Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

"Μαθαίνω να βλέπω" Εργαστήρι Οπτικού Γραμματισμού 12 Ιανουαρίου εως 9 Μαρτίου 2015 στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

Είμαστε όλοι δίγλωσσοι. Τη δεύτερη μας γλώσσα δεν τη μιλάμε, αλλά την διαβάζουμε. Είναι η οπτική γλώσσα. Ο οπτικός γραμματισμός (visual literacy) εμφανίστηκε ως ανεξάρτητος διεπιστημονικός τομέας πολύ πρόσφατα. Βασίζεται στην αρχή ότι η φτιαγμένη από άνθρωπο (τεχνητή) εικόνα είναι γλώσσα, άρα διαβάζεται. Προσεγγίζοντας την εικόνα σαν κείμενο μαθαίνουμε να παρατηρούμε, να προσέχουμε και να αναδεικνύουμε τα σημαντικά, να καταλαβαίνουμε. Επιπλέον, το να είσαι οπτικά εγγράμματος είναι η αφετηρία για όλες τις τέχνες και επιστήμες με αντικείμενο την εικόνα.
Πολλές φορές κοιτάζουμε χωρίς να βλέπουμε. Μαθαίνω να βλέπω σημαίνει μαθαίνω να κοιτάζω ενεργά. Να σκέφτομαι και να θυμάμαι με εικόνες.
Η μεθοδολογία του οπτικού γραμματισμού εφαρμόζεται στην φυσική εικόνα όπως στην τεχνητή, δηλαδή ίδια προσέγγιση του έργου τέχνης και της πραγματικότητας. Έτσι, μέσω της όρασής μας, αποκτάμε το κλειδί της προσωπικής μας συμβατότητας με το περιβάλλον.
Το εργαστήρι είναι βιωματικό και τους αφορά όλους, όχι μόνο τους καλλιτέχνες και τους φιλότεχνους. Ο συμμετέχων αναπτύσσει μια δικιά του μέθοδο, που θα του φανεί χρήσιμη σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και επαγγελματικής του ζωής, και αυτό γιατί ο κόσμος της εικόνας δεν έχει όρια.
Η συμμετοχή σε απλές ασκήσεις και δημιουργικά παιχνίδια φανερώνει στον καθένα την δική του θέση ως προς την εικόνα και του μαθαίνει πώς μπορεί να την διαμορφώσει.
Το εργαστήρι γίνεται σε χώρο του Ιδρύματος αλλά ολοκληρώνεται και έξω στον δρόμο. Εκεί ο συμμετέχων εφαρμόζει ότι έμαθε, σε πραγματικές συνθήκες. Με τον εικαστικό καλλιτέχνη Μιχάλη Καλλιμόπουλο.
 
Ημερομηνίες:
 
12 Ιανουαρίου 2015
19 Ιανουαρίου 2015
26 Ιανουαρίου 2015
2 Φεβρουαρίου 2015
9 Φεβρουαρίου 2015
16 Φεβρουαρίου 2015
2 Μαρτίου 2015
9 Μαρτίου 2015            
                               
Ώρα: 18:00-21:00
 
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 170 €

Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να συμπληρωθεί η σχετική αίτηση και να αποσταλεί με email kpapaspiliopoulou@thf.gr ή με fax 210-3611380, καθώς και να έχει γίνει προπληρωμή.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ &ΜΟΥΣΙΚΗΣ Β&Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1
Αθήνα
Πληροφορίες : 210-3611206.
Περισσότερα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου