Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015

"Το λαϊκό πιάνο: σεμινάριο – έκθεση φωτογραφίας – ρεσιτάλ" στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης σπό τον Νίκο Ορδουλίδη

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει ημερίδα με τον μουσικολόγο, διδάκτορα του πανεπιστημίου του Leeds (Αγγλία), Νίκο Ορδουλίδη, με θέμα «Το λαϊκό πιάνο: σεμινάριο – έκθεση φωτογραφίας – ρεσιτάλ». Το εγχείρημα του λαϊκού πιάνου είναι χτισμένο επάνω στους δύο θεμελιώδεις πυλώνες της τέχνης: την πράξη και τη θεωρία. Οι δύο φύσεις του, δηλαδή, η καλλιτεχνική και η επιστημονική, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες καθώς αποκαλύπτουν στοιχεία ιδιαιτέρως χρήσιμα για τον μουσικό πιανίστα καθώς και για τον επιστήμονα. Η έρευνα, είτε μουσική (πρακτική) είτε μουσικολογική (θεωρητική), μπορεί, κατ’ αρχάς, να αποδείξει τις απεριόριστες δυνατότητες του οργάνου.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 27 Απριλίου, 2015.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ. Σκοπός του είναι να φέρει σε μία πρώτη επαφή με το αντικείμενο σπουδαστές μουσικής και μουσικόφιλους. Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον λαϊκό αυτοσχεδιασμό (ταξίμι) και στον χειρισμό του από το πιάνο. Επίσης, αναλύονται τρόποι με τους οποίους τραγούδια ποικίλης αισθητικής μπορούν να αποδοθούν από το όργανο και πως αυτό «συμπεριφέρεται» μέσα σε μία λαϊκή ορχήστρα.
Το ρεσιτάλ λαϊκού πιάνου θα ακολουθήσει στις 9 μ.μ. Θα περιλαμβάνει έργα από τα αστικά λαϊκά ιδιώματα, είτε στην πρωτότυπη μορφή τους, είτε διασκευασμένα (παρουσίαση-σχολιασμός: Στάθης Παχίδης). Η έκθεση φωτογραφίας θα λειτουργεί από τη Δευτέρα 20 Απριλίου και θα περιλαμβάνει ιστορικές φωτογραφίες από πιάνα και πιανίστες των αστικών λαϊκών ειδών. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015, Σεμινάριο 6:30μ.μ./ Ρεσιτάλ 9:00μ.μ.

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη»
Φράγκων 15, Θεσσαλονίκη
Τηλ.επικοινωνίας : 2310 510551

 
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου