Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Δωρεάν Καλλιτεχνικό Εργαστήρι στα πλαίσια του Depression Era με θέμα "Εκτός Εαυτού, Η χρήση της εικόνας και του λόγου στην αφήγηση του βιώματος" 14/02-01/03

Η έκφραση “εκτός εαυτού” που στην ελληνική γλώσσα είναι μια μεταφορά για την οργή, εκφράζει επίσης την παραδοχή μιας γενικευμένης αλλοτρίωσης, αλλά και την επιθυμία ανάκτησης του εαυτού εκτός του οποίου, όπως φαίνεται, συνηθίζουμε να ζούμε.

 Το εργαστήριό μας θα λειτουργήσει ως χαρτογράφηση και ως πρόταση τρόπων χρήσης της προσωπικής εμπειρίας (φωτογραφίες προσωπικών αρχείων, φωτογραφικών ντοκουμέντων, ημερολογιακών κειμένων, αλληλογραφίας κ.α.) και των αλλοιώσεων που αυτή υφίσταται- από τη μνήμη, τους αμυντικούς μηχανισμούς και τη γενικότερη διάχυση που ευνοεί η σημερινή συγκυρία, είτε την ονομάσουμε κρίση, είτε αλλιώς.

Θα ασχοληθούμε με την προσωπική μας ιστορία αναζητώντας τρόπους για να την εντάξουμε στο ευρύτερο πλαίσιο της εποχής μας, αλλά θα μας απασχολήσει και η αντίστροφη κίνηση: πώς δηλαδή διατηρούμε το δικαίωμα να τοποθετηθούμε απέναντι στην ιστορία, εγγράφοντας  (με εικόνες και λέξεις) την δική μας αφήγηση. Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας οδηγός μας θα είναι η τέχνη: ως προνομιακό πεδίο θα μας υπενθυμίζει με συγκεκριμένα παραδείγματα πώς να αντιμετωπίζουμε την κατασκευή του εαυτού ως “θεραπεία” του ναρκισσισμού.

Ο συνδυασμός φωτογραφίας και κειμένου έχει για εμάς ουσιαστικό νόημα στη διερεύνηση αυτής της θεματικής: πρόκειται για αφηγήσεις που συχνά συμβαδίζουν ή ακόμη και αντικαθιστούν η μία την άλλη.
Στόχος είναι να αντιληφθούμε καλύτερα τις προθέσεις μας όταν παράγουμε ένα έργο αυτοβιογραφικού χαρακτήρα που είναι εξομολογητικό και ταυτόχρονα ανοιχτό προς τον κόσμο.

Στο θεωρητικό μέρος του σεμιναρίου, οδηγός μας θα είναι το έργο καλλιτεχνών με αφηγηματικές αξίες που περιγράφουν το προσωπικό βίωμα (από το Feast του Araki, μια ημερολογιακή καταγραφή των γευμάτων της γυναίκας του στο νοσοκομείο ως τα φωτορομάντζα της Germaine Krull και τις φωτογραφικές αφηγήσεις  της Moyra Davey για τις αδερφές της στο Seven, έργο εμπνευσμένο από τον ομώνυμο ήρωα του Salinger). Καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν αρχεία εφημερίδων και προσωπικές μαρτυρίες όπως  ο Lewis Baltz, ή συνομιλούν άμεσα με συγγραφείς (όπως η Tacita Dean με τον  Sebald ή ο Eamonn Doyle με τον Beckett) θα μας απασχολήσουν επίσης.
Θα μας απασχολήσουν όμως και οι συγγραφείς που ενέταξαν περισσότερο ή λιγότερα επιτυχημένα τη φωτογραφία στη δουλειά τους (ο Sebald και οι επίγονοί του), συγγραφείς που δούλεψαν στενά με φωτογράφους (Flaubert και Maxime du Camp), συγγραφείς που φωτογράφησαν οι ίδιοι (Μπάροουζ, Κόμπο Άμπε, Μισέλ Ουελμπέκ).

 Στο πρακτικό μέρος του σεμιναρίου θα ασχοληθούμε με την κριτική συζήτηση των έργων που θα δημιουργήσουν οι συμμετέχοντες. Με σκοπό τη δυναμική συνέχεια, θα δουλέψουμε με ανάλυση των εργασιών που θα προκύψουν στη διάρκεια του σεμιναρίου. Οι συμμετέχοντες μπορούν να συνδυάσουν την εικόνα με το λόγο ή να ασχοληθούν με μια από τις δυο όψεις της αυτοβιογραφικής καταγραφής.

Τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη θα συζητήσουμε γύρω από τα εμπόδια που θέτουμε εμείς οι ίδιοι στην καλλιτεχνική σύλληψη όψεων της αυτοβιογραφίας μας. Θα μιλήσουμε μεταξύ άλλων για  την τυραννία της γνώμης των άλλων, το εύθραυστο της βούλησης, την μεμψιμοιρία, τον ναρκισσισμό, την επανάληψη των μοτίβων που μας απασχολούν στο καλλιτεχνικό έργο.

Οι εισηγήσεις δεν θα πραγματοποιηθούν μόνο από τους διδάσκοντες αλλά και από τους προσκεκλημένους τους. Σε κάθε συνάντηση θα υπάρχει θεωρητική διαχείρηση των ζητημάτων που προκύπτουν ανά περίπτωση, καθώς οι εργασίες των συμμετεχόντων θα ανανεώνουν κάθε φορά το θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο θα κινούμαστε. Σε κάθε τετράωρο περιλαμβάνεται και μια συνάντηση με θεωρητικούς και δημιουργούς (συγγραφείς, εικαστικούς, ψυχαναλυτές, κινηματογραφιστές κλπ) που έχουν ασχοληθεί με το θέμα του βιώματος και του ντοκουμέντου στην τέχνη.

Παραγωγή νέου έργου. Με σκοπό η κάθε ατομική αποτύπωση εμπειρίας να συνδέεται με τις υπόλοιπες και να δημιουργεί ένα ευρύτερο φάσμα παραπληρωματικών αφηγήσεων, θα επιχειρήσουμε ένα συνολικότερο καλλιτεχνικό σχέδιο: η αφήγηση του εαυτού θα οδηγήσει, ελπίζουμε, στην αφήγηση μιας νέας συλλογικότητας, εκτός του εαυτού- ενός ευρύτερου τεκμηρίου γύρω από τους τρόπους που ζούμε σήμερα.

Εισηγητές Εργαστηρίου : Αμάντα Μιχαλοπούλου / Δημήτρης Τσουμπλέκας

Θα πραγματοποιηθούν 6 συναντήσεις διάρκειας 4 ωρών, σε απογευματινές ώρες (16.00-20.00)
Το εργαστήριο οργανώνεται σε 3 βασικά μέρη:

1. 14,15/ 2 / 2015:  Συνάντηση γνωριμίας με τους διδάσκοντες. Διάλεξη για την αλληλεπίδραση της φωτογραφίας και της λογοτεχνίας με παραδείγματα αυτοβιογραφικών αναφορών στις εικαστικές τέχνες και στην πεζογραφία. Διαμόρφωση της κεντρικής ιδέας και των τρόπων εργασίας και συν-εργασίας στη διάρκεια του σεμιναρίου.

2.  21,22/ 2/ 2015: ανεξάρτητη έρευνα, εργασία πεδίου, προετοιμασία των έργων από τους συμμετέχοντες και ταυτόχρονη κριτική ανάλυση των έργων σε εξέλιξη.

3. 28/ 2 /2015, 1/3/2015 : Παρουσίαση της τελικής φάσης των πρότζεκτ και κριτική συζήτηση. Παρουσίαση των έργων που παρήχθησαν σε μέλη της ομάδας του Depression Era και στο κοινό.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

To καλλιτεχνικό εργαστήριο ΕΚΤΟΣ ΕΑΥΤΟΥ είναι δωρεάν και ανοιχτό (κατόπιν αιτήσεως και πρότασης συμμετοχής) σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Για συμμετοχή τους στη διαδικασία επιλογής, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν:

1.     Επιστολή όπου θα αναφέρεται ονοματεπώνυμο, διεύθυνση επικοινωνίας, τηλέφωνο, email και ιδιότητα, καθώς και δήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή  στο συγκεκριμένο εργαστήριο.
2.     Μικρό κείμενο 100-150 λέξεων (doc ή pdf) που να ανταποκρίνεται στο θέμα του εργαστηρίου και θα διευκρινίζει τους λόγους επιθυμίας συμμετοχής.
3.     Δείγμα έργου: 8-10 φωτογραφίες (κατά προτίμηση ενός θέματος) σε μορφή jpg ή σε ενιαίο pdf. Ή κείμενο αυτοβιογραφικου χαρακτήρα (ως 500 λέξεις). Ή συνδυασμό και των δύο: 5 φωτογραφίες και  κείμενο 250-300 λέξεων.

Τα email που θα περιλαμβάνουν τα παραπάνω:
- δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 15 MB
- ως θέμα να αναγράφεται: ΕΚΤΟΣ ΕΑΥΤΟΥ_ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ_ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
- να αποστέλλονται στην διεύθυνση: depressioneragr@gmail.com

Oι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν απάντηση παραλαβής της αίτησής τους και έπειτα θα ενημερωθούν για την συμμετοχή τους με e-mail.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων:                      Δευτέρα                   9 / 2/ 2015
Ανακοίνωση ομάδας εργαστηρίου:                  Τετάρτη                  11 / 2/ 2015
Πρώτη συνάντηση ομάδας:                               Σάββατο                 14 / 2/ 2015

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα


Οι συναντήσεις του εργαστηρίου θα γίνονται στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς)

Το εργαστήριο πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

http://www.depressionera.gr/281115/workshops

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου