Αθήνα

Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου