Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Socialand / Δωρεάν Φθινοπωρινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι στα πλαίσια του Depression era με διαδικασία επιλογής. Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων 17/10


Εισαγωγή
 
Το εργαστήριο επικεντρώνεται στους τρόπους εφαρμογής της φωτογραφίας στην κοινωνιολογική έρευνα του χώρου.
H πολυδιάστατη έννοια του χώρου απαιτεί σήμερα τη μελέτη και τη συγχώνευση διαφορετικών μεθόδων και προσεγγίσεων που λαμβάνουν υπ’οψιν όλες τις αισθήσεις. Η προσέγγιση αυτή αποσκοπεί σε μία αντίληψη του χώρου όχι ως σταθερό και αμετάβλητο αλλα ως συνεχώς μεταβαλλόμενο απο τις αμέτρητες κοινωνικές, φυσικές, οικονομικές, πολιτικές κ.ο.κ.. αλλαγές  που τον διαμορφώνουν.
Παράλληλα, η ευρεία διάδοση και χρήση της εικόνας έχει επαναπροσδιορίσει το ρόλο της ο οποίος απέχει πια από αυτόν της απλής εικονογράφισης ενός κειμένου. Η φωτογραφία αναγνωρίζεται πλέον στην επιστημονική έρευνα, ειδικά σε τομείς όπως η κοινωνιολογία και η ανθρωπολογία, ως μεθοδολογικό εργαλείο ισάξιο με τη θεωρία. Γεγονός που υπογραμμίζει την ικανότητα της εικόνας να παράγει γνώση απο μόνη της, και πάνω απ’όλα, την ανάγκη να καταλάβουμε και να διαχειριστούμε σωστά τους πολύπολοκους και διαφορετικούς τρόπους που διαθέτει.
 Πως λοιπόν μπορουμε με την φωτογραφία να ερευνήσουμε τους μετασχηματισμούς του χώρου στην Ελλάδα της κρίσης; Πως μπορούμε να καταθέσουμε την δική μας φωτογραφική αφήγηση αποφεύγοντας τις γραφικές εικονογραφίσεις και έτσι να συνεισφέρουμε στην κατανόηση όλων αυτών των μεγάλων αλλαγών;


Μεθοδολογία

Το πρώτο μέρος θα είναι μία εισαγωγή στην κοινωνιολογική ανάλυση του χώρου μέσα από μία επιλογή θεωρητικών κειμένων που εξετάζουν πως οι εκάστοτε κοινωνικές/οικονομικές/πολιτικές συνθήκες, οι αισθήσεις μας, το φυσικό περιβάλλον, το φύλο, η θρησκεία, η κοινωνική θέση/τάξη και άλλα πολλά, συνθέτουν –παράγουν κατα τον Lefebvre– συνεχώς το χώρο.

Το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται στους λόγους και στους τρόπους της εφαρμογής της  φωτογραφίας στην κοινωνιολογική έρευνα του (αστικού) χώρου. Θα συζητήσουμε τις δουλειές διαφορετικών φωτογράφων του εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, τη σημασία του υποκειμένου (δηλαδή του φωτογράφου) και το ρόλο που παίζει στην διαμόρφωση του χώρου και στην απεικόνιση του.

Οι συμμετέχοντες θα καλεστούν να δημιουργήσουν μία ενότητα φωτογραφιών με θέμα μία περιοχή της Αθήνας που βιώνει έντονες κοινωνικές ανακατατάξεις λόγω της κρίσης. Όπως για παράδειγμα οι αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία του κέντρου: εγκατάσταση ξένων μεταναστών/εγκατάλειψη απο Έλληνες κατοίκους και η μετακίνηση τους σε προάστεια, οι διαταραχές, η πρωτόγνωρη βία και ανέχεια, η διαφοροποίηση απο περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος (όπως γύρω απο το νεο μουσείο ακρόπολης), επίσης τα νέα μεγάλα κατασκευαστικά έργα (φαληρικό δέλτα, αναπλάσεις του κέντρου, μεγάλα εμπορικά κέντρα) κλπ.

Το ζητούμενο είναι η απεικόνιση να δίνει στοιχεία για τον χώρο όχι μόνο περιγραφικά αλλά αναλυτικά, στοιχεία δηλαδή που να προτείνουν μία κοινωνιολογική ανάγνωση/αφήγηση της πόλης μέσω της εικόνας. Το μέσο είναι η φωτογραφία ανάλογα με την δυνατότητα και επιθυμία του καθένα. Βασικό στοιχείο για την ολοκλήρωση των εργασιών, οι οποίες μπορουν να είναι και ομαδικές, θα είναι η παρουσίαση τους, η συζήτηση και η κριτική από όλους τους συμμετέχοντες, διδάσκοντες και άλλα μέλη του Depression Era.


Διδάσκοντες :

Δημήτρης Μιχαλάκης
 Ο Δημήτρης Μιχαλάκης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στη σχολή Focus(Photography & Video Art) . Από το 2004 υπήρξε συνεργάτης στο περιοδικό Κ, (Καθημερινή της Κυριακής), και το E Magazine (Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας ). Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά (Spiegel, Die Zeit, Rolling Stones Magazine, Bloomperg,Verve Photo Magazine  κ.α.) Έχει ταξιδέψει σε δημοσιογραφικές αποστολές σε περισσότερες από 30 χώρες και κυρίως στην πρώην Σοβιετικη Ένωση και την ανατολική Ευρωπη.

Ζωή Χατζηγιαννάκη
 H Ζωή Χατζηγιαννάκη γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα. Σπούδασε γραφιστική στη Σχολή Βακαλό
και φωτογραφία στο Kent Institute of Art & Design. Στη συνέχεια, με υποτροφία από το Ίδρυμα
Κρατικών Υποτροφιών, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές (ΜΑ Photography & Urban Cultures) και διδακτορικές σπουδές (PhD Visual Cultures) στο Goldsmiths College, University of London.
Η δουλειά της έχει βραβευτεί με το Jerwood Photography Award  και έχει εκτεθεί και δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πρόγραμμα Εργαστηρίου:

Το εργαστήριο οργανώνεται σε 3 μέρη:

(1)  22/10 – 24/10/2014:  Πρώτες συναντήσεις και συνεργασία με τους διδάσκοντες. Διαλέξεις, σεμινάρια, συζητήσεις και παρουσιάσεις πρώτων ιδεών και υλικού.  Διαμόρφωση κεντρικής ιδέας, βασικών στόχων πρότζεκτ και πλάνου εργασίας.
(2)  25/10 – 10/11/2014:  Διακοπή - ανεξάρτητη έρευνα, εργασία πεδίου, προετοιμασία, εξέλιξη των έργων από τους συμμετέχοντες.
(3)  11/11 – 13/11/2014:  Παρουσιάσεις των έργων και συναντήσεις με τους διδάσκοντες. Δημόσια παρουσίαση έργων σε μέλη της ομάδας του Depression Era και στο κοινό.

To καλλιτεχνικό εργαστήριο «Socialand» είναι δωρεάν και μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει. Θα υπάρχει διαδικασία επιλογής όπου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν:

(α) Επιστολή όπου αναφέρονται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση επικοινωνίας, το τηλέφωνο, email και η ιδιότητά τους, και ότι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο εργαστήριο
(β) Κείμενο 100 -200 λέξεων (doc ή pdf) που να ανταποκρίνεται στο θέμα του εργαστηρίου και τους λόγους που επιθυμούν να συμμετέχουν.
(γ) Δείγματα έργων τους: 8-12 φωτογραφίες (κατά προτίμηση ενός θέματος) σε μορφή jpg ή σε ένα ενιαίο pdf.

Τα email που θα περιλαμβάνει τα παραπάνω:
- δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 15 MB
- στο θέμα να αναγράφεται: SOCIALAND: ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
- να αποστέλεται στην διεύθυνση: socialandworkshop@gmail.com

Oι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν απάντηση παραλαβής της αίτησής τους και θα ενημερωθούν με email και τηλεφωνικά για τη συμμετοχή τους στο εργαστήριο.


Προθεσμία υποβολής αιτήσεων:                    Παρασκευή     17 Οκτωβρίου 2014
Ανακοίνωση ομάδας εργαστηρίου:                Σάββατο         18 Οκτωβρίου 2014
Πρώτη συνάντηση ομάδας:                            Τετάρτη           22 Οκτωβρίου 2014

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων:                 20 άτομα


Οι συναντήσεις του εργαστηρίου θα γίνονται στο Κέντρο Επισκεπτων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου, και στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, Κουμπάρη 1, στην Αθήνα.

Το εργαστήριο υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Deprsession era

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου