Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Το Light of Spirit βρέθηκε στην Αντίπαρο λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Antiparos Photo Festival 2015 και μίλησε με τη Μαίρη Χατζάκη της Γκαλερί «αντί»



Φωτογραφία : Λίζη Πιστολά
της Λίζης Πιστολά

Συναντήσαμε τη Μαίρη Χατζάκη της γκαλερί "αντί" στην Αντίπαρο και μας μίλησε για το το Antiparos Photo Festival και για όλα όσα τη ρωτήσαμε λίγες μόνο ημέρες πριν τα εγκαίνια του φεστιβάλ

Μαίρη καλησπέρα, πολύ χαίρομαι που ξαναβρισκόμαστε με αφορμή το Antiparos Photo Festival και μάλιστα αυτή τη φορά στο πανέμορφο νησί της Αντιπάρου. Σε πόσες ημέρες είναι τα εγκαίνια του φεστιβάλ;

Καλησπέρα, κι εγώ έχω μεγάλη χαρά που και φέτος θα πραγματοποιηθεί το Antiparos Photo Festival. Τα εγκαίνια είναι προγραμματισμένα για το Σάββατο 4 Ιουλίου όπου και θα γίνει  ένα μικρό πάρτυ με μουσική μέσα στο κάστρο που θα εκθέτουν και οι περισσότεροι φωτογράφοι.

Σε πoιο στάδιο της προετοιμασίας πρακτικά βρίσκεται το φεστιβάλ αυτή τη στιγμή που μιλάμε;

Οι φωτογραφίες δεν έχουν έρθει ακόμη όλες αλλά γι αυτό δεν ανησυχώ. Περισσότερο με απασχολεί αυτό τον καιρό να βρεθούν οι εθελοντές που θα βοηθήσουν στο στήσιμο και την υποστήριξη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ κυρίως  στο χώρο του κάστρου  τις απογευματινές ώρες  όπου ο κόσμος  χρειάζεται πληροφόρηση και τα έργα των φωτογράφων επιτήρηση. Χρειαζόμαστε δηλαδή άτομα που αγαπούν τη φωτογραφία και έχουν κέφι και μεράκι. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε για όποιον ενδιαφέρεται ότι θα καλύψουμε τα έξοδα διαμονής των εθελοντών για όσες ημέρες διαρκεί το φεστιβάλ και η συμμετοχή τους σε αυτό.

Κάποιος που θέλει να γίνει εθελοντής που θα πρέπει να απευθυνθεί;

Μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μου στο τηλέφωνο της Γκαλερί  «αντί» 22840 61544 ή μέσω email στο mairixatzaki@hotmail.com  ακόμη και μέχρι τελευταία στιγμή, θα τον καλοδεχτούμε.

Έχοντας παρακολουθήσει την εξέλιξη του Antiparos Photo Festival βλέπω ότι κάθε χρόνο εμπλουτίζεται. Για πες μας φέτος τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Φέτος συμμετέχουν δεκατέσσερις φωτογράφοι με δέκα φωτογραφίες περίπου ο καθένας. Τα ονόματα των συμμετεχοντων είναι τα εξης : Charmaine de Heij  (Oλλανδία), Christian Luscher  (Eλβετία), Christian Stemper (Aυστρία) Γιώργος Νούνεσης (Ελλάδα), John Corlett (Aγγλία), Λήδα Κωτσονοπούλου (Ελλάδα), Λεωνίδας Γερμανόπουλος (Ελλάδα), Μανώλης Καραταράκης (Ελλάδα), Σοφία Γεωργακοπούλου ( Ελλάδα), Σπύρος Μπάλιος ( Ελλάδα), Στέλλα Σιδηροπούλου (Ελλάδα), Stratis Kastrisianakis (Eλλάδα), Susan Daboll ( Αμερική).
 Ως επίτιμο προσκεκλημένο έχουμε τον Βασίλη Αρτίκο που θα φιλοξενήσουμε μέσα στην γκαλερί «αντί» με τη φωτογραφική δουλειά του από το Μεσολόγγι. Εκτός από τις φωτογραφίες θα μπορεί κάποιος να βρει και το σχετικό λεύκωμα. Πρόκειται πραγματικά για μια εξαιρετική δουλειά που εγώ η ίδια του ζήτησα να μας φέρει στο φεστιβάλ.

Επίσης το φεστιβάλ θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει τον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο ο οποίος θα έρθει με τρείς φωτογράφους που θα εκθέσουν τις φωτογραφίες τους από τα γυρίσματα  της ταινίας  Suntan” που πραγματοποιήθηκαν το 2014 στο νησί.

 Αλήθεια αυτή η συνεργασία πως προέκυψε;

Το πρότεινα στον  Αργύρη Παπαδημητρόπουλο κατά τη διάρκεια των γυρίσματων της ταινίας  , οπού φωτογράφιζα και εγώ η ίδια συνεχώς . Είχε δημιουργηθεί μια πολύ φιλική ατμόσφαιρα και ένα πολύ ωραίο κλίμα. Ο Αργύρης δέχτηκε την πρόταση μου και θα μας τιμήσει και με την παρουσία του στα εγκαίνια.

Εκτός από τις εκθέσεις θα γίνουν κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις;

Τις ημέρες του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν  δύο workshop για τους φωτογράφους επισκέπτες. Το ένα με τον Μάνο Λυκάκη στις 11 &12/07 το οποίο θα αφορά σε θέματα χρήσης του προγράμματος επεξεργασίας Lightroom  και το άλλο  με τον Νορβηγό φωτογράφο Toralf Sandåker  9 & 10/07 και θα αφορά κυρίως σε κριτική φωτογραφιών. Όποιος ενδιαφέρεται για να συμμετέχει μπορεί να δει όλες τις λεπτομέρειες στη σελίδα του φεστιβάλ (Antiparos Photo Festival)

Επίσης στις 11/7 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ πιάνου από τον εξαιρετικό πιανίστα Phillip Richard και στις 12/7 το φεστιβάλ θα κλείσει ο Σπύρος Μπάλιος με το συγκρότημα του DELAPAROS από την Πάρο, ο οποίος συμμετέχει στο Antiparos Photo Festival και με φωτογραφίες του. Η τελευταία μέρα του φεστιβάλ είναι η 13η Ιουλίου.

Καταλαβαίνω ότι όλη αυτή η προετοιμασία χρειάζεται και κάποια υποστήριξη. Θέλεις να μας πεις δυο λόγια για την ομάδα του Antiparos Photo Festival;

To Antiparos Photo Festival ήταν μια δική μου επιθυμία που την μοιράστηκα με τον David Frazer Wray όταν πριν λίγα χρόνια είχε έρθει στο νησί και αναζητούσε ένα χώρο να εκτεθούν οι φωτογραφίες του Antiparos Photo Gallery που είναι και δημιουργός του και το βρήκε εξαιρετική ιδέα. Ιδρυτικό μέλος της ομάδας του φεστιβάλ με ενεργή συμμετοχή και στη φετινή διοργάνωση είναι και ο Γιάννης Μπαγούρδας  ο οποίος αγαπά πολύ τη φωτογραφία και έρχεται πολλά χρόνια στην Αντίπαρο. Αυτή τη χρονιά επίσης συμμετέχει εθελοντικά στο φεστιβάλ ως σύμβουλος και ο Γιώργος Νούνεσης του οποίου το όνομα θα είδατε και στις συμμετοχές . Επίσης υπάρχει συνεργασία με την ΚΕΔΑ και συγκεκριμένα με την Αθηνά Καλαργύρου και τον Γιάννη Παντελάκη με στόχο την επιτυχή διεξαγωγή του φεστιβάλ.

Οικονομικά υπάρχει στήριξη από κάποιους φορείς ;

Κοίτα, κάποια χρήματα μαζεύτηκαν από crowdfunding που κάναμε κυρίως από τα μέλη του Antiparos Photo Gallery, τα οποία και θα διαθέσουμε στους εθελοντές που είναι η βασική μας προτεραιότητα. Από κει και πέρα ήμαστε σε αναζήτηση χορηγών κυριώς για να καλύψουμε το βασικό έξοδο του φωτισμού στο κάστρο. Όποιος επιθυμεί να γίνει χορηγός μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας και εμείς θα εξασφαλίζουμε την προβολή του κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια σχετικά με το Antiparos Photo Festival;

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η φετινή διοργάνωση έχουμε ήδη αρχίσει να λαμβάνουμε δηλώσεις συμμετοχής για το επόμενο φεστιβάλ και αυτό μας δίνει ιδιαίτερη χαρά. Προσωπικά θα ήθελα να προσκαλέσω ως guest of honor  του Antiparos Photo Festival 2016 τον Στράτο Καλαφάτη με τη δουλειά του από το Άγιο Όρος. Την βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και θα ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμάς εάν δεχτεί.

Κλείνοντας θα ήθελα να μας πεις εάν κάποιος δεν καταφέρει να έρθει στην Αντίπαρο τις ημέρες του φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να πάρει μια γεύση από τις δουλειές που θα εκτεθούν;

Φυσικά. Αυτή τη χρονιά θα υπάρχει και κατάλογος με τις φωτογραφίες των εκθέσεων τον οποίο θα μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να βρει στην γκαλερί. Επίσης για πρώτη φορά από 31/08 εως 27/09 θα πραγματοποιηθεί η λεγόμενη ΣΥΝΟΨΙΣ όπου θα παρουσιάζεται ένα μέρος όλων των εκθέσεων που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι και φυσικά θα έχει και φωτογραφίες από τις συμμετοχές στο Antiparos Photo Festival.
 
Μαίρη καλή επιτυχία και πολλά συγχαρητήρια σε σένα και την ομάδα του Antiparos Photo Festival για όλη την προσπάθεια.
Σας ευχαριστώ και εγώ που ήρθατε και είχαμε αυτή την ωραία κουβέντα.
 



Antiparos Photo Festival 2015
4 Ιουλίου εως 13 Ιουλίου 2015
Κάστρο Αντιπάρου

www.antiparosphotofestival.com
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου